Botez urbanistic la Primaria Timisoara! VEZI lista celor 45 de strazi noi care vor purta numele unor personalitati marcante ale capitalei Banatului

Comisia de atribuire de denumiri pentru strazi din cadrul Primariei Municipiului Timisoara, formata din oameni de cultura, profesori si urbanisti, prezidata de primarul Dominic Fritz, propune ca o serie de 45 de tronsoane noi de strazi sa poarte numele unor personalitati din istoria Timisoarei si Banatului.


Toate cele 45 de strazi propuse sa primeasca nume noi au aparut in ultimii ani, in urma dezvoltarii orasului.

„Am invitat sa faca parte din aceasta comisie oameni cu pregatiri si experiente diverse, cunoscuti in comunitatea timisoreana si cat mai reprezentativi pentru orasul nostru.

Vrem ca noile strazi ale Timisoarei sa reflecte istoria bogata a acestui oras si oamenii care au construit aceasta comunitate unica in tara. Am inceput puternic, cu botezarea a 45 de strazi fara nume. Acestea vor purta in viitor numele unor personalitati, unele poate mai putin cunoscute, dar care toate au construit orasul in care noi traim acum”, a declarat primarul Timisoarei, Dominic Fritz.

De la muzicieni precum Gabriel Banat la Anton Braun, producator de instrumente muzicale, lista include jurnalisti, doctori, ingineri, clerici, martiri ai revolutiei, tipografi, pe fondatoarea primelor asociatii de femei din regiune, pe cel mai decorat ofiter sarb din toate timpurile si multe alte personalitati ale orasului. Atat diferitele perioade istorice, cat si diversitatea multiculturala a Timisoarei sunt bine reprezentate.

Din comisie, pe langa primarul Timisoarei, Dominic Fritz, mai fac parte Cosmin Tabara, viceprimar al Timisoarei, Erdei Ildikó, director al Liceului Teoretic „Béla Bartók”, Goran Mrakić, scriitor, Sorin Predescu, director executiv al Directiei Judetene pentru Cultura Timis, Smaranda Vultur, antropolog, conferentiar doctor, consilierii locali Ovidiu Merean (supleant Razvan Stana), Andrei Mester (supleant Rodica Militaru), Stefan Sandu (supleant Daniela Maris) si Oana Racolta, consilier Banca de Date Urbana, care este secretarul comisiei.

Propunerile facute de comisia amintita trebuie sa primeasca acceptul Consiliului Judetean Timis si al Consiliului Local Timisoara, inainte de a putea fi puse in practica.

Lista strazilor aflate in atentia Comisiei de atribuire de denumiri o gasiti in documentul atasat, alaturi de hartile fiecarei zone vizate. Sunt incluse, de asemenea, detalii biografice ale personalitatilor istorice. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Cele 12 zone vizate sunt:

– Metro II – Calea Torontalului

– Lt. Ovidiu Balea

– Aleea Viilor – Str. Munteniei

– Str. Ion Ionescu de la Brad – Constructorilor

– Str. George Emil Palade

– Str. Gr. T Popa

– Campului

– Mosnitei – Plopi

– Str. Ilia Repin – Gradinarilor

– Str. Parang – Albastrelelor

– Str. Ovidiu Cotrus

– Fratelia – Str. Chisodei

  ZONA METRO II – CALEA TORONTALULUI

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „NICOLAE POPESCU” pentru TRONSONUL 1

NICOLAE POPESCU (1835 – 1877), pictor din Banat, a studiat la Viena si Roma, are lucrari in colectia Muzeului de Arta din Timisoara, a pictat biserici din Banat si a dorit sa infiinteze prima scoala de arta din Banat.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „ANTON M. BRAUN” pentru TRONSONUL 2

ANTON M. BRAUN (1911 – 1978), constructor de instrumente muzicale (denumirea in carte de maistru), a avut atelier si magazine in Timsoara, a facut primele saxofoane din  Romania si instrumentele muzicale fabricate de el au contribuit la raspandirea educatiei muzicale in Banat si in tara.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „WILMA TRAXEL” pentru TRONSONUL 3

WILMA TRAXEL a fost cea mai cunoscuta creatoare de moda din regiune in perioada interbelica. I se spunea ”Coco Chanel de Timisoara”.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „ ELLA PHILIPP” pentru TRONSONUL 4

