CONTROL. Fostul sef al Politiei Rutiere Timisoara, col. (r) Stancu Filip, acuzat ca a ocupat doua functii de director, concomitent, in cadrul aceleiasi institutii de interes public

Corpul de Control al prim-ministrului a descoperit mai multe nereguli la Biroul Roman de Metrologie Legala (BRML), institutie aflata in subordinea Ministerului Economiei, care au ajuns pe masa procurorilor DNA.


Unele dintre acestea au avut loc in 2019, cand ministru al Economiei era Niculae Badalau, senator PSD. Acesta chiar a semnat cateva ordine care au generat o situatie absolut halucinanta: numirea aceleiasi persoane pe doua functii de director, in aceeasi institutie publica, in acelasi timp.

Specialistul metrolog cel care a reusit performanta de a fi de doua ori director, in acelasi timp, la aceeasi institutie este nimeni altul decat Filip Stancu, 66 de ani, fost sef al Politiei Rutiere Timis (foto).

Potrivit sintezei privind controlul de la Biroul de Metrologie Legala, Filip Stancu era, in luna mai 2019, director general al Biroului Roman de Metrologie Legala.

Din aceasta functie, a programat un concurs la Directia Regionala de Metrologie Legala Timisoara, una dintre cele 8 directii regionale ale Biroului Roman de Metrologie Legala, fara respectarea procedurilor legale, unde a fost unicul candidat.

Cum era de asteptat, Filip Stancu a reusit sa castige acest concurs, pe data de 27.05 2019, moment in care intervine si fostul ministru al economiei Niculae Badalau, care, chiar a doua zi dupa concurs, emite si semneaza trei ordine.

Primul, prin care lui Filip Stancu ii inceteaza exercitarea cu caracter temporar a functiei contractuale, de conducere, de director general BRML, pe motiv de indeplinire a conditiilor de pensionare.

Al doilea ordin, prin care Stancu este imputernicit din nou, sa exercite cu caracter temporar aceeasi functie contractuala vacanta de conducere, de director general al BRML, chiar daca nu erau indeplinite prevederile Regulamentului de organizare si functionare a BRML potrivit carora aceasta functie poate fi ocupata doar de o persoana cu 10 ani de vechime in domeniul metrologiei si 15 ani de vechime intr-o functie de conducere, conditii pe care Filip Stancu nu le-a indeplinit la momentul numirii.

In sfarsit, printr-un al treilea ordin, Niculae Badalau i-a acordat lui Stancu indemnizatia lunara pentru titlul stiintific de doctor in cuantum de 950 lei, in conditiile in care exista o hotarare judecatoreasca prin care acestuia i-a fost respinsa cererea privind acordarea acestei indemnizatii.

“Toate aceste modificari ale raporturilor de munca ale directorului general al BRML, de catre ministrul economiei, au permis incadrarea aceleiasi persoane, in aceeasi zi, 28.05.2019, in functia de director la DRML Timisoara, pe o perioada de 4 ani, domnia sa exercitand practic, incepand cu aceeasi data, doua functii de conducere: una prin ordin de ministru, de director general si una de director DRML Timisoara, prin incheierea unui contract individual de munca”, se arata in documentul Corpului de Control.

Sa mai semnalam faptul ca Filip Stancu, nascut in localitatea Stejaru, judetul Teleorman, este conjudetean cu Liviu Dragnea, nascut in Gratia, localitate aflata la 85 de kilometri de casa parinteasca a fostului sef de la Rutiera.

Un alt fost director general a fost gasit cu probleme de conflict de interese. Este vorba de Valentin Patasanu, acesta fiind actionar alaturi de fostul ministru Radu Berceanu in firma OF Systems SRL, care se ocupa de masuratori metrologice, la fel ca Biroul Roman de Metrologie Legala.

Interesant este ca, si in prezent, Valentin Patasanu se afla la conducerea Biroului Roman de Metrologie Legala, fiind unul dintre cei doi directori generali adjuncti. Dar, despre acesta, in episodul viitor dedicat rezultatelor controlului la Biroul Roman de Metrologie Legala. (Vlad Enciu)
Leave a Reply