Ziua Mondiala a Cartii, sarbatorita la Biblioteca Universitatii Politehnica Timisoara, cu accent pe pasiunile bibliotecarilor

Peste tot in lume, in data de 23 aprilie se sarbatoresc Ziua Bibliotecarului si Ziua Mondiala a Cartii, la initiativa UNESCO, incepand din 1996. In aceasta zi, in aproape toate tarile lumii au loc actiuni de omagiere a cartii, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor si, implicit, a cititorilor.

Ideea marcarii Zilei Bibliotecarului si a Zilei Mondiale a Cartii la 23 aprilie a fost oferita de Spania, unde are loc, in aceasta zi, Festivalul Trandafirilor, o manifestare in care este sarbatorit Sfantul Gheorghe (San Jordi) si sunt comemorati Miguel de Cervantes si William Shakespeare, decedati in aceeasi zi (23 aprilie 1616). In aceasta zi, in Spania, inca din Evul Mediu, fetele si femeile primesc flori, iar barbatii — carti.

Biblioteca Universitatii Politehnica Timisoara, cea mai moderna din tara, a tinut sa marcheze aceasta zi, cu o usoara intarziere provocata de vacanta studenteasca, aducand in prim-plan bibliotecarii care, pe langa pasiunea comuna pentru carti si pentru lectura, impartasesc si alte pasiuni.

Evenimentul, desfasurat in 29 aprilie 2025, in holul central al BUPT, a reunit bibliotecari de la Biblioteca Centrala Universitara “Eugen Todoran” din Timisoara, Biblioteca Academiei Romane, filiala Timisoara, care alaturi de gazdele lor si-au facut cunoscute pasiunile ascunse.

Asa cum sublinia si directoarea Bibliotecii UPT, dr.ing. Agneta Lovasz, in cuvantul de bun venit, „prin acest eveniment am dorit sa aratam si o alta fata a bibliotecarului, mai putin cunoscuta publicului”.

Intr-o atmosfera calda, intre prieteni care impartasesc pasiunea comuna pentru carti si lectura, si-au deschis sufletul si au vorbit despre pasiunile lor secrete conf.univ.dr. Maria Micle, de la Universitatea de Vest, care si-a marturisit pasiunea pentru calatorii, conf.univ.dr. Ioan David, directorul Bibliotecii Academiei Romane, filiala Timisoara si un cunoscut editor de carte si jurnalist, Thomas Mochnacs, Sef Serviciu Comunicarea si conservarea colectiilor la Biblioteca Centrala Universitara Timisoara, un cunoscut colectionar, filatelist, numismat, care a vorbit despre importanta colectiilor in pastrarea memoriei altor vremuri si a si prezentat vederi din perioada interbelica, cu cladiri ale universitatilor timisorene, scriitorii Daniel Luca si Dorina Magarin, care au vorbit despre motivele care i-au indemnat sa se apuce de scris, Cristina Ciula, pasionata de tricotat si crosetat, care a prezentat si o mini-expozitie cu lucrari proprii, Alexandra Iosif, pasionata de grafica si desen, care a si expus cateva dintre realizarile sale artistice.

Pasiunile bibliotecarilor BUPT, prezentate de prof. Georgeta Ioana, au avut ca rezultat o mini-expozitie, avand ca tema „Asorteaza-ti o carte si poarta-ti stilul aparte”. Pornind de la o serie de motto-uri, colegele de la BUPT – dr.dsg. Eniko But, ing. Codruta Salasan, Alexandra Petruse si ing. Monica Negrea – au venit cu ideea de a le broda pe obiecte vestimentare, dar si de a realiza o serie de accesorii cu un mesaj unitar, ideea generala fiind de a aduce impreuna bibliotecari cu pasiuni comune.

Invitatul special al evenimentului a fost celebrul Avram Iancu, bibliotecar la Biblioteca Municipala „Valeriu Butulescu” Petrosani, singurul bibliotecar din lume care a traversat inot Canalul Manecii, a inotat 12 ore neintrerupt in Canalul Bega, la Timisoara, a parcurs intregul curs al Dunarii, a traversat Marea Neagra si este singurul roman care a castigat prestigiosul premiu „Performance of the Year 2021” la inotul in ape deschise. Iar pasiunea pentru cursele inot de anvergura internationala si-a descoperit-o datorita lecturii, fiind impresionat de povestea incredibila a soldatului Jean Salatti.

Evenimentul a fost completat in mod fericit cu intermezzo-uri muzicale interpretate la viola de elevele Iulia Draghia, Maria Cezara Dragos si Diana Munteanu, acompaniate la pian de prof. Simona Mustetiu, de la Liceul de Arta „Ion Vidu” Timisoara, insotite de prof. Adriana Toader. (Universitatea Politehnica Timisoara, Lucian Ronkov)

Leave a Reply