VIDEO / Rectorul UMF Timisoara, mesaj emotionant pentru studentii din anul VI: Medicina va fi intotdeauna despre empatie si sentimente umane, indiferent de tehnologie si inteligenta artificiala

Pe 15 mai, in cadrul celei de-a doua editii a serenadelor studentesti organizate de Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara, studentii din anul VI au primit un mesaj profund si emotionant din partea rectorului institutiei, prof. univ. dr. Octavian Cretu.

Acesta le-a vorbit despre trecerea timpului, despre finalul apropiat al anilor de studiu si inceputul unei noi etape din viata lor.

„Dragi studenti, trece timpul, nu numai pentru voi, ci si pentru noi. Dar trece cu folos, fiindca, astazi, va apropiati de absolvirea universitatii noastre, fiecare in specialitatile pe care vi le-ati ales, si de o etapa importanta din viata voastra, care se va termina si va ramane o amintire placuta, speram.

Si suntem siguri ca va veti gandi nu numai la noi, la cadrele didactice, ci si la universitate, care va fi casa voastra si in viitor, in care veti reveni la intalnirile de peste 10, 15 ani si cat mai multe va doresc”, le-a transmis rectorul, vizibil emotionat.

Acesta i-a incurajat sa priveasca viitorul cu incredere si sa nu se lase coplesiti de emotiile provocate de examenul de rezidentiat: „Incepe o noua etapa diferita de viata, in care fiecare veti porni pe drumul vostru. Va asteapta primul pas greu, rezidentiatul, la care va ganditi cu groaza. Nu trebuie sa va ganditi cu groaza, ci cu speranta si cu curaj. Nu trebuie sa va sperie nimic. Cand omul isi doreste ceva si se dedica pentru asta, este greu de oprit sa nu realizeze ce si-a propus.”

Rectorul a vorbit si despre menirea profesiilor medicale si provocarile pe care le implica, insistand asupra importantei echilibrului dintre cunoasterea stiintifica, tehnologie si empatia fata de pacienti:

Din pacate sau din fericire, cum doriti, profesiile medicale nu sunt usoare, iar, cu toate dezvoltarile din domeniu, medicina de astazi este greu de conceput fara tehnologie.

Ideea este sa nu va pierdeti in ea, fiindca, desi tehnologia este buna si ajuta medicina, uneori am fi relativ orbi fara ea in practica noastra, aceasta nu va putea niciodata inlocui empatia umana, nu va inlocui sentimentele pe care pacientii le vor avea.

Si voi stiti foarte bine ca zece bolnavi cu aceeasi boala nu se simt la fel si nici nu evolueaza la fel, iar asta nu o va intelege nicio tehnologie sau inteligenta artificiala, fiindca ele sunt construite logic si langa ritm.”

In incheiere, profesorul Cretu le-a amintit studentilor ca medicina inseamna si suflet, nu doar stiinta: „Sa nu uitati niciodata in practica voastra ca, pe langa medicina bazata pe dovezi, pe date stiintifice, exista sentimente si empatie.”

Momentul a fost primit cu emotie si aplauze de studenti, intr-un eveniment devenit deja o traditie a sufletului in comunitatea UMF Timisoara. (Diana Mihai)

Leave a Reply