ANCHETA! Politistul “sifon” care dadea ponturi hotilor din locuinte de lux din Timisoara, condamnat la inchisoare cu suspendare

maxin lucian

Tribunalul Timis a solutionat, de curand, un dosar extrem de interesant, in care un politist de la Sectia 1 Timisoara a fost trimis in judecata pentru ca avea obiceiul penal de a furniza “ponturi” din anchetele politiei unei grupari infractionale de spargatori de locuinte de lux, in schimbul carora pretindea un anumit procent din prada.


Agentul sef principal Lucian Maxin nu numai ca a ajuns “sifonul” hotilor de calibru, oferindu-le informatii despre locuintele in care se aflau sume mari de bani, pentru planificarea viitoarelor spargeri, ci participa chiar si la filarea victimelor.

Procurorii DIICOT Timisoara au reusit sa anihileze aceasta gruparea infractionala in vara anului 2012, iar ancheta care a urmat a scos la iveala informatii extrem de interesante despre conexiunile politistului cu indivizi din lumea interlopa care dadeau numai lovituri de zeci de mii de euro. In 19 iulie, au avut loc 11 descinderi la mai multe persoane din Timis, suspectate de furturi din locuinte si talharii, pagubele reclamate fiind de aproximativ 100.000 de euro, plus 1,5 kilograme de aur.

“Persoanele vizate sunt suspectate ca, in perioada 2009-2011, au patruns in mai multe locuinte din municipiul Timisoara de unde au sustras diferite sume si bunuri (in special bijuterii). Printre faptele incriminate se afla si comiterea unei talharii in locuinta, in cursul acestui an. Suspectii actionau in perioada cat persoanele erau plecate de la domiciliu si numai dupa o foarte buna documentare cu privire la bunurile pe care le detineau victimele”, au informat politistii la vremea respectiva.

In fata anchetatorilor, hotii au recunoscut ca in planificarea loviturilor au beneficiat de sprijinul unui politist – agentul sef principal Lucian Maxin, de la Sectia 1 Politie, cunoscut ca „Max”, care le-a furnizat informatii din dosarele aflate in cercetare. In ultimul caz, inainte de a fi ridicat de colegii sai politisti si dus la arestare, acesta s-a intalnit cu membrii gruparii de spargatori si le-a dat un pont pentru furtul unei mari sume de bani, solicitand in schimb sa primeasca o parte din prada. “Politistul avea informatia ca o familie de batrani detine in casa o suma mare de bani, 60.000 de euro sau 90.000 de euro. Pensionarii s-au certat la un moment dat si unul dintre ei l-a reclamat la politie pe celalalt, acuzandu-l ca i-a furat banii. Ulterior, banii au fost gasiti in casa si reclamatia a fost rezolvata”, au explicat anchetatorii.

Acesta a fost momentul in care politistul Max s-a gandit ca poate face rost usor de bani. El le-a vandut pontul hotilor, ba, mai mult, i-a filat de cel putin doua ori pe pensionari, pentru a le afla obiceiurile. Spargerea ar fi trebuit sa aiba loc in a doua decada a lunii iulie, insa hotii au aflat ca pe aceeasi scara cu pensionarii locuia si un politist de la Crima Organizata, asa ca au decis sa se pregateasca mai atent pentru jaf. Insa, pe 19 iulie, au fost prinsi de procurorii DIICOT Timisoara.

In urma informatiilor primite de la hoti, procurorii au decis retinerea politistului in data de 27.08.2012, ulterior acesta fiind arestat preventiv, iar judecatorii de drepturi si libertati l-au mentinut dupa gratii mai mult de doua luni, pana in data de 02.11.2012. Anchetatorii au dezvaluit ca, initial, inainte de a fi pus in fata unor inregistrari edificatoare, politistul Lucian Maxin nu a vrut sa recunoasca fapta. “Nu a recunoscut nimic, ci a incercat sa ne spuna ca el urmarea de fapt sa faca pe justitiarul, sa destructureze singur reteaua de hoti de lux”, a povestit unul dintre anchetatori.

