Timisoara devine, in aceasta primavara, capitala muzicii de camera din Romania, odata cu desfasurarea celei de-a XX-a editii a Festivalului Muzicii de Camera, un eveniment de prestigiu organizat de Facultatea de Muzica si Teatru din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara.
Intre 6 si 31 mai 2025, melomanii sunt invitati sa participe la o serie de recitaluri, conferinte si masterclass-uri, intr-un adevarat maraton artistic gazduit de trei dintre cele mai importante locatii culturale ale orasului: Sala Orpheum a UVT, Sala Baroca a Muzeului National de Arta si Mansarda Bastionului Maria Theresia.
Festivalul, realizat in parteneriat cu Muzeul National al Banatului, Muzeul National de Arta Timisoara si Liceul de Arta „Ion Vidu”, marcheaza o editie aniversara, aducand impreuna studenti si profesori ai Facultatii de Muzica si Teatru, elevi ai Liceului „Ion Vidu”, dar si invitati de marca din tara si strainatate.
Deschiderea oficiala are loc marti, 6 mai, la ora 19:00, in Sala Orpheum, cu un recital la doua piane sustinut de lect.univ.dr. Dianna Vasiu si prof.dr. Elena Popa. Programul continua pe tot parcursul lunii mai cu evenimente diverse, de la recitaluri camerale si vocale, la masterclassuri si conferinte de specialitate.
Un punct de atractie il constituie prezenta unor artisti internationali de prestigiu, precum Simona Barbu (violoncel) si Nariaki Sugiura (pian), profesori la Universitatea din Dakota de Nord, care vor sustine atat masterclassuri cat si recitaluri. De asemenea, soprana Silvia Sorina Munteanu, conf.univ.dr.habil la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, va interpreta alaturi de pianistul conf.univ.dr. Silviana Ana Cirdu si tenorul lect.univ.dr. Daniel Zah un program dedicat „bijuteriilor camerale”, in elegantul cadru al Salii Baroce din Muzeul de Arta.
Evenimentul se remarca si prin caracterul sau educativ, gazduind prima editie a Conferintei Nationale de Istorie a Artelor Frumoase (12 mai), care ofera un spatiu de dialog interdisciplinar intre muzicieni, artisti si teoreticieni ai artelor.
Printre cele mai asteptate recitaluri se numara:
„Flori de Mai” – recital de orga si vioara sustinut de lect.univ.dr. Marcela Sorina Costea si Corina Murgu, concertmaestru al Operei Romane din Timisoara (7 mai, Catedrala Romano-Catolica); „Duo Cantabile” – recital cu violoncelista Simona Barbu si pianistul Nariaki Sugiura (16 mai, Sala Orpheum); „O seara de lied romantic” – un omagiu adus genului lied, interpretat de studentii claselor de canto coordonate de conf.univ.dr. Ioana Mia Iuga (22 mai, Muzeul de Arta); si recitalurile elevilor de la Liceul „Ion Vidu” si ale studentilor de la UNMB – un schimb artistic interuniversitar (24–25 mai).
Pe langa participarea internationala, festivalul se bucura de o implicare semnificativa din partea comunitatii muzicale locale: de la cadrele didactice ale UVT, la muzicieni activi pe scena filarmonicii si operei timisorene, pana la tinerii talentati aflati in formare profesionala.
Festivalul Muzicii de Camera de la Timisoara se dovedeste, inca o data, un eveniment de referinta pe harta culturala a Romaniei, oferind un spatiu de afirmare pentru noile generatii de artisti si consolidand legatura dintre mediul academic, cel artistic si publicul larg.
Intrarea este libera la toate evenimentele, in limita locurilor disponibile. (Diana Mihai)