Analiza VALUTARA / Leul are o pozitie precara, inainte de anuntarea rezultatului de la alegerile prezidentiale

Banca Nationala a reusit sa reduca iesirile din piata locala si a temperat deprecierea leului. Pentru aceasta a pus la bataie mai multe miliarde de euro si a sterilizat lichiditatea din piata monetara.

Vineri, in comunicatul de presa care a urmat sedintei de politica monetara a BNR, unde s-a decis mentinerea ratei de referinta la 6,5%, s-a precizat ca „perioada electorala prelungita si tensiunile politice in crestere au inversat miscarile de capital de pe piata financiara locala. In ultima perioada, iesirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme. Aceste schimbari au avut un impact major asupra lichiditatii si ratelor dobanzilor de pe piata monetara, precum si asupra raportului cerere-oferta pe piata valutara, a rezervelor valutare ale Romaniei si a cursului de schimb al leului”.

Suma exacta vanduta de catre BNR o vom afla la inceputul lunii viitoare. Suma s-ar putea majora in functie de cine va fi noul presedinte al Romaniei.

In acelasi comunicat de presa s-a explicat ca „dupa ce s-au mentinut practic constante in luna aprilie, principalele cotatii ale pietei monetare interbancare au inregistrat cresteri considerabile in zilele imediat urmatoare primului tur al alegerilor prezidentiale”. La randul ei, piata valutara a fost afectata, iar „cursul de schimb leu/euro a cunoscut o crestere semnificativa si a tins sa ramana apoi pe noul palier, iar raportul leu/USD s-a marit chiar mai pronuntat, in conditiile accentuarii tendintei de intarire a monedei americane pe pietele financiare internationale”.

In data de 8 mai, euro a atins un maxim istoric, de 5,1222 lei. Reducerea distantei dintre candidatul pro-european si cel suveranist a coborat media, martea trecuta, la 5,0991 lei, pentru ca vineri aceasta sa urce la 5,1033 lei, cand tranzactiile din piata locala s-au realizat in culoarul 5,102 – 5,109 lei.

Indicii ROBOR au cunoscut in ultimele doua saptamani o crestere semnificativa, fata de data de 2 mai, inainte de turul intai, cand cel la trei luni se afla la 5,90%, cel la sase luni la 5,99% iar cel la 12 luni la 6,08%.

Vineri, ROBOR la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei contractate inainte de mai 2019, a crescut de la 7,29 la 7,39% si a atins maximul ultimilor aproape doi ani si jumatate. Cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 7,39 la 7,48%, valoare comparativa cu cea din 6 februarie 2023, iar cel la 12 luni de la 7,44 la 7,53%, depasind in premiera nivelul de 7,50%, care reprezinta dobanda (rata Lombard) la care se pot imprumuta bancile comerciale de la BNR.

Decizia Fed, de miercuri, de a mentine dobanda la 4,25 – 4,50%, culoar stabilit in decembrie, in conditiile in care presedintele institutiei, Jerome Powell, a declarat ca „dobanzile reale mai ridicate pot reflecta posibilitatea ca inflatia sa fie mai volatila decat in deceniul trecut”, a influentat evolutia euro, care a coborat vineri la 1,1130 – 1,1220 dolari, iar cursul monedei americane a fost stabilit la 4,5563 lei.

Dupa ce a atins in 8 mai un maxim de 5,4930 lei, cursul francului elvetian a intrat pe o panta descendenta si a fost stabilit vineri la 5,4479 lei. Marti, media lirei sterline a urcat la un nou record de 6,0646 lei, pentru ca vineri sa alunece la 6,0595 lei.

Tot joia trecuta, pretul gramului de aur a inregistrat un nou maxim de 487,0692 lei. Vinerea aceasta el a fost stabilit la 470,2624 lei, dar uncia a scazut de la 3.253 la 3.152 dolari. (R.G.)

Leave a Reply