ELLA PHILIPP (1905 – 1976), pianista si profesoara de pian, absolventa a Academiei de Muzica din Budapesta si a École Normale de Musique din Paris.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „ JOVANKA STOJKOVIĆ” pentruTRONSONUL 5

JOVANKA STOJKOVIĆ (1852 – 1892), pianista.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „GABRIEL BANAT” pentru TRONSONUL 6

GABRIEL BANAT (1926 – 2016), violinist, muzicolog, autor de studii si carti.SE ATRIBUIE denumirea STRADA „SOFIA IMBROANE” la TRONSON 7

SOFIA IMBROANE a creat primele Asociatii de femei din  Banat si Timisoara,  a fost presedinta acesteia intre 1936 – 1933, a activat in zona sociala si culturala, a creat Scoala de Menaj.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „DIMITRIJE PANTIC-TIROL” pentru TRONSONUL 8

DIMITRIJE PANTIC-TIROL a fost scriitor, lingvist, geograf si publicist de etnie sarba. A murit la Timisoara in 1857.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „SAMUEL KASTRIENER” pentru TRONSONUL 9

SAMUEL KASTRIENER (1871 –1937), publicist, critic literar si scriitor.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „KÖNIG FRIGYES” pentru TRONSONUL 10

KÖNIG FRIGYES (1910 – 2002), entomolog, muzeolog, cetatean de onoare al orasului. S-a nascut, a studiat si a activat in Timisoara.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „JAQUES KLEIN” pentru TRONSONUL 11

JAQUES KLEIN (1855 – 1928) Numele inscris pe piatra funerara este Jaques Klein. A fost arhitect, antreprenor, profesor, autor de studii de arhitectura si pedagogie.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „JAKAB SINGER” pentru TRONSONUL 12

JAKAB SINGER (1867 – 1939), rabin si istoric.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „IOAN RADIN PEIANOV” pentru TRONSONUL 13

IOAN RADIN PEIANOV a fost scriitor, traducator, eseist. I-a tradus in romana pe Milos Crnjanski, Ivo Andric si Daniil Harms. A fost autor a doua carti importante de proza in limba romana.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „ARNOLD HAUSER” pentru TRONSONUL 14

ARNOLD HAUSER (1892 – 1978), istoric si sociolog de arta.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „ELIE CARAFOLI” pentru TRONSONUL 15

ELIE CARAFOLI (1901 – 1983), inginer roman de origine aromana, constructor de avioane, membru al Academiei Romane din 1948, a fost considerat unul dintre pionierii aeronauticii, in particular al domeniului aerodinamicii.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „IOAN ANTON” pentru TRONSONUL16

IOAN ANTON (1924 – 2011), inginer electromecanic roman si academician. A fost dezvoltatorul scolii romanesti de masini hidraulice, initiate de profesorul Aurel Barglazan. In urma activitatii de cercetare, a obtinut rezultate valoroase in mai multe domenii: hidrodinamica turbomasinilor, turbine, pompe, masini hidraulice reversibile, cuplaje hidraulice, ventilatoare, turbine de foraj si vant, hidrodinamica profilelor si retelelor de profil, fenomenul de cavitatie, efecte de scara. Este tatal lui Anton Anton, fost ministru al Educatiei din partea PNL (in toamna anului 2008).

ZONA LT. OVIDIU BALEA

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „STEFAN GALETARIU” pentru TRONSONUL 1

STEFAN GALETARIU (1902-1974) a fost un medic ginecolog si chirurg renumit in Timisoara, proprietarul sanatoriului Galetariu (cladirea se afla azi la intersectia blv. Mihai Viteazul) in care s-au nascut generatii de copii. A fost apreciat pentru cunostintele, talentul si indemanarea sa precum si pentru omenia cu care isi trata pacientii. A fost detinut politic ca simplu membru al PNL interbelic.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „POMPILIU CIOBANU” pentru TRONSONUL 2

POMPILIU CIOBANU (1878 – 1962) avocat din Timisoara. A avut un rol important in realizarea Unirii Banatului cu Romania. A fost deputat al PNL in perioada 1919 – 1926. Palatul din fata hotelului Continental (pe colt cu strada ce duce spre Bastion) pe care l-a construit poarta numele de Palatul Ciobanu.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „ALBERT KRAUSZ” pentru TRONSONUL 3

ALBERT KRAUSZ (1892 – 1958), arhitect, pictor, critic de arta si jurnalist.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „DR. TOMA STEFANOVIĆ” pentruTRONSONUL 4