Procurorii DIICOT au finalizat ancheta la sfarsitul anului trecut, iar prin rechizitoriul intocmit in data de 11.11.2015 au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Bondar Adrian Stefan, Dragan Gabriel, Stefan Ion Emanuel, Oanta Ion, Barth Liviu Laurentiu, Maxin Marcel Lucian si Ciuca Dan, care au fost acuzati ca au constituit un grup infractional organizat profilat pe spargerea si devalizarea locuintelor de lux. In cazul lui Bondar Adrian, cel care avea sa colaboreze cu procurorii in vederea reducerii pedepsei, s-au retinut si infractiunile de furt calificat si talharie in forma calificata, fapta cu violenta fiind savarsita cu ocazia uneia dintre spargeri, cand a fost surprins de proprietari.

Activitatea infractionala a hotilor din acesta grupare, care a terorizat Timisoara timp de trei ani, este descrisa pe larg in cele aproape 40 de pagini ale rechizitoriului, insa un loc aparte este rezervat politistului Lucian Maxin. Unul dintre ponturile furnizate hotilor este descris cu lux de amanunte, anchetatorii obtinand informatiile prin audierea unor colegi de-ai inculpatului, politisti la Sectia 1 Timisoara.

Un pont de 60.000 de euro care nu a mai fost “exploatat”

ciuca D

Povestea spargerii care n-a mai avut loc a inceput in data de 15.04.2012, cand politisti din cadrul Sectiei 1 Politie au fost sesizati despre un incident violent care s-a consumat intre sotii Vlascici Jivcovici Zaharia si Vlascici Jivcovici Giugevca, din Timisoara, din cauza disparitiei unor sume de bani. Sesizarea a fost inregistrata la numarul 299761/05.05.2012 si repartizata agentului de politie Palade Emilia. Prin referatul intocmit ulterior, agentul a propus clasarea lucrarii, intrucat cei doi soti au inteles sa nu formuleze plangere penala.

La data de 10.05.2012, la aceeasi unitate de politie, a fost inregistrata Vlascici Jivcovici Zaharia, formulata pentru infractiunea de furt, impotriva unor persoane necunoscute. In sesizare se arata ca in perioada 26-30 aprilie 2012 au disparut din locuinta suma de 30.000 de euro si bijuterii.

Ulterior, reclamantul s-a deplasat la Sectia 1 Politie Timisoara, unde i-a relatat ofiterului de serviciu Alin Bizoi ca a gasit suma in discutie, pe care a impartit-o cu sotia sa, lui revenindu-i 9.000 de euro. In timpul investigatiilor efectuate de catre colegii sai, agentul de politie judiciara Maxin Marcel Lucian a aflat ca sotii Jivcovici detin in locuinta sume mari de bani. “Incalcand prevederile privind secretul profesional si confidentialitatea datelor obtinute in timpul anchetei, in luna mai a anului 2012, agentul de politie a luat legatura cu Ciuca Dan, caruia i-a spus ca detine informatii despre persoane care detin sume de bani si i-a solicitat sa il puna in legatura cu infractori care pot sa sustraga sumele de bani din locuinta. Inculpatul Ciuca Dan a fost de acord cu planul propus si a luat legatura cu inculpatul Stefan Ion Emanuel, care a venit la localul Bianco din zona Girocului, local detinut de Ciuca Dan, insotit de inculpatul Bondar Adrian. Cei trei au discutat despre pont si pentru a afla mai multe detalii l-au invitat la local pe agentul de politie Maxin Marcel Lucian. Contactat telefonic de catre inculpatul Ciuca Dan, agentul de politie s-a deplasat in aceeasi zi la local unde, Incalcand prevederile privind secretul profesional si confidentialitatea datelor obtinute in timpul anchetei, le-a dat detalii despre locatia sotilor Jivcovici si despre modul in care se putea actiona, convenind ca sumele de bani obtinute din sustragere sa fie impartite. In timpul convorbirilor, inculpatii Stefan Emanuel Ion si Bondar Adrian au spus ca “Ba, mai pe scurt, eu am doi baieti care sunt OK… Asta e meserie lor! Asta e meseria lor, nu a noastra, ei urmaresc tot, ei merg, noi trebuie sa le aratam, acela e apartamentul, acolo trebuie sa intri. O intrebare, esti sigur ca sunt banii? Sa nu mearga oamenii degeaba!”. Ulterior discutiilor, Stefan Emanuel Ion si Bondar Adrian au verificat locatia in care se afla apartamentul sotilor Jivcovici, fara sa mai puna in executare sustragerea din locuinta.

stefan emanuel

La intalnirile avute cu Maxin Marcel Lucian si Ciuca Dan, inculpatii Stefan Emanuel Ion si Bondar Adrian au avut asupra lor un dispozitiv electronic, pe care l-au utilizat la inregistrarea discutiilor purtate in mediul ambiental.

