Scoala de vara internationala incheiata la USV Timisoara: patrimoniu si tehnologie, studiate de tineri din intreaga lume

Timp de patru zile, intre 22 si 25 iulie, Universitatea de Stiintele Vietii „Regele Mihai I” din Timisoara a fost gazda ultimei etape a International Training Summer School – o scoala de vara internationala dedicata formarii in domeniul fotogrametriei aplicate in arhitectura.

Evenimentul, ajuns la cea de-a XVI-a editie, s-a desfasurat sub egida COIFA – Comitato Internazionale Fotogrammetria Architettonica.

Programul a inceput pe 14 iulie in Italia, la Bari, si a inclus opriri in Matera, Latina, Venetia, Gorizia si Trieste, reunind 48 de studenti din 12 tari, printre care Romania, Italia, China, Australia, Brazilia, Polonia, Irlanda sau Congo. Scopul a fost schimbul de experienta intre specialisti si tineri din diverse colturi ale lumii.

In cadrul activitatilor de la Timisoara, studentii au participat la cursuri si sesiuni aplicate despre scanarea laser 3D, fotogrammetrie stereoscopica, tehnologii UAV, sisteme GIS si termografie.

„Am vorbit despre patrimoniul cultural si despre tot ceea ce inseamna patrimoniu: de la resursa umana, la gastronomie, arhitectura, traditii, obiceiuri – tot ce inseamna patrimoniu. Dar, in mod special, ne-am oprit asupra zonei acesteia de amprenta istorica reflectata in lacasurile de cult”, a declarat rectorul USVT, Cosmin Popescu.

Un exercitiu practic a avut loc pe 24 iulie la Sinagoga din Cetate, unde participantii au analizat influentele istorice si religioase asupra arhitecturii din Timisoara, folosind metode moderne de documentare.

„S-a discutat, practic, despre aplicatii ale fotogrametriei din domeniul geodeziei in arhitectura, creand modele 3D, cu ajutorul carora putem interveni acolo unde exista lipsuri cauzate de intemperii, de distrugeri”, a explicat Cosmin Popescu.

El a mai specificat ca astfel de demersuri ajuta la intelegerea modului in care istoria si credinta au influentat dezvoltarea urbana.

Scoala de vara s-a incheiat pe 25 iulie, in Aula Magna a USVT, cu o ceremonie festiva.

Profesorul Pietro Grimaldi, reprezentant COIFA, a explicat de ce astfel de initiative sunt importante.

„Motivul pentru care organizam o astfel de scoala nu este doar acela de a folosi fascinatia pentru noile tehnologii – cum ar fi scanarea, termografia sau fotogrametria – ci si pentru ca este nevoie, la nivel mondial, nu doar aici, in Italia. Problema este prezenta in toate tarile occidentale, dar si in China – o spun din experienta, pentru ca am sustinut cursuri si in China. Este vorba despre modul in care folosim tehnologia, dar cu mentalitatea noastra, a oamenilor”, a spus acesta.

Prezenta tinerilor la Timisoara a fost vazuta ca un semnal pozitiv pentru viitorul relatiilor internationale.

„Sunt activitati pe care trebuie sa le cultivam si sa le continuam in timp, si in anii ce vor urma. Faptul ca participantii au fost prezenti aici, in Timisoara, ii face sa fie mai implicati in acest tip de activitati”, a explicat Angelo Addante, presedintele Collegio dei Geometri e Geometri Laureati di Bari. (Laura Ilioiu)

Leave a Reply