Scandal intre fermieri, in Banloc, Timis! Un fost politist de la Deta, transformat in agricultor, este acuzat ca a arat si insamantat drumurile de exploatatie din parcela sa. “Este un abuz clar!”, spune fostul director al Directiei Agricole

Abia intrat in afacerile cu cereale in zona Banloc, noul fermier Iosif Dirjan, fost agent de politie la Politia Orasului Deta, a reusit sa provoace un adevarat scandal in randul proprietarilor de terenuri de la marginea comunei banatene, dupa ce a decis sa are si sa cultive toate drumurile de exploatatie care treceau prin terenurile agricole pe care le administreaza.

Caile de acces in culturi, care asigurau transportul inputurilor si al utilajelor, dar si scoaterea din camp a cerealelor recoltate, au fost blocate cu tarusi si cabluri de electricitate si transformate in terenuri cultivate, desi apar in masuratorile cadastrale si in cartea funciara.

Acest abuz al fostului politist devenit agricultor a fost trecut cu vederea de autoritatile locale, in conditiile in care, in aceasta perioada, chiar si Uniunea Europeana, prin programul PNDR, pune la dispozitia unitatilor administrativ teritoriale sume nerambursabile, de pana la 1 milion de euro, pentru modernizarea si adaptarea cailor de acces. Obiectivul: cresterea competitivitatii sectorului agricol prin imbunatatirea accesibilitatii exploatatiilor agricole.


Desi am incercat sa aflam opinia fermierului Iosif Dirjan despre distrugerea drumurilor de exploatatie, nu am avut niciun succes, fostul politist, actualmente pensionat din MAI, dar care mai are doi copii agenti la Politia Deta, comportandu-se cu sfidarea specifica fostilor militieni.

In schimb, i-a trimis un mesaj unuia dintre vecinii de teren, caruia i-a transmis ca zecile de hectare luate in administrare nu au avut drum de exploatatie.

“As dori sa-mi aratati unde a fost acel drum. Eu, impreuna cu ai mei, de cand lucram acest pamant, nu am gasit niciun drum. Daca va este urgent sa se faca un drum prin cultura de porumb si aveti nevoie sa ajungeti la o parcela anume de pamant, o sa-l discui pe unde spuneti dumneavoastra. Daca am gresit cu ceva, voi plati”, si-a pus cenusa in cap un reprezentant al familiei Dirjan.

In replica, Doinel Malcoci, vecinul care a reclamat disparitia drumului de exploatatie, i-a raspuns ca drumul a fost arat din lacomie si comoditate.

“Eu nu doresc ceva de la cineva. Imi doresc sa am de a face cu oameni adevarati, care nu mint si cred ca totul este al lor, totul li se cuvine.

Din lacomie si comoditate ati arat si drumurile. Mai grav este ca le-ati si blocat! Cine sunteti voi sa va permiteti orice? Trebuie sa va treziti, ca ati ajuns prea departe. Mai o chestiune: si acum intrati pe terenul pe care il lucrati prin terenul meu…”.

Fostul director al Directiei Agricole Timis, Nicolae Oprea, actualmente vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis, ne-a declarat ca ceea ce au facut agricultorii din familia Dirjan este un abuz clar.

“Acele terenuri nu se ara niciodata! Este o cutuma respectata dintotdeauna de fermieri, de oamenii care lucra pamantul. Ce s-a intamplat la Banloc este un abuz clar, iar autoritatile locale ar trebui sa ia masurile legale ce se impun”.

Pe de alta parte, primarul localitatii Banloc, ne-a anuntat ca va face o verificare in teren pentru a vedea cum stau lucrurile.

“Sunt unii care nu au altceva de facut, decat sa scrie reclamatii. Noi vrem sa ne intelegem unii cu altii, daca e ceva de rezolvat, sa o facem fara scandal. Este posibil ca proprietarii care au terenuri de o parte si de alta a drumului de exploatatie sa fi hotarat sa renunte la el. Vom vedea la fata locului”, ne-a asigurat Lucian Trifonescu.

“Nu le mai ajunge pamantul! Se fac poduri peste autostrada in dreptul drumurilor agricole si cei din Banloc le ara? Maine, poimaine, muta si asfaltul mai spre Banloc, ca nu-i place la vreunul ca trec masini prin fata casei. Drumurile agricole figureaza pe hartile agricole ale localitatilor din Banat inca de la Maria Terezia incoace”, ne-a atras atentia si avocatul Florin Kovacs.

In opinia sa, distrugerea drumurilor de exploatatie s-ar incadra la infractiunea de tulburare de posesie, care se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. (G.I.)
One thought on “Scandal intre fermieri, in Banloc, Timis! Un fost politist de la Deta, transformat in agricultor, este acuzat ca a arat si insamantat drumurile de exploatatie din parcela sa. “Este un abuz clar!”, spune fostul director al Directiei Agricole

  1. bravos vă pricopsirati cu doinel agale trecea în lipsa de ocupatie si cu mintea odihnita presteaza

Leave a Reply