Firmele din Timis se lupta cu lipsa de personal calificat. Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca ofera subventii de pana la 2.400 lei lunar

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis (CCIAT) a organizat marti, 1 iulie,  un nou seminar dedicat agentilor economici, in cadrul unei serii de intalniri desfasurate de peste doua decenii. Evenimentul, gazduit la Centrul Regional de Afaceri, a avut ca subiect de discutie lipsa fortei de munca si solutiile disponibile prin proiecte finantate din fonduri europene.

Directorul executiv al AJOFM Timis, Roxana Kasai, a declarat ca institutia deruleaza un proiect cu fonduri europene in parteneriat cu CCIAT, prin care firmele pot beneficia direct de sprijin pentru calificarea fortei de munca.

Chiar daca somajul in judet a scazut sub 1% la finalul lunii mai, problema principala ramane lipsa de personal calificat.

„Avem peste 90 de milioane de euro la nivel national pentru contracte de ucenicie. Nu e complicat: angajatorul il formeaza pe viitorul salariat la locul de munca si primeste o subventie”, a explicat Roxana Kasai.

Pentru a ajuta companiile sa treaca peste acest deficit, AJOFM ofera subventii lunare pentru angajarea tinerilor fara experienta, a persoanelor de peste 45 de ani, a celor aflate la mai putin de cinci ani de pensionare si a persoanelor cu dizabilitati.

,,Subventiile variaza intre 2.250 si 2.400 de lei pe luna, timp de un an sau trei ani, in functie de categorie, iar toate aceste programe sunt finantate din fonduri europene”, a transmis Roxana Kasai.

Firmele care doresc sa beneficieze de acest sprijin trebuie sa incadreze persoane inregistrate ca someri si care nu au mai lucrat in acea companie in ultimii doi ani.

Cererile se depun online, prin platforma digitala PULS, care functioneaza de aproape un an si permite gestionarea rapida a tuturor solicitarilor.

,,In sprijinul digitalizarii, platforma PULS le permite somerilor sa-si creeze un CV online, iar angajatorilor sa depuna toate documentele necesare electronic, in ordine cronologica, cu trasabilitate completa. Aceasta solutie ajuta la reducerea timpului de asteptare si la gestionarea mai eficienta a subventiilor”, a  explicat aceasta.

In prezent, in judetul Timis exista aproximativ 220 de contracte active de subventionare dintre care peste jumatate sunt pentru tineri, iar restul pentru persoane aflate in alte categorii eligibile.

Categoria cea mai numeroasa de someri ramane cea a persoanelor peste 50 de ani, cu aproape 900 de oameni aflati in evidenta AJOFM.

Roxana Kasai a mai vorbit si despre cursurile gratuite oferite prin proiectul „Competent”, finantat din fonduri europene.

Acestea acopera domenii tot mai cautate, precum meseriile „verzi” (electrician pentru panouri solare, reciclare, intretinere), dar si specializari din zona resurselor umane sau tehnica, toate fiind puse gratuit la dispozitia celor care isi cauta un loc de munca. Potrivit Roxanei Kasai, cele mai cerute cursuri sunt pentru resurse umane.

Tot in cadrul seminarului s-a discutat despre necesitatea completarii corecte a codurilor ocupationale in documentele depuse de angajatori, mai ales in cazul angajarii lucratorilor straini. Desi nu intra direct in atributiile AJOFM, aceasta procedura este importanta pentru evitarea intarzierilor la nivelul Biroului pentru Imigrari.

In final, reprezentantii AJOFM au anuntat ca exista colaborari si cu alte judete din regiune, precum Arad si Hunedoara, pentru proiecte comune de mobilitate a fortei de munca. (Laura Ilioiu)

Leave a Reply