Nicusor Dan a trimis, miercuri, la Parlament, pentru reexaminare, legea prin care statul roman transfera gratuit 500 de hectare de teren Universitatii de Stiintele Vietii “Regele Mihai I” din Timisoara.
Proiectul, initiat de Sorin Cimpeanu, primise unda verde de la CCR dupa o amanare de peste un an, desi CCR a respins in trecut initiative similare.
Presedintele Nicusor Dan a aratat in cererea de reexaminare ca “este neclara fundamentarea actului normativ si motivul pentru care este nevoie de instituirea unui drept de proprietate al Universitatii de Stiintele Vietii Regele Mihai I, respectiv motivul pentru care obiectivele enuntate nu pot fi realizate prin exercitarea unui drept de administrare asupra acestora. Data fiind dimensiunea terenurilor vizate de lege si potentialul ca valoarea acestora sa se aprecieze in timp, transferul presupune o diminuare semnificativa a patrimoniului statului”.
Conform unui comunicat publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale, legea supusa reexaminarii are ca obiect de reglementare transmiterea a 35 de terenuri in suprafata totala de 501,4208 ha si a constructiilor aferente din domeniul public al statului, in domeniul privat al acestuia si, succesiv, transmiterea acestor terenuri impreuna cu constructiile aferente, impreuna cu alte doua terenuri in suprafata de 44,3154 ha din domeniul privat al statului in proprietatea privata a Universitatii de Stiintele Vietii “Regele Mihai I”.
La data de 10 ianuarie 2024, Presedintele Romaniei a formulat o obiectie de neconstitutionalitate cu privire la aceasta lege, in motivarea acesteia aratand ca au fost incalcate o serie de norme si principii constitutionale referitoare la modalitatea de adoptare a legii, protejarea proprietatii publice si private a statului, garantiile necesare si suficiente stabilite de Curtea Constitutionala in situatia transmiterii cu titlu gratuit a unor bunuri din domeniul privat al statului, lipsa claritatii obiectivelor pentru care se realizeaza transferul, respectiv insuficienta individualizare a terenurilor in discutie.
Prin Decizia nr. 352 din data de 1 iulie 2025, Curtea Constitutionala a respins obiectia de neconstitutionalitate, in raport cu criticile formulate. Cu toate acestea, avand in vedere continutul normativ al legii transmise la promulgare, apreciem ca se impune reanalizarea solutiei legislative de catre Parlament, pentru motivele dezvoltate in cele ce urmeaza.
Cererea de reexaminare transmisa de presedintele Nicusor Dan:
Legea supusa reexaminarii are ca obiect de reglementare transmiterea a 35 de terenuri in suprafata totala de 501,4208 ha si a constructiilor aferente, intr-o prima etapa din domeniul public al statului, in domeniul privat al acestuia si, ulterior, in cea de-a doua etapa, transmiterea acestor terenuri impreuna cu constructiile aferente, impreuna cu alte doua terenuri in suprafata de 44,3154 ha din domeniul privat al statului in proprietatea privata a Universitatii de Stiintele Vietii „Regele Mihai I”.
Dreptul de proprietate publica apartine statului sau unitatilor administrativ-teritoriale asupra bunurilor care, fie prin natura lor, fie printr-o dispozitie speciala a legii, sunt de uz si de utilitate publica, cu conditiile ca acestea sa fie dobandite prin unul din modurile prevazute de lege. Bunurile proprietate publica formeaza o parte din patrimoniul statului si al unitatilor administrativ-teritoriale, cu scopul direct al realizarii atributiilor acestora si, indirect, al realizarii intereselor generale ale societatii.
Distinct de transferul unui bun din domeniul public in cel privat al statului, transmiterea dreptului de proprietate privata a statului se poate realiza cu titlu oneros sau cu titlu gratuit. In situatia transmiterii bunurilor cu titlu oneros, procedura este reglementata de prevederile Codului administrativ.
Potrivit acestui act normativ, Guvernul poate realiza operatiunile de transmitere cu titlu oneros a dreptului de proprietate, dar nu are competenta legala de transmitere a proprietatii cu titlu gratuit.
In ceea ce priveste transmiterea unui bun cu titlu gratuit in proprietaea unei entitati, Curtea Constitutionala a retinut ca aceasta „este un act de dispozitie si de putere, astfel ca, prin definitie, ii revine Parlamentului decizia de oportunitate, in virtutea competentei sale generale de legiferare, prevazuta in art. 61 din Constitutie.
In acelasi sens, numai organul reprezentativ al poporului, respectiv Parlamentul, isi poate asuma decizia transmiterii gratuite a terenurilor din sfera proprietatii private a statului in scopul unor investitii privind dezvoltarea economica a unui segment determinat sau realizarea unor obiective de dezvoltare nationala, in temeiul legitimarii sale democratice.” (Decizia nr. 352/2025, par. 50).
De asemenea, in par. 59 al aceleiasi decizii, Curtea precizeaza ca „in conditiile constatarii conformitatii legii criticate cu dispozitiile constitutionale invocate, oportunitatea solutiei legislative continute de legea in discutie nu poate fi supusa cenzurii instantei de contencios constitutional, tinand de optiunea exclusiva si suverana a Parlamentului”.
Astfel, in ceea ce priveste a doua etapa vizata de legea supusa reexaminarii, transferul gratuit al bunurilor proprietate privata a statului se poate realiza prin lege ca act al Parlamentului, in conditiile art. 44, art. 47 si art. 135 din Constitutie, avand in vedere obligatia constitutionala a statului de a lua masurile de dezvoltare economica si de creare a cadrului favorabil valorificarii factorilor de productie. (V.E.)