Un proiect de lege al senatoarei Alina Gorghiu, care obliga agresorii sa poarte bratari electronice la glezna, avizat de comisiile din Camera Deputatilor. “Victimele violentei domestice nu vor mai trebui sa traiasca in teama!”

Un proiect de lege initiat de senatoarea de Timis Alina Gorghiu, care prevede monitorizarea electronica in cadrul unor proceduri judiciare si executorii penale, a avizat favorabil, astazi, de comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor.


Mai exact, agresorii si persoanele condamnate vor purta bratari electronice care le vor monitoriza miscarile prin GPS. Proiectul de lege intra la vot final, in plenul Camerei Deputatilor care este si forul decizional in acest caz.

“Am depasit inca o etapa semnificativa pentru o legislatie sanatoasa in domeniul violentei domestice. Cat de curand, agresorii vor purta bratari electronice care le vor monitoriza miscarile prin GPS. Romania se va departa de realitatea ultimilor cinci ani, cand intre 30-40% din ordinele de protectie emise au fost incalcate.

Ceea ce s-a intamplat azi la Comisia juridica este luminita de la capatul tunelului. Ramane doar votul in plenul Camerei pentru a avea in sfarsit o lege care poate aduce o revolutie in sistemul de protectie al victimelor violentei domestice. Victimele violentei domestice nu vor mai trebui sa traiasca in teama! Daca un ordin de protectie a fost emis, atunci nu va fi incalcat. Si vom avea legislatia necesara care sa garanteze asta!”, scrie initiatorul proiectului de lege, Alina Gorghiu, pe pagina sa de socializare.

Proiectul reglementeaza infiintarea, organizarea si functionarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronica, denumit in continuare SIME, modul de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere si modul de actiune in situatia generarii unor alerte, precum si masuri de protectie a datelor din cadrul SIME.

Monitorizarea electronica realizata in conditiile prezentei legi vizeaza exclusiv dispozitive de supraveghere electronica localizate pe teritoriul Romaniei.

Dezvoltarea, administrarea si operarea SIME se fac de catre Inspectoratul General al Politiei Romane si Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Proiectul prevede monitorizarea electronica in urmatoarele cazuri:

  • executarii masurii controlului judiciar sau controlului judificar pe cautiune;

  • executarii masurii arestului la domiciliu, potrivit Codului de procedura penala;

  • aplicarii ordinului de protectie provizoriu si ordinului de protectie, potrivit legii pentru prevenirea si combaterea violentei in familie;

  • aplicarii ordinului european de protectie, in cazul in care Romania este stat emitent;

  • supravegherii la distanta a detinutilor, potrivit Legii privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate.

Proiectul de lege prevede, totodata, ca persoanele condamnate care executa pedeapsa in regim semideschis pot presta munca si desfasura activitati educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologica si asistenta sociala, moral-religioase, instruire scolara si formare progesionala, in afara penitenciarului, sub supraveghere inclusiv electronica.

Proiectul mai prevede ca dispozitivul electronic de supraveghere mobil se monteaza pe glezna persoanelor supravegheate. Prin exceptie, acest dispozitiv se monteaza pe bratul persoanei atunci cand montarea pe glezna nu este fizic posibila sau este contraindicata medical.

In cazul persoanei protejate, acesteia i se va pune la dispozitie un dispozitiv electronic de supraveghere, destinat generarii unor alerte privind apropierea sub distanta prestabilita a dispozitivului electronic de supraveghere mobil purtat de persoana supravegheata.

Raportul comisiilor de specialitate va fi supus dezbaterii plenului Camerei Deputatilor care este și forul decizional in acest caz. (M.I.)

Leave a Reply