Universitatea de Vest a gazduit, marti, de la ora 16, un eveniment editorial de exceptie: lansarea a trei volume de reportaje semnate de cunoscuta jurnalista Ramona Balutescu. Cartile, reunite sub titlul comun Reportaje in alb, includ “Tratat de empatie, cu maini ciobite”, “Oamenii care incep in fiecare dimineata a vietii Ziua bolnavului” si “Biserici – transplant – randuri – sange – ganduri – farisei”.
Evenimentul s-a desfasurat in prezenta unor personalitati marcante din domeniul academic si medical: prof. univ. dr. Octavian Marius Cretu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest, prof. dr. Dorel Sandesc, manager al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta „Pius Brinzeu” din Timisoara si prorector al UMFT, dr. Mihai Grecu, medic sef al Unitatii de Primiri Urgente – SMURD Timis, si prof. univ. dr. Florin Lobont de la UVT.
Prof. univ. dr. Octavian Cretu a subliniat rolul crucial al jurnalismului in intelegerea actului medical:
“Ca medic, nu pot decat sa ma bucur ca exista si jurnalisti care ne iubesc. Care vin sa ne piseze pana ne inteleg munca, si stau deasupra noastra in operatii, sa vada, sa pozeze, sa explice mai departe, asa cum noi deseori nu avem nici timpul, nici cuvintele. Ca profesor, vad cum comunicarea medicala, o materie ce nu a fost luata foarte mult in considerare pana de curand, poate primi un ajutor considerabil de la jurnalisti.
Ca rector al UMF Timisoara apreciez ca, pe langa sumedenia de afectiuni si interventii prezentate de Ramona, in ani, avem si deosebite portrete ale celor care activeaza aici, ca dascali. Si, nu in ultimul rand, ca si chirurg consider util ca exista jurnalisti care nu lesina langa o plaga, ba chiar reusesc sa „imblanzeasca” munca echipelor noastre, facand-o de inteles prin munca lor”, a explicat rectorul UMFT.
Asa cum bine descria intr-una dintre carti conferentiarul Madalin Bunoiu, prorector al UVT, volumele au si o valoare formativa, putand fi o lectie si un indemn pentru studentii de la Filosofie, “cum etica medicala este ceva ce nu doar vine cu posibile raspunsuri la cazurile aparte prezentate, dar il si face pe cititor sa-si ridice probleme felurite legate de domeniile de medicina tratate.
Si, pe de alta parte, pentru studentii de la Jurnalistica, primind exemplul unui jurnalist „veteran”, ce crede in supraspecializare, in implicarea celui care scrie si fotografiaza, in firescul omului de presa care nu doar prezinta situatii, dar se si implica activ in rezolvarea lor.”
Cele trei volume reunesc reportaje sensibile si profunde care surprind intalnirea dintre jurnalism si medicina intr-un spatiu adesea invizibil pentru publicul larg – sala de operatie, camera de garda, salonul de spital. Ramona Balutescu reuseste, printr-o scriitura puternica si empatica, sa aduca medicina mai aproape de oameni si, totodata, sa duca jurnalismul acolo unde viata si moartea isi dau mana.
Dar cum s-au nascut aceste carti in care medicina este personajul principal? Ne spune chiar autoarea.
“Dupa inceputurile cu profesorul meu de la actualul Colegiu National Elena Ghiba Birta din Arad au venit tatonarile din lumea medicinei, ca jurnalist, felul in care incercam sa despic apele, sa vad albul si negrul sau sa disting printre griuri.
Atunci am avut cativa oameni cu care am discutat, am discutat mult si despre multe, in ce priveste sistemul medical romanesc, impartirea banilor, felul in care se misca UMF-urile, felul in care se taie un corp si se scoate, ca sa fie mai bine, si tot ce curge intr-un spital pe langa acea taiere si acea scoatere.
Stiu ca m-a atras major chirurgia, mereu. Apreciez munca substantelor, a medicamentelor, a anestezistilor, a celor din specialitatile nechirurgicale, dar ma fascineaza modul direct si brutal de a rezolva raul, cu lama.
Probabil de aceea dintre chirurgii care mi-au explicat mult, pornind de la munca lor si mergand spre filosofia medicinei, au fost Iosif Adalbert Szucsisk, caruia ii datorez enorm din tot ce poate fi numit intelegerea mea medicala actuala, Serban Bradisteanu, Viorel Bucuras si Marian Gaspar. Nu cautati lumini si umbre, dincolo de numele pe care le pomenesc – veti vedea indemnul acesta si in materialul „Cal negru, cal mai putin alb” – vorbesc aici de oameni care au avut bunavointa sa-mi explice mie despre medicina”, a marturisit Ramona Balutescu.
Evenimentul a fost apreciat atat ca demers jurnalistic, cat si ca act de constiinta publica, intr-o societate in care umanitatea din spatele halatelor albe merita vazuta si inteleasa.
(Diana Mihai)