Tribunalul Timis: Situatiile critice cu care se confrunta instantele din circumscriptia judetului Timis, cauzate de neajustarea schemelor de personal la volumul de activitate

In contextul modificarilor legislative iminente si de natura sa afecteze in mod substantial situatia deja dificila pe care o traverseaza sistemul judiciar, Tribunalul Timis atrage atentia asupra dificultatilor majore cauzate de neajustarea schemelor de personal la volumul de activitate al instantelor din judetul Timis.

Tribunalul Timis informeaza opinia publica si autoritatile competente asupra unei situatii critice cu care se confrunta instantele din circumscriptia judetului Timis – Tribunalul Timis, Judecatoria Timisoara, Judecatoria Lugoj, Judecatoria Deta, Judecatoria Sannicolau Mare si Judecatoria Faget – determinata de neajustarea schemelor de personal in raport cu cresterea constanta a volumului de activitate.

In perioada 2022-2024, volumul cauzelor aflate pe rol a crescut cu aproximativ 15% anual, atingand in anul 2024 cifra de 122.304 dosare, fata de 90.176 dosare in 2022. Cu toate acestea, numarul posturilor de judecator si grefier a ramas neschimbat, respectiv 127 de judecatori si 192 de grefieri la nivelul judetului si nici aceste posturi nu sunt ocupate in integralitate.

Subdimensionarea schemelor de personal este, asadar, problema fundamentala care genereaza efecte in cascada. Incarcatura medie rezultata, de aproape 1000 de dosare pe an pentru fiecare judecator si grefier, se traduce intr-o presiune zilnica insuportabila. Raportat la cele aproximativ 200 de zile lucratoare, aceasta inseamna o medie de cinci dosare pe zi, fiecare dosar necesitand o multitudine de operatiuni complexe: transpunerea riguroasa a datelor in sistem, emiterea si verificarea actelor de procedura, studiul aprofundat al legislatiei si probatoriului, conducerea sedintelor de judecata, deliberarea, motivarea in termen legal a hotararilor si, in final, comunicarea acestora.

Aceasta presiune a transformat munca suplimentara, efectuata atat in zilele lucratoare, cat si in cele de repaus saptamanal, dintr-o exceptie intr-o regula nescrisa, o conditie sine qua non pentru a evita colapsul administrativ si procedural.

Consecintele acestei suprasolicitari cronice sunt deja vizibile si alarmante. Starea de sanatate a personalului se degradeaza accelerat, majoritatea colegilor confruntandu-se cu afectiuni devenite profesionale: spondiloze, scolioze, migrene, disfunctii vizuale si sindromul de epuizare profesionala, cunoscut ca „burnout”.

Situatia este deosebit de grava in cadrul urmatoarelor instante:

Judecatoriei Sannicolau Mare, care inregistreaza o incarcatura anuala de 2.131 dosare/judecator si 1.154 dosare/grefier.

Judecatoriei Deta, unde incarcatura anuala pe judecator este de 2.124 dosare, iar pe grefier de 1.402 dosare. In plus, intreaga activitate arhivistica a acestei instante este gestionata de un singur post de grefier arhivar, responsabil cu un volum impresionant de aproximativ 7.000 de dosare anual.

Judecatoriei Timisoara, cea mai mare judecatorie din tara, unde in 2024 au fost gestionate 71.228 de dosare, cu o incarcatura anuala medie de 1.512 dosare/judecator si 1.287 dosare/grefier, in timp ce schema de personal a ramas neschimbata.

Posibile efecte negative ale acestei situatii sistemice

In lipsa unor masuri urgente, consecintele directe vor include:

limitarea programului compartimentelor cu publicul;

prelungirea termenelor de preluare fizica a documentelor;

cresterea duratei solutionarii proceselor;

sistarea unor servicii considerate neesentiale, precum: scanarea documentelor din dosare, preluarea corespondentei in aceeasi zi si serviciul de informare telefonica.

Recomandari pentru parti si participantii la proces

Tribunalul Timis incurajeaza partile si participantii la actul de justitie sa utilizeze, pe cat posibil:

mijloace alternative de solutionare a litigiilor, precum arbitrajul si medierea;

comunicarea electronica prin platforma registratura.rejust.ro, in cazul litigiilor inregistrate pe rolul instantelor;

pastrarea unei copii a documentelor depuse la dosar, avand in vedere riscul identificarii cu intarziere a unor dosare in arhivele supraaglomerate.

Tribunalul Timis isi exprima speranta ca acest semnal de alarma va fi receptionat cu responsabilitate si va conduce la identificarea de solutii pentru adaptarea schemelor de personal la realitatile curente ale activitatii judiciare. (Tribunalul Timis, Biroul de Informare si Relatii Publice)

Leave a Reply