Corina Macri, proprietara pensiunii Casa del Sole din Timisoara si presedinta HORETIM, asociatia patronilor de hoteluri si restaurante din Timis, apare intr-un dosar de urmarire penala pentru trafic de imigranti instrumentat de DIICOT Caras-Severin, care se pare ca a fost bagat sub pres de autoritati.
Potrivit unei anchete explozive publicate de Ziua de Vest, Corina Macri, care detine si functia de vicepresedinte la Federatia Patronatelor din Industria Ospitalitatii din Romania, ar fi implicata in gruparea de crima organizata care obtinea avize de munca pentru cetateni straini din Pakistan si Bangladesh (peste 80% ), dar si din Sri Lanka, India, Nepal si Sudan, pe care, ulterior, ii trecea fraudulos granita spre Occident.
Procurorii au stabilit ca membrii grupului infractional organizat, utilizand relatii cu lucratori ai Biroului pentru Imigrari Caras-Severin bazate pe acte de coruptie, au facilitat sederea pe teritoriul Romaniei a unor cetateni straini ale caror vize expirasera si trebuiau returnati in tara de origine.
Din investigatiile efectuate a rezultat ca pentru un aviz de munca imigrantii au platit sume cuprinse intre 500 – 1.000 euro, iar cu cat termenul pentru obtinerea acestuia era mai scurt, cu atat pretul solicitat devenea mai mare, ajungand chiar si la 5.000 – 6.000 euro pentru o persoana.
Conform anchetatorilor de la DIICOT si DNA, de posibilitatea obtinerii de avize de munca pentru cetateni straini din zona non-UE in regim preferential, prin evitarea timpilor de asteptare, contra unor sume de bani, se leaga direct numele Corinei Macri si firmele acesteia. In mediul de afaceri din Timisoara se cunoaste ca era client fidel la Resita, cu ajutorul functionarilor de la IGI rezolvand mai multe dosare in acest mod. Afacerea vizelor de munca dateaza din iulie 2022, cand a reactivat, alaturi de sarbul Adzic Predrag si, ulterior, impreuna cu un anume Nelu Lucian Stiopei, compania LIFE RESET SRL, care are ca obiect plasarea fortei de munca. Life Reset a fost infiintata in 2018 de cei trei.
De altfel, sarbul era unul dintre oamenii delegati de Corina Macri sa depuna la Resita dosarele, fara a avea nevoie de programare prealabila. Sarbul a depus la IGI dosare, fiind inregistrat ca reprezentant legal in relatia cu IGI, si pentru alte firme cunoscute, aflate in legatura cu Macri. Originea persoanelor invitate in Romania a fost variata, de la asiatici la sirieni sau bengalezi.
Beneficiari de avize de munca obtinute rapid la Resita, prin delegarea sarbului, au fost si angajati ai DRAGOTEX SRL, alta companie administrata de Corina Macri, firma pe care functioneaza unul dintre restaurantele lui Macri din incinta pensiunii Casa del Sole, ce apartine tot ei. In 19 iunie 2023, Adzic Predrag a obtinut pentru cetateni bengalezi avize de angajare la compania Dragotex SRL.
Contractul nu a durat prea mult, pentru ca in 06 noiembrie 2023, unul dintre angajati a fost prins in timpul unei tentative de iesire ilegala din Romania, catre Ungaria. La fel ca si celelalte 26 de persoane cu care a fost prins in camion, el a declarat ca nu a fost multumit de conditiile de munca si de salariul primit. Sarbul Adzic este actionar in firma Life Reset, are si permis de sedere in Romania, cu resedinta declarata in municipiul Timisoara.
Legal, cetatenii straini vin in Romania in baza angajamentului dat de firma autohtona ca le va asigura conditii legale de munca. Firma, in acest caz, era Life Reset SRL, ai carei actionari sunt Corina Macri si Adzic Predrag. Explicatia lui Macri pentru angajati din terte state din afara Europei era justificata de imposibilitatea de a gasi pe piata romaneasca oameni capabili si pregatiti pentru astfel de munci.
Aditional scandalului in care erau implicati colonelul de politie in rezerva Dan Vasile, Vali Mitrus – sef al Biroului pentru Imigrari al Judetului Caras Severin si alte 30 de persoane, firme si fosti angajati din SRI si politie, DIICOT a deschis un dosar de umarire penala pentru Corina Macri si Nelu Lucian Stiopei. Prin interceptarea convorbirilor si mesajelor de pe telefoanele celor doi, coroborata cu supravegherea si documentarea prin mijloace video, audio si foto in mediul ambiental, s-au strans probe care dovedesc activitatea infractionala a celor doi, precum si identificarea altor persoane care au sprijinit sau au aderat la activitatea infractionala.
Macri este cercetata in stare de libertate intr-un dosar de urmarire penala impecabil intocmit pe baza unei documentarii solide privind implicarea ei si a celor doi complici, in aducerea in Romania a unor persoane din Asia si Africa de Nord, pe motivul instruirii profesionale si a angajarii la firmele presedintei asociatiei patronale din HORECA.
Ca o culme a cinismului infractional, chiar in perioada in care desfasura aceste activitati ilegale, Macri a dat interviuri si a tinut prelegeri despre lipsa fortei de munca si despre calificarea profesionala la intalniri cu oameni de afaceri si jurnalisti, in calitate de antreprenor dar si de presedinte (la acel moment) al Federatia Patronatelor din Industria Ospitalitatii unde acum e vicepresedinte dar si ca presedinte a HORETIM, asociatia patronilor din HORECA din judetul Timis. In cazul in care dosarul nu va ajunge la prescriere, iar Corina Macri va fi trimisa in judecata, „presedinta ospitalitatii” din Timisoara risca pana la 7 ani de inchisoare. Deocamdata, Corina Macri nu a dorit sa comenteze acest subiect, in ciuda apelurilor telefonice repetate si a mesajelor trimise pe Whatsapp… (V.E.)
Sursa: Ziua de Vest