Asociatia moldovenilor din Banat deschide sezonul colindelor si al obiceiurilor de iarna in Timisoara. Peste 100 de colindatori din Moldova si Bucovina vor participa, maine, la seara colindelor

Asociatia „Stefan cel Mare si Sfant” a Moldovenilor din Banat da startul, si in acest an, sezonului colindelor si obiceiurilor de iarna, in Timisoara, printr-un spectacol extrem de asteptat de originarii din nord-estul tarii.


Grupuri de colindatori din Moldova, Bucovina, Ardeal si Banat vor fi prezente, sambata, dupa-amiaza, de la ora 16, la Restaurantul studentesc din Complex, pentru a prezenta colinde si obiceiuri traditionale din zonele istorice din care provin. De asemenea, trupe de teatru rural vor interpreta piese legate de nasterea Mantuitorului Iisus Hristos.

“Din Moldova si Bucovina vor fi prezenti aproape 100 de colindatori, care ne vor aduce aminte de obiceiurile de acasa, insa vom primi si grupuri cu traditii de Craciun din zona Banatului si a Ardealului.

In acest an, colindatorii din Moldova si Bucovina vin sa ne colinde mai devreme decat de obicei, din cauza programului incarcat din acest sfarsit de an, cu spectacole aproape zilnice.

Revenirea in prim-planul vietii culturale, din luna decembrie, a colindelor si a obiceiurilor traditionale de Craciun, reprezinta, fara indoiala, semnul intoarcerii la origini, a pastrarii identitatii nationale”, ne-a declarat Toader Apavaloaie, vicepresedintele Asociatia „Stefan cel Mare si Sfant” a Moldovenilor din Banat.

De remarcat faptul ca, la fel ca de fiecare data, colindatorii din Moldova si Bucovina primesc cu mare bucurie invitatia de a veni la Timisoara. “In ciuda frigului si a gerului care ne-a facut drumul de la Botosani la Timisoara foarte greu, am venit cu drag sa colindam aici.

Am adus obiceiurile de acasa in capitala Banatului si ne-am bucurat ca moldovenii n-au uitat de unde au plecat, datinile si obiceiurile copilariei”, spunea, la una dintre editiile trecute ale acestei intalniri de suflet, primarul comunei Vlasinesti, din Botosani.

Organizatorii ne-au transmis ca mai sunt locuri la aceasta seara de gala a moldovenilor din Banat, unde vor fi servite bucate traditionale. Informatii suplimentare la numarul de telefon 0722278040. (G.I.)

 

Leave a Reply