  1. TOMA STEFANOVIĆ a fost medic si director al spitalului municipal (1809 – 1881).

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „STEFAN FRECÔT” pentru TRONSONUL 5

STEFAN FRECÔT (1887-1971), avocat militant svab al banatenilor la Conferinta de Pace de la Paris.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „ARSEN KARADJORDJEVIĆ” pentru TRONSONUL 6

ARSEN KARADJORDJEVIĆ (1859 – 1938), fratele regelui Serbiei Petar I, nascut la Timisoara in 1859. Este cel mai decorat ofiter sarb din toate timpurile si a participat in 9 razboaie.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „EMIL BOTIS” pentru TRONSONUL 7

EMIL BOTIS (1904 – 1984), jurist, cu studii de Drept la Sorbona, membru al Institutului Banat Crisana, a fost membru al Curtii Administrative din Timisoara, a contribuit esential la definirea cadrului juridic al declararii nationalitatii franceze a descendentilor colonistilor loreni si alsacieni din sec XVIII si la infiintarea Asociatiei acestora in 1945.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „BENEDICT MENKES” pentru TRONSONUL 8

BENEDICT MENKES (1904 – 1987) a fost un medic si biolog roman, de origine evreiasca, cunoscut mai ales pentru contributiile in domeniul embriologiei, teratologiei experimentale si al morfologiei, unul din fondatorii invatamantului si cercetarii medicale la Timisoara, intemeietorul Centrului de embriologie din Timisoara. A fost profesor la Institutul de medicina, azi Universitatea de Medicina si Farmacie Victor Babes din Timisoara. Din 1952 a fost membru corespondent al Academiei Romane.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „LÖWY MÓR” pentru TRONSONUL 9

LÖWY MÓR (1849 – 1908), rabin, exeget biblic, istoric.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „DR. IULIU COSTE” pentru TRONSONUL 10

  1. IULIU COSTE a fost primul prefect liberal al Banatului intre 1922 – 1925 si apoi in 1927, fost detinut politic. Unul din fii sai a fost Brutus Coste.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „MIRKO ATANACKOVIC” pentru TRONSONUL 11

MIRKO ATANACKOVIC a fost consul general al Iugoslaviei la Timisoara in 1989 si a avut un rol determinant in victoria Timisoarei asupra dictaturii ceausiste. In 1990 i s-a acordat titlul de cetatean de onoare al Timisoarei. S-a stins din viata la 74 ani, in 2020

ZONA AL. VIILOR-MUNTENIEI

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „MARTIR LEPA BARBAT” pentruTRONSONUL 1

MARTIR LEPA BARBAT (1946 – 1989), erou-martir al Revolutiei Romane din decembrie 1989.

ZONA STR. ION IONESCU DE LA BRAD-CONSTRUCTORILOR

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „PREOT IOAN ISTIN” pentru TRONSONUL 1

Parintele Ioan Istin  (1846-1899) a fost primul preot roman al comunitatii ortodoxe din Mehala.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „MITROPOLIT GEORGIJE POPOVIĆ” pentru TRONSONUL 2

MITROPOLIT GEORGIJE POPOVIĆ (1701 – 1757). A fost mitropolit de Nis, dupa care a migrat in Austria alaturi de patriarhul Arsenije IV in 1737. A devenit mitropolit de Timisoara in 1745, moment in care biserica soborniceasca si cladirea episcopatului erau puternic afectate de incendiu. In timpul vietii sale a fost ridicata Biserica soborniceasca sarba din actuala Piata a Unirii si aripa principala a palatului episcopal in 1748.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „NICOLAE BOSIE-CODREANU” TRONSONULUI 3

NICOLAE BOSIE-CODREANU (1885 – 1969) a votat Unirea Basarabiei cu Romania la 27 martie 1918.

ZONA STR. GEORGE EMIL PALADE

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „GHEORGHE BLEYER” pentru TRONSONUL 1

GHEORGHE BLEYER (1907 – 1970), arhitect, autor de studii de arhitectura si urbanistica.

