Advertorial: Primele 25 de insule ecologice digitalizate au fost puse in operare in Municipiul Timisoara (P)

Primaria Municipiului Timisoara a demarat proiectul PNRR si a pus in operare primele 25 de insule ecologice digitalizate, instalate in 18 locatii din oras

  • RETIM informeaza utilizatorii asupra regulilor obligatorii de colectare separata aplicabile in aceste puncte
  • Tarifele si modalitatea de facturare a serviciilor de salubrizare NU se modifica pe durata acestui proiect
  • Colectarea separata in insulele ecologice digitalizate

In 10 iulie 2025, Primaria Municipiului Timisoara, a lansat un proiect finantat prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) care presupune:

Modernizarea colectarii deseurilor in zonele urbane aglomerate

Acces limitat doar la utilizatorii arondati

Senzori pentru monitorizarea gradului de umplere

Conexiune digitala prin aplicatia ARA/MyARA

Primele 25 de insule digitalizate sunt functionale si deservesc aproximativ 3.200 de utilizatori. Sistemul va fi extins treptat la 100 de insule, pana la 1 septembrie 2025.

Fiecare insula permite colectarea separata a deseurilor pe patru fractii:

Compartimentul verde: ambalaje din sticla

Compartimentul galben: ambalaje din plastic si metal

Compartimentul albastru: hartie si carton

Compartimentele negru si maro: in aceasta etapa ambele sunt utilizate pentru deseuri reziduale. Colectarea separata a biodegradabilului se va introduce ulterior. Timisorenii care doresc pot separa deja deseurile organice acasa, ca exercitiu de tranzitie.

RETIM Ecologic Service S.A., in calitate de operator desemnat pentru colectarea separata si transportul deseurilor municipale in Timisoara, va monitoriza constant gradul de umplere si va ajusta frecventa de colectare in timp real, fara a reduce numarul actual de ridicari.

In prima luna, sistemul se afla in faza de testare si optimizare. Echipele RETIM sunt disponibile pentru a raspunde tuturor solicitarilor si pentru a asigura o tranzitie lina catre noul model de colectare.

Cardurile de acces si activarea aplicatiei ARA|MyARA

Primele carduri de acces pentru insulele ecologice digitalizate au fost distribuite gratuit prin intermediul administratorilor sau presedintilor asociatiilor de proprietari arondate. In cazul pierderii, furtului sau deteriorarii cardului, utilizatorii trebuie sa trimita o solicitare catre echipa RETIM. Emiterea unui nou card se face contra cost, iar cel vechi va fi dezactivat inainte de livrarea celui nou, pentru a preveni accesul neautorizat.

Timisorenii care doresc sa acceseze insulele ecologice digitalizate direct de pe telefon pot descarca aplicatia mobila ARA de pe site-ul app.myara.ro sau direct din magazinele Android si iOS. Pentru utilizarea aplicatiei, utilizatorii arondati la insulele date in operare trebuie sa se adreseze echipei RETIM pentru asistenta, pe telefon sau e-mail. In procesul de activare a contului digital este necesar codul unic inscriptionat pe cardul fizic.

RETIM indeamna timisorenii sa respecte regulile de colectare separata si sa utilizeze corect cheile de acces. Nu este permisa cedarea cardurilor sau conturilor din aplicatie altor persoane, in special agentilor economici, iar comportamentele necorespunzatoare pot fi identificate prin sistemele de monitorizare.

Unde sunt amplasate insulele ecologice

Primele 25 de insule sunt amplasate in 18 locatii din cartierele Aradului si Torontalului. Lista completa a adreselor, impreuna cu asociatiile de proprietari arondate, este disponibila pe site-ul RETIM si poate fi consultata pentru identificarea punctului de care apartineti.

Urmatoarele 75 de insule, instalate in 49 de locatii suplimentare, vor deveni functionale progresiv, pana la inceputul lunii septembrie.

Sistemul „plateste pentru cat arunci” NU este implementat in Timisoara

In aceasta etapa, utilizarea insulelor ecologice digitalizate nu influenteaza in niciun fel modul de facturare a serviciilor de salubrizare. Facturarea se realizeaza conform prevederilor contractuale in vigoare, in functie de numarul de persoane declarate de utilizatorii casnici sau de tipul generatorului in cazul celor non-casnici.

Aceste insule moderne contribuie la imbunatatirea procesului de colectare separata si la reducerea cantitatilor de deseuri depozitate, insa nu presupun in prezent aplicarea unui tarif diferentiat in functie de cantitate.

Contact si sesizari

Pentru mai multe informatii despre activitatea companiei RETIM vizitati site-ul companiei. De asemenea, operatorii serviciului de CALL CENTER sunt disponibili la numarul de telefon +40 374 885 692, de luni pana vineri, intre orele 07:00 – 19:00 sau la adresa timis@retim.ro.

(Retim, Bianka Pacurar)

Leave a Reply