Lumea medicala din Timisoara este in doliu dupa ce prof. univ. dr. Alexandru Cristescu, una dintre personalitatile marcante ale vietii medicale si academice timisorene si nationale, a incetat din viata..
Prof. univ. dr. Alexandru Cristescu s-a nascut in 13 octombrie 1938 la Oradea, in judetul Bihor. A studiat la Liceul “General Dragalina” din Oravita, iar ulterior la Institutul de Medicina Timisoara, Facultatea de Medicina Generala (1958-1964). A devenit, prin concurs, extern la Clinica de Neurologie, unde a activat in perioada 1962 – 1963, iar mai apoi intern preclinic, tot prin concurs, la disciplina de fiziopatologie (1963 -1966).
A fost asistent universitar la disciplina de fiziopatologie (1967-1978), sef de lucrari (1979-1987), conferentiar (1987- 1990) si profesor la Catedra de Fiziopatologie (1990 – 2009). A efectuat stagii de perfectionare la Institutul de Neurologie al Academiei (1969), Institutul de Fiziologie al Academiei (1972) si la Universitatea de Stat din San Francisco, SUA (1985).
A obtinut, in 1973, titlul de Doctor in Stiinte Medicale, specialitatea Fiziopatologie, si a functionat ca expert in Comisia de Aparatura a Ministerului Sanatatii (1986-1988), precum si ca secretar stiintific al UMF (1989-1993). A fost decan si unul dintre fondatorii Facultatii de Farmacie din Timisoara (1995-2000). A fost prorector stiintific (1997-2001) si prorector didactic la UMF „Victor Babes” din Timisoara (2001-2005).
De-a lungul prodigioasei sale cariere, a infiintat si coordonat numeroase colective si laboratoare de cercetare: “Fiziopatologie experimentala”; “Electrofiziologie experimentala”; “Cardiologie experimentala”; “Explorari functionale” si “Electronica medicala aplicata”. A coordonat, in calitate de director de grant, un numar de 42 de proiecte de cercetare.
Este autorul unei metode si instalatii (inventie) care au permis evaluarea inotropismului pe fibra miocardica izolata si efectuarea de cercetari aprofundate asupra mecanismelor ce controleaza performanta muschiului cardiac. Prin implementarea unor tehnici moderne de electrofiziologie (microelectrozi intracelulari si stimulare programata), a studiat mecanismele celulare implicate in geneza aritmiilor cardiace si in patogenia mortii subite prin tahiaritmii ventriculare maligne.
In cadrul unor granturi de cercetare finantate de Academia de Stiinte Medicale, a realizat o instalatie pentru mapping electrocardiografic de suprafata asistat de calculator (o premiera nationala), care a permis cartografierea propagarii frontului de excitatie al inimii, si a elaborat criteriile de interpretare si evaluare a explorarilor prin mapping EKG de suprafata, in vederea localizarii neinvazive a cailor aberante de conducere si a focarelor ectopice de excitatie.
A imaginat si realizat un sistem original de petismografie si cardiografie de impedanta pentru explorarea neinvaziva a circulatiei periferice si a performantei pompei cardiace. A cercetat mecanismele prin care preconditionarea ischemica ofera protectie impotriva leziunilor din ischemie si reperfuzie (grant finantat de MCT). A realizat numeroase modele experimentale „in vivo” si „in vitro” pe organe si tesuturi izolate (granturi finantate de ASM), utilizate apoi in testarile preclinice ale unor noi medicamente (granturi finantate de Institutul de Cercetari Chimico-Farmaceutice Bucuresti, Centrala de Medicamente Bucuresti si Centrul de Chimie Timisoara).
Este autor al volumelor ”Pletismografia si cardiografia de impedanta” (1987),”Fiziopatologie speciala” (1997), ”Fiziopatologie generala” (1998), ”Pathophysiology of disease” (2002), ”Fiziopatologia sistemelor: cardiovascular; respirator; hematologic; immunitar” (2003); ”Fiziopatologia sistemelor: digestiv; renal; aparare nespecifica; metabolisme” (2004), ”Physiologie et physiopathologie” (2006). Este autorul a trei inventii si sapte inovatii.
A fost membru titular al Academiei de Stiinte Medicale din Romania (2005), presedintele Societatii Romane de Fiziopatologie (1994 -1997; 2005 – 2008), membru al Societatii Internationale de Fiziopatologie (2007) si al Societatii Europene de Cardiologie (2004).
”Cu inimile indurerate, anuntam trecerea la cele vesnice a celui care a fost Alexandru Cristescu, fost profesor la Facultatea de Medicina din Timisoara. Sot, tata, bunic si frate devotat, dascal respectat si profesionist desavarsit, DR. ALEXANDRU CRISTESCU a plecat dintre noi lasand in urma un gol imens si o amintire de nesters in sufletele celor care l-au cunoscut si pretuit.
Cu o cariera de exceptie in invatamantul medical si o viata dedicata cunoasterii, formarii generatiilor de medici si alinarii suferintei umane, a fost un model de integritate, modestie si noblete sufleteasca.
Familia il va pastra vesnic in inima cu recunostinta si iubire.
Cei care doresc sa ii aduca un ultim omagiu sunt asteptati la Casa Funerara Funeralia, incepand de vineri 16 mai, ora 16. Slujba de inmormantare va avea loc in data de sambata 17 mai, ora 13, la Cimitirul din Calea Lipovei. Te vom purta mereu in gand si in inima!”, au transmis membrii familiei indoliate.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
(I.P.)