Compania aviatica Blue Air a intrat in faliment. Activele companiei, inclusiv doua avioane nefunctionale, vor fi valorificate

Procedura falimentului fata de compania Blue Air Aviation SA a fost deschisa, anunta Infinexa, companie antreprenoriala romaneasca specializata in restructurarea si finantarea firmelor aflate in dificultate, cu active administrate in valoare de 200 milioane de euro.

Potrivit acesteia, toate activele companiei vor fi valorificate, inclusiv cele doua avioane nefunctionale si alte cinci carcase de avion.

”Infinexa, companie antreprenoriala romaneasca specializata in restructurarea si finantarea firmelor aflate in dificultate, cu active administrate in valoare de 200 milioane de euro, anunta deschiderea procedurii falimentului fata de compania Blue Air Aviation SA”, anunta compania.

Blue Air a intrat in insolventa in 22 martie 2023. Compania este detinuta de stat, dupa ce a fost executata garantia pentru ajutorul de stat primit in timpul pandemiei.

”Decizia de a initia procedura falimentului a fost luata ca urmare a imposibilitatii de a atrage un investitor, in ciuda eforturilor semnificative pe care le-a depus in acest sens conducerea companiei Blue Air, dar si actionarul sau majoritar. S-au acumulat o serie de incertitudini care generau pierderi continue si era necesar sa actionam pentru a le limita.

Falimentul este cea mai echitabila solutie pentru protejarea interesului creditorilor, in actualul context, fiind menita sa maximizeze sansele de recuperare a datoriilor”, a declarat Radu Tudor, senior partner Infinexa, lichidator judiciar Blue Air.

In timp ce Blue Air se afla in perioada de observatie, reprezentantii companiei, impreuna cu Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) – care detine 75% din actiunile Blue Air – au purtat discutii cu potentiali investitori strategici, insa nu a fost identificat niciun aport de capital care sa permita implementarea planului de reorganizare. In aceste conditii, in data de 2 iunie 2025, Adunarea Generala a Creditorilor Blue Air a aprobat propunerea administratorului judiciar de a se declara falimentul companiei, considerand ca aceasta reprezinta cea mai optima solutie pentru protejarea intereselor tuturor partilor implicate.

Falimentul ofera cadrul legal adecvat pentru valorificarea activelor companiei si pentru acoperirea creantelor salariale si bugetare (Ministerul Finantelor si ANAF), permitand distribuirea corecta a fondurilor obtinute catre toti creditorii indreptatiti, conform legii.

”Prin adoptarea acestei masuri, se asigura tratarea echitabila a creditorilor si maximizarea gradului de recuperare a creantelor acestora, in conditii de legalitate si transparenta. Toate activele companiei vor fi valorificate, inclusiv cele doua avioane nefunctionale si alte cinci carcase de avion”, precizeaza sursa citata. (R.G.)

Leave a Reply