Maternitatea Odobescu din Timisoara, mutata intr-o locatie noua! “Este adaptata nevoilor unui spital public, unde cerintele sunt mai exigente decat in privat”

Dupa luni de incertitudine si pregatiri, Maternitatea Odobescu din Timisoara a fost mutata intr-o locatie noua, modernizata, care ofera conditii mai sigure si mai confortabile pentru mame si nou-nascuti. Noua unitate medicala functioneaza, de astazi, intr-o cladire inchiriata – pe strada Franyo Zoltan, acolo unde a functionat in trecut o clinica privata – adaptata special pentru nevoile unei maternitati de grad III.

Cladirea veche, situata pe strada 16 Decembrie, fusese inchisa in urma unor probleme structurale grave.

„Era o cladire veche, de peste 100 de ani, care nu mai corespundea cerintelor actuale. Au fost interventii neautorizate si, la un moment dat, chiar s-a prabusit o parte din tavan. Nu puteam risca vietile mamelor si copiilor”, a spus Ruben Latcau, viceprimarul Timisoarei.

Noua locatie este dotata cu 102 paturi repartizate pe sectiile de neonatologie, obstetrica, terapie intensiva, sala de nasteri si bloc operator. Salonele au toalete proprii si echipamente moderne, iar circuitul medical a fost organizat astfel incat sa respecte cele mai stricte norme sanitare.

„Este o locatie sigura, adaptata nevoilor unui spital public, unde cerintele sunt mai exigente decat in privat. A fost nevoie de timp pentru a ne asigura ca totul functioneaza perfect”, a declarat Stela Iurciuc, directorul Spitalului Municipal Timisoara.

Personalul medical este impartit intre doua locatii: noua maternitate, unde se desfasoara nasterile si activitatea de obstetrica, si vechea locatie, unde a ramas sectia de ginecologie. „

,,Avem 54 de medici, tot atatia rezidenti si 33 de asistente. Suntem pregatiti sa asiguram rotatia intre cele doua locatii. Asa cum s-a procedat si in alte situatii in trecut, mobilitatea in sistemul public e o practica normala”, a adaugat directorul spitalului.

Chiar daca este vorba de o cladire inchiriata, autoritatile locale iau in calcul achizitionarea ei pe termen lung.

„Aceasta solutie a fost mult mai eficienta si mai rapida decat un proiect nou de constructie. Nu am avut investitii majore – doar cateva adaptari minore, iar cladirea a fost deja folosita anterior ca maternitate”, a declarat Ruben Latcau.

Comparativ cu proiectul initial, estimat la peste 150 de milioane de euro, aceasta varianta s-a dovedit mai accesibila.

„Este o demonstratie ca in sistemul public se pot obtine rezultate bune cu resurse mai putine. Proiectul pentru o maternitate noua, care a fost eliminat de pe lista PNRR din motive politice, risca acum sa ramana doar o promisiune. Romania nu a atras aproape deloc fonduri pe sanatate si riscam sa pierdem 80% din bani”, a mai spus Latcau.

Ruben Latcau a declarat ca este luata in considerare extinderea locatiei, in functie de nevoile identificate in urmatorii ani.

„Momentan functionam in doua locatii. Daca aceasta cladire va raspunde bine nevoilor noastre, ne gandim la extindere si chiar la achizitie. Daca nu, vom cauta o alta solutie”, a explicat Stela Iurciuc.

In ceea ce priveste functionarea zilnica, primele nasteri programate vor avea loc chiar de maine.

 „Este o zi importanta pentru noi. Aici se intampla minuni – se nasc copii, viata merge mai departe. Avem tot ce ne trebuie din punct de vedere medical, iar furnizorii au fost platiti. Mai sunt doar cateva aspecte administrative de reglementat”, a transmis directorul.

Referitor la accesibilitate, Ruben Latcau a precizat ca zona este bine conectata prin transportul public, iar problema parcarilor urmeaza sa fie abordata prin reorganizarea spatiilor din jur.

Totodata, noua maternitate din Timisoara reprezinta o solutie temporara cu potential de a deveni definitiva.

Deciziile pe termen lung vor fi luate in functie de modul in care cladirea si personalul vor raspunde provocarilor medicale ale urmatorilor ani.

Pana atunci, mii de viitoare mame vor beneficia de conditii mult mai sigure si moderne pentru nastere. (Laura Ilioiu)

Leave a Reply