Consiliul Judetean Timis a dat startul unei ample campanii de ecologizare si promovare turistica in partea de est a judetului – o initiativa care imbina grija pentru natura cu dorinta sincera de a readuce in prim-plan frumusetea tacuta a locurilor cu adevarat spectaculoase din judet.
Astfel, sambata, 19 iulie, peste 100 de angajati ai CJ Timis si ai institutiilor subordonate au participat la aceasta actiune exemplara, desfasurata in zona Pietroasa – Poieni, cu sprijinul primariilor locale si al Asociatiei „Verde de Banat”. Prezenta oficialilor CJT, in frunte cu presedintele Alfred Simonis si vicepresedintele Alin Popoviciu, a subliniat importanta strategica si simbolica a acestui demers.
„Este o actiune care face parte dintr-un ansamblu de activitati de ecologizare si redescoperire a zonelor turistice din judet. Timisul are locuri superbe, unele cunoscute, altele inca nedescoperite. Rolul nostru este sa le scoatem la lumina si sa investim in ele”, a declarat Alfred Simonis.
Putini cunosc adevarata comoara turistica pe care o reprezinta estul Timisului. De la Cascada Sopot, cu apele ei limpezi ce se pravalesc peste stanci, la Pietrele Cohului – formatiuni stancoase care amintesc de epopeile naturii salbatice –, pana la enigmatica Cripta a lui Ferencz sau impunatorul Sfinx din Banat, toate aceste locuri nu sunt doar peisaje, ci fragmente vii din istoria si identitatea regiunii.
Sa nu uitam nici Biserica de lemn din Crivina de Sus, monument istoric de o valoare incontestabila, martor tacut al vietii spirituale din Muntii Poiana Rusca. Aceste obiective, vizitate sambata in cadrul unui tur ghidat, pot si trebuie sa devina repere centrale pe harta turistica a judetului.
„Multi vor sa promoveze Timisul, dar putini stiu de unde sa inceapa. De aceea, am decis sa incepem chiar cu noi – cei din CJT – si sa transmitem un semnal clar: avem cu ce ne mandri, dar trebuie sa si actionam”, a subliniat Alin Popoviciu, initiatorul campaniei.
Campania nu s-a oprit doar la vorbe. Actiunea de ecologizare a zonei Bega – Pietroasa – Poieni s-a desfasurat cu rigurozitate, sprijin logistic si implicare exemplara din partea autoritatilor locale, ONG-urilor si voluntarilor. Intr-o atmosfera de solidaritate, entuziasm si respect fata de natura, participantii au aratat ca turismul durabil nu este doar o idee frumoasa, ci o realitate posibila.
Finalul zilei a fost marcat de o serbare campeneasca autentica – un moment de bucurie colectiva care a pus in valoare traditiile locale si spiritul ospitalier al comunitatilor din estul Timisului.
Demersul Consiliului Judetean Timis marcheaza un nou inceput pentru o zona care, desi mai putin cunoscuta, are toate atuurile sa devina un punct de atractie major pentru turismul verde, istoric si cultural.
Cu sprijinul autoritatilor, al ONG-urilor de profil si al comunitatilor locale, aceste locuri pot renaste, devenind nu doar destinatii de weekend, ci si simboluri ale unui judet care isi redescopera identitatea prin patrimoniu, natura si implicare. (I.P.)
Sursa: Ziua de Vest