Vineri, 2 mai, la Timisoara s-a organizat vernisajul expozitiei „cultURA presei – limbaj agresiv in presa interbelica”, organizat de Muzeul Presei „Sever Bocu” din Jimbolia. Expozitia poate fi vizitata la Faber, in Hala Azur I, iar scopul acesteia este de a prezenta modul in care presa a folosit un limbaj rasist in anii ’30, dar si felul in care acest tip de discurs apare si astazi, in mass-media si pe retelele sociale.
Expozitia include publicatii de epoca, precum Tara noastra, Svastica Banatului, Sfarma-Piatra sau Neamul romanesc.
Totodata, aceasta arata cum presa din perioada interbelica a devenit tot mai dura si s-a apropiat de ideologiile extreme ale vremii. Sunt expuse inclusiv caricaturi politice din revista Vremea, in care sunt prezentate problemele sociale si politice din perioada respectiva. Ulterior, chiar si aceasta revista a ajuns sa fie influentata de propaganda fascista la finalul anilor ’30.
La vernisaj au fost prezenti Marcel Tolcea, Brindusa Armanca si Lucian-Vasile Szabo, oameni importanti din sfera jurnalismului, care au vorbit despre limbajul violent prezent in mass-media si retelele sociale.
„Presa ar trebui sa fie un model de transparenta. Ca profesori de jurnalism, ne-am straduit sa le eliminam studentilor ideea ca jurnalistul este o persoana complet obiectiva. Toti avem opinii. Cu toate acestea, este important ca oamenii sa poata discerne intre ideile bune si cele nocive”, a declarat Marcel Tolcea.
El a atras atentia si asupra influentei mediului politic asupra presei, considerand ca „nu poti avea o presa responsabila intr-o societate in care clasa politica este adesea iresponsabila.”
Brindusa Armanca a amintit ca Romania a trecut prin mai multe perioade in care limbajul urii a devenit discurs oficial.
“A fost in anii ’30, in perioada legionara, au fost anii comunismului, si, culmea, in plina democratie avem, inclusive acum, astfel de momente. Cum facem sa distingem libertatea reala de o asa-numita libertate de exprimare, in numele careia facem tot felul de tampenii? Noi, ca jurnalisti, avem responsabilitatea sa spunem adevarul, sa verificam si sa oferim oamenilor instrumente curate pentru a intelege lumea complicata in care traim”, a subliniat aceasta.
Totodata, fosta profesoara de la Jurnalism a adus in discutie fenomenul „anti-sorosist”, afirmand ca acesta contine un substrat antisemit.
„Anti-sorosismul are un sambure antisemit, deoarece George Soros este evreu maghiar. Ne mai putem comporta asa in secolul XXI? La aceasta intrebare ramane sa va raspundeti singuri”, a mai adaugat aceasta.
Lucian-Vasile Szabo a subliniat ca libertatea presei este „o componenta a libertatii, in general”. El a vorbit si despre rolul oamenilor in mentinerea unui mediu tolerant si respectuos in care toata lumea este acceptata.
„Cetatenii, la randul lor, au obligatia sa fie responsabili de felul in care se exprima, in care se poarta si de modul in care influenteaza comunitatea si societatea in general”, a punctat acesta.
Expozitia poate fi vizitata in perioada 28 aprilie – 5 mai 2025.
(Laura Ilioiu)