De ce judecatorii din Romania se pensioneaza la 48 de ani / Cine au fost “baietii destepti” care au dat legea si ce motive au avut

Inechitatea pensiilor, atat in ceea ce priveste varsta la care unii dintre romani pot iesi din campul muncii, cat si valoarea acesteia, creeaza disensiuni si tensiuni in societate. „Eu muncesc de-mi sar capacele pana la 65 de ani si altii nu numai ca ies la pensie la 40 de ani, dar o fac si pe bani multi” – aceasta este nemultumirea majoritatii populatiei. Referirea principala se face la adresa magistratilor, chiar daca sunt si alte categorii care beneficiaza de statut special.

Magistratii au statut special in Romania

Dar de ce pot iesi la pensie judecatorii si procurorii inca de la 48 de ani, adica dupa 25 de ani de munca? Haideti sa vedem cine a dispus acest lucru si care a fost motivatia. Totul s-a intamplat in 2017, pe vreme cand Tudorel Toader conducea Ministerul Justitiei, iar Liviu Dragnea era la sefia PSD-ului.

Vicepresedintele CSM, Claudiu Sandu, a vorbit la Euronews Romania, in cadrul emisiunii Romania lui Vitalie, despre momentul in care sistemul a luat-o razna si a permis acest lucru. „48 de ani este o varsta minima. In realitate, varsta medie de pensionare in magistratura este undeva la 55 de ani. Noi avem o statistica si, intre 2010 si 2025, varsta medie de pensionare este de 55 de ani. Pana in 2017, varsta era de 58 de ani.

Asediul asupra justitiei, in 2017

Dupa modificarile legislative din 2017, cand a avut loc acel asediu asupra justitiei din Romania, foarte multi au ales sa plece, pentru ca cele mai nocive modificari, atat in materie penala, cat si in materie de pensionare, au avut loc in acea perioada. Din acel moment, multi au ales sa plece si datorita presiunii la care erau supusi public de catre politicieni, de Inspectia Judiciara, iar din acel moment, a inceput sa scada varsta de pensionare si acum a ajuns la 55 de ani”

De ce se pensioneaza magistratii atat de devreme? Pentru ca legea le permite. In plus, pensionarea este si atractiva: un magistrat cu un salariu de 3.000 de euro beneficiaza de o pensie de 5.000 de euro. Asta pentru ca procentul de 80% din salariu se aplica la brut si nu la net, cum este normal. Astfel, Romania mai bifeaza o premiera, pentru ca nicaieri in Europa nu exista asa ceva.

Legea lui Eugen Nicolicea, Florin Iordache si Serban Nicolae

Dar sa vedem cum s-a ajuns la o asemenea aberatie si cine a girat-o. Initiativa din 2017 a fost propusa de Eugen Nicolicea, Florin Iordache si Serban Nicolae, membri ai PSD-ului condus de Liviu Dragnea, in mandatul de premier al Vioricai Dancila. Scopul ascuns (sau pe fata) al legii era acesta: odata cu pensionarea judecatorilor care instrumentau anumite dosare, totul procesul se relua de la zero. Principalii beneficiari ai legii: nume grele din politica.

Claudiu Sandu, vicepresedinte CSM, explica, pentru Euronews Romania: „Cum s-a ajuns? Foarte simplu. In 2017, cand era ministru, domnul Tudorel Toader a operat o modificare care sa incurajeze plecarea din profesie a magistratilor. Nu am de gand sa fac afirmatii politice, desi la acel moment, a fost o lege care efectiv a dinamitat magistratura si multi au ales sa plece”.

Multi magistrati intra in profesie la o varsta relativ frageda, dupa ce termina facultatea, urmeaza doi ani, apoi un an de stagiatura, dupa care, efectiv, intri in paine. La 25-26 de ani, avem magistrati care instrumenteaza dosare. Cand intri in magistratura, primul soc pe care l-am avut toti este numarul enorm de dosare care iti sunt repartizate, e vorba de sute de dosare in prima zi. Cei care trec de acest prim soc si reusesc sa se mobilizeze constata ca nu le ajunge timpul, cele 8 ore pe zi, cel putin in instantele mari. Si fie raman peste program, pe timpul familiei lor, fie vin in weekend, astfel incat, dupa o perioada, constati ca ai un consum nervos foarte mare. Stiu ca vedem doar partea neagra, dar, pe langa justitia penala, exista in realitate undeva la 90% dintre dosare care nu au legatura cu justitia penala, sunt civile, comerciale, de contencios administrativ, de dreptul muncii, etc. Toate acestea sunt lucrate de magistrati, iar consumul psihic este foarte mare, pentru ca volumul de munca este foarte mare. Fiecare se straduieste sa respecte termenele stabilite de lege, iar cand nu reuseste, ramane peste program, lucreaza in vacanta judecatoreasca. Eu evit sa fac o comparatie cu alte profesii. Nu stiu exact care este incarcatura emotionala si psihica pe care o suporta medicii, profesorii. Evident ca este greu si ca profesor, si ca medic – Claudiu Sandu, pentru Euronews Romania.

Legile, modificate in avantajul infractorilor

De atunci, lucrurile au mers din rau in mai rau, sustine vicepresedintele CSM: ”Legile au fost modificate in avantajul infractorului, Romania a devenit un fel de paradis al infractorilor, in care, pentru orice chichita, dosarul este restituit, probele sunt anulate, infractorul e declarat nevinovat. Mie, personal, mi s-ar pune mari intrebari daca sa mai continui in aceasta profesie. Satisfactia unui procuror care instrumenteaza un dosar de evaziune fiscala este aproape de zero in acest moment, pentru ca nu mai sesizeaza ANAF-ul – ei au grila lor de controale pe care trebuie sa si-o realizeze pentru a da bine la organele lor de control, parchetele nu mai sunt sesizate – legea a fost in asa fel modificata incat orice infractor care face evaziune fiscala, odata ce este prins, plateste prejudiciul si a scapat. Noi, procurorii, de multe ori, nici nu aflam de acea fapta. Pe mine, personal, nu ma mai atrage inspre profesia asta, pentru ca nu vad o satisfactie”.

Pensionari pe banda rulanta

Ce va urma dupa ce guvernul Bolojan va ridica brusc pragul de pensionare la 65 de ani pentru angajatii din sistemul de justitie? Claudiu Sandu e sigur: ”Fenomenul va fi urmatorul: cei care au conditii de pensionare, se vor pensiona. Deja, in CSM, intra cereri de pensionare foarte multe. La procurori, din cate stiu, sunt vreo 20 de cereri trimise. Noi am avut deja 12 cereri solutionate martea asta, care este un record, pentru ca, in general, pe sectiile saptamanale, aveam una-doua cereri sau niciuna. Varstele variaza intre 49 de ani si 57 sau 60.

Sursa: adevarul.ro

 

Leave a Reply