ZONA SRT. GR. T POPA

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „JÓZSEF KÉPESSY” pentru TRONSONUL 1

JÓZSEF KÉPESSY (1818-1876), inginer specializat in regularizarea apelor, inspector in constructii publice, a proiectat si a realizat sistemul modern de regularizare a apelor din Banat. A studiat, activat si profesat in Timisoara.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „IOSIF KAUFMANN” pentru TRONSONUL 2

IOSIF KAUFMANN (1921 – 2016). A construit impreuna cu William Löwenfeld, MECIPT-1 (acronimul dupa Masina Electronica de Calcul a Institutului Politehnica Timisoara), primul computer conceput si realizat in mediul universitar din Romania, pus in functiune in 1961.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „WILHELM LÖWENFELD” pentru TRONSONUL 3

WILHELM LÖWENFELD (1922 – 2004) A construit impreuna cu Iosif Kaufmann, MECIPT-1 (acronimul dupa Masina Electronica de Calcul a Institutului Politehnica Timisoara), primul computer conceput si realizat in mediul universitar din Romania, pus in functiune in 1961.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „ROBERT KLEIN” pentru TRONSONUL 4

ROBERT KLEIN (1918 – 1967), istoric de arta specializat in arta Renasterii.

  ZONA CAMPULUI

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „ACHIM NICA” pentru TRONSONUL 1

ACHIM NICA (1930 – 2012), cantaret de muzica traditionala, care interpreta cantece cu specific din zona Banatului.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „PETRU UMANSCHI” pentru TRONSONUL 2

PETRU UMANSCHI (1940 – 2012), muzicolog, critic muzical, realizator de emisiuni radio si televiziune, percutionist si profesor de desen.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „SAVA ILIN” pentru TRONSONUL 3

SAVA ILIN (1935 – 1989), etnomuzicolog, dirijor si compozitor. A studiat la Timisoara si Bucuresti. A fost profesor de muzica si director al Scolii Populare de Arte din Timisoara, culegator de folclor.

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „LUCRETIA CROITORU” pentru TRONSONUL 4

LUCRETIA CROITORU (1924 – 2015) a fost interpreta de muzica populara din Marginimea Sibiului. Laureata a Festivalului Mondial al Tineretului in anul 1953. A fost numita „Doamna Muntilor”, datorita repertoriului pastoresc pe care l-a abordat. A dus cantecele din Marginimea Sibiului pana pe continentul American, mai exact in Statele Unite si Canada.

ZONA CALEA MOSNITEI – PLOPI

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „IOAN SARMES” pentru TRONSONUL 1

IOAN SARMES a fost inginer topograf care a realizat primele ridicari topografice prin metode matematice moderne intre anii 1901 – 1903 pentru cartierele Cetate si Iosefin si in anul 1911 pentru Mehala. Intre anii 1942 – 1946 au fost reasamblate toate cartierele din Timisoara.

ZONA STR. ILIA REPIN – GRADINARILOR

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „ADOLF HIRÉMY-HIRSCHL” pentru TRONSONUL 1

ADOLF HIRÉMY-HIRSCHL (1860 – 1933), pictor austriac-maghiar, evreu, originar din Timisoara si celebru pentru tablourile sale istorice si mitologice.

ZONA STR. PARANG – ALBASTRELELOR

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „MILUTIN MANOJLOVIĆ” pentru TRONSONUL 1

MILUTIN MANOJLOVIĆ (1889 – 1975), editor, ziarist, intreprinzator.

ZONA STR. OVIDIU COTRUS

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „ROMAN COTOSMAN” pentru TRONSONUL 1

ROMAN COTOSMAN (1935 –  2006), artist plastic timisorean, a facut parte din grupul 111 alaturi de Stefan  Bertalan si Constantin Flondor. A donat o parte importanta a colectiei proprii de arta Muzeului de Arta din Timisoara. Lucrarile sale sunt expuse in marile muzee de arta contemporana din Romania si in colectii particulare.

ZONA FRATELIA-STR. CHISODEI

SE ATRIBUIE denumirea STRADA „MORAVETZ” pentru TRONSONUL1

MORAVETZ Fratii Moravetz s-au nascut la Keszthely, Ungaria, intr-o familie modesta de evrei, tatal fiind croitor. Iuliu (Gyula) Moravetz (n. 1870) a invatat meseria de tipograf la Budapesta, iar Mauritiu (Mór) Moravetz (n. 1872) a fost angajat la o editura de carti si note muzicale tot la Budapesta. Prin Libraria, Editura si Tipografia Moravetz au avut una din cele mai mari case editoriale din Romania in perioada interbelica.

 

Leave a Reply