Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Timisoara au dispus punerea in miscare a actiunii penale impotriva unei contabile de la Colegiul Tehnic Resita, judetul Caras-Severin, acuzata ca ar fi deturnat sute de mii de lei din fonduri europene destinate finantarii unor proiecte educationale.
Prejudiciu de 91.200 de euro
Inculpata este acuzata ca, in perioada martie 2023 – aprilie 2025, a efectuat nu mai putin de 85 de operatiuni bancare neautorizate, prin care a transferat sume de bani din conturile institutiei de invatamant direct in conturile sale personale. Valoarea totala a prejudiciului estimat de anchetatori se ridica la 456.002 lei, echivalentul a aproximativ 91.200 de euro.
Potrivit procurorilor, banii proveneau din trei contracte de finantare derulate prin programul Erasmus+, incheiate de Colegiul Tehnic Resita cu parteneri din Croatia si cu Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale. Aceste proiecte vizau sprijinirea dezvoltarii profesionale si educationale a personalului din domeniile educatie, formare si tineret, obiective profund afectate de presupusa deturnare a fondurilor.
Desi fondurile primite din partea Uniunii Europene erau strict destinate derularii activitatilor prevazute in aceste proiecte, inculpata le-ar fi redirectionat ilegal catre propriile conturi, in sume variind intre 1.100 si 9.100 de lei per tranzactie.
In urma acuzatiilor formulate, procurorii au instituit masura controlului judiciar fata de inculpata pentru o perioada de 60 de zile. In acest interval, ea are obligatia de a nu parasi teritoriul Romaniei fara acordul prealabil al anchetatorilor, de a nu comunica cu persoanele implicate in dosar si de a nu-si mai desfasura activitatea de contabil in cadrul Colegiului Tehnic Resita, unde s-ar fi comis faptele.
Perchezitii la colegiu si la domiciliul inculpatei
Tot in cadrul anchetei, la data de 21 mai 2025, au avut loc doua perchezitii – una la sediul institutiei de invatamant si cealalta la domiciliul inculpatei – realizate cu autorizarea instantei competente. Procurorii au beneficiat de sprijinul politistilor din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Caras-Severin in desfasurarea actiunii.
DNA subliniaza ca punerea in miscare a actiunii penale nu reprezinta o dovada de vinovatie, ci o etapa procedurala destinata obtinerii si administrarii probelor necesare pentru clarificarea situatiei. Inculpata beneficiaza, potrivit legii, de prezumtia de nevinovatie pana la o eventuala condamnare definitiva. (Vlad Enciu)