Ne bucuram sa anuntam ca in aceasta vara, Galeria Jecza, alaturi de Galeria Himera, prezinta Garden of Hooks, o expozitie colectiva curatoriata de Norbert Filep, care reuneste 31 de artisti selectati dintre cele 283 de aplicatii primite din intreaga Europa: Romania, Spania, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, Bulgaria. Evenimentul marcheaza cel de-al treilea Summer Show organizat in parteneriat de cele doua galerii, continuand traditia de a aduce impreuna artistii si publicul timisorean, intr-un format expozitional comun.
„Garden of Hooks” se construieste ca o experienta inspirata de dinamica gradinaritului, presupunand o succesiune de pregatire, organizare, aranjare, mentinere si recoltare, care se situeaza in simetrie perfecta cu practicile artistice, cu munca de atelier si logica ideatica a creatiei.
Aceste actiuni transforma spatiul expozitional intr-un complex organic, un ansamblu stratificat si bogat, in care se regasesc lucrarile celor 31 de artisti selectati in urma open call-ului: Blanca Amorós, Harita Asumani, Alexandra Boaru, Alina Bobeica, Alessia Borangic, Cristina Chirila, Costel Chitimus, Cristiana Cott Negoescu, Andonas David, Anastasia Dumitrescu, Teodor Georgescu, Cosmin Grigoras, Mariana Hahn, Andreea Ilie, Ana Ionescu, Yavor Kostadinov, Talia Maidenberg, Adrian Moisa, Adrian Novac, Vlad Oniga, Zsuzsanna Ida Papp, Iulia Paraipan, Patrycja Płóciennik, Sarah Poput, Melinda Rus, Viktor Rónai, Detty Szabó, Tania Simonca, Catalina Ungureanu, Constantin Vulturar si Andreea Delia Voren.
Numarul mare de artisti din acest an, se traduce intr-o varietate de expresii vizuale, de la sculptura si pictura, la fotografie, arta video, instalatie, grafica si ceramica, fiecare contribuind la construirea unui parcurs expozitional divers si dinamic, care amplifica caracterul organic si stratificat al „gradinii” create in spatiile celor doua galerii.
Evenimentul de deschidere consta intr-un dublu vernisaj, ce va avea loc vineri, 25 iulie. Astfel, incepand cu ora 19 va asteptam la Galeria Himera, continuand apoi, de la ora 20,30, in spatiul Galeriei Jecza.
Galeria Jecza este sustinuta pentru intreg sezonul expozitional al anului 2025 de Banca Transilvania. Alaturi de Banca Transilvania, pentru acest eveniment de deschidere avem o prima colaborare la Timisoara cu Bere Normala si MUSO.
Expozitia este deschisa publicului in perioada 25 iulie – 7 septembrie, avand urmatorul program de vizitare: de marti pana sambata, intre orele 11 si 19. Va asteptam!
Despre Norbert Filep: Artist si curator, care traieste si lucreaza la Cluj-Napoca. Prin practica sa curatoriala, Norbert exploreaza tendintele noilor generatii de artisti tineri. Interesul sau este orientat catre noi posibilitati bazate pe relatiile dintre generatiile tinere si practicile consacrate, conectate prin diverse modele construite pe naratiuni locale si internationale. Printre proiectele curatoriate de el se numara Quarks, Leptons and Bossons, Galeria Jecza, Timisoara, 2023; Palimpsest, Galeria Himera, Timisoara, 2024; Permanent World Encyclopedia, Arta prezentului si Empower Art and Artists, 2024; The sun at its zenith holds the balance of the day, Galeria Sector 1, Bucuresti, 2025.
Despre Galeria Jecza: Fondata in 2011 la Timisoara de Sorina Ianovici-Jecza si Andrei Petru Jecza, galeria a devenit un reper pentru arta contemporana din anii 1960 pana in prezent, cu o atentie speciala asupra scenei locale din anii ’60 si ’70 (inclusiv Grupul Sigma), dar si asupra generatiilor emergente.
Inca de la inceput, galeria a manifestat o puternica inclinatie spre scena artistica locala cu o importanta majora in anii ’60 si ’70 (Grupul Sigma, printre altele). Aceasta reprezinta atat artisti si colective artistice, cat si figuri istorice, dar si personalitati tinere si proeminente. Prin juxtapuneri curatoriale ale artistilor din generatii diferite, galeria incurajeaza proiecte de cercetare aprofundata asupra diverselor practici artistice.
Incepand cu 2018, Andrei Jecza a preluat conducerea si a branduit galeria, dezvoltand atat programul sau, cat si lista de artisti reprezentati. Obiectivele galerie pentru viitorul apropiat vizeaza atat mentinerea focusului asupra spatiului est-european, cat si extinderea galeriei pe plan national si international.
Despre Galeria Himera: Galerie de arta contemporana dedicata prezentarii unei selectii rotative de expozitii care evidentiaza vocile si perspectivele diverse ale artistilor tineri aflati la inceput de drum. Galeria ofera o platforma pentru talente emergente, incurajand explorarea de idei noi, provocarea normelor artistice si extinderea limitelor practicilor contemporane.
Prin intermediul unui program curatoriat cu atentie, alcatuit din expozitii personale si de grup, Himera cultiva un dialog dinamic si mereu in evolutie intre artisti, curatori si public. Galeria imbratiseaza o gama larga de discipline artistice – pictura, sculptura, fotografie, video, instalatie si media digitala – surprinzand dinamica schimbatoare a artei contemporane.
Fiind unul dintre putinele spatii dedicate artei contemporane din Timisoara, Himera umple un gol esential in peisajul cultural local. Intr-un oras in care oportunitatile pentru artistii emergenti raman limitate, galeria serveste drept platforma necesara pentru exprimare creativa si schimb artistic. Himera nu doar sprijina carierele artistilor promitatori, ci si imbogateste tesutul cultural al regiunii. Prin angajamentul sau de a sustine dialogul artistic si inovatia, galeria joaca un rol esential in consolidarea scenei de arta contemporana din Timisoara si dincolo de ea.
(Galeria Jecza, Georgeta Petrovici)