La data de 14.08.2012, inculpatul Bondar Adrian a formulat un denunt impotriva agentului Maxin Marcel Lucian si a pus la dispozitia anchetatorilor inregistrarile mentionate”, se mentioneaza in rechizitoriu.

In timpul procesului, inculpatii Ciuca Dan si Maxin Lucian au contestat valabilitatea inregistrarilor, solicitand excluderea acestora din probatoriu. Ulterior, acestea au fost supuse unei expertize criminalistice audio, video si de vorbire, iar concluziile au fost, oarecum, favorabile inculpatilor. “Inregistrarile audio-video nu sunt originale, au fost alterate prin scoaterea lor din mediul original si transferate fara acuratete pe alte suporturi de stocare, motiv pentru care nu s-a putut proceda la identificarea vocilor inculpatilor”, au stabilit expertii. Mai mult, Ciuca Dan a mentionat in fata instantei ca nu-si mentine declaratia data in fata procurorilor in data de 27.08.2012, intrucat, inainte de a fi audiat, a consumat bauturi alcoolice. “In aceasta declaratie, inculpatul a facut referiri la faptul ca ar fi primit pontul despre bunurile detinute de sotii Vlascici de la inculpatul Maxin Marcel Lucian, a discutat cu Stefan Daniel despre pontul aflat si, la sugestia acestuia, l-a chemat pe Max la localul sau, unde s-au purtat discutii in legatura cu respectiva fapta. In aceeasi declaratie, Ciuca Dan mai arata ca, el impreuna cu Maxin Marcel Lucian, s-au deplasat sa faca verificari la locul unde urma sa se comita sustragerea, inculpatul Ciuca precizand ca a stat in masina”, mai spun anchetatorii, care au decretat ca activitatea infractionala desfasurata de catre inculpati intruneste elementele constitutive ale infractiunii de constituire de grup infractional organizat.

Eliberari conditionate revocate in dosarul crimei de pe strada Odobescu

sentinta dosarul MAX

In ciuda faptului ca au facut tot posibilul pentru a obtine achitarea in acest dosar, pentru a nu li se revoca liberarea conditionata din dosarul privind crima de pe strada Odobescu, din 1995, Ciuca Dan si Stefan Emanuel Ion au fost condamnati, totusi, la inchisoare.

Astfel, patronul localului unde s-a planificat jaful la sotii Vlascici a primit 2 ani de inchisoare, la care s-a adaugat un rest de pedeapsa de 1854 de zile ramas din dosarul 8414/1998, in timp ce Stefan Emanuel va reveni dupa gratii pentru 4 ani si doua luni, la care se adauga un rest de pedeapsa de 2175 de zile din dosarul Odobescu.

Furnizorul pontului privind suma de bani pastrata in casa de familia Vlascici, agentul sef principal Lucian Maxin, a fost condamnat la 1 ani si patru luni de inchisoare, cu suspendare, pedeapsa considerata prea blanda de catre procurori, in conditiile in care este vorba despre un politist care colaboreaza cu infractorii.

Cea mai mare pedeapsa a fost aplicata lui Bondar Adrian, in ciuda colaborarii sale cu procurorii, care va sta dupa gratii nu mai putin de 5 ani si sase luni. Ceilalti inculpati, Dragan Gabriel, Oanta Ion si Barth Liviu Laurentiu, au primit pedepse cu suspendare, primii doi cate 1 an si sase luni, ultimul – 3 ani.

De asemenea, Bondar Adrian, Stefan Emanuel si Barth Liviu Laurentiu au fost obligati la plata a 150.000 de lei partilor civile Mandrut Vasile, Puti Florica si Mandrut Adelina Patricia, cu titlu de daune materiale, in timp ce alte parti vatamate, ca de exemplu Muscu Olga, de la care s-au furat nu mai putin de 35.000 de euro, sau Put Florica, din locuinta carei hotii au plecat cu 25.000 de euro, nu au mai avut niciun fel de pretentii intrucat au primit banii inapoi.

Atat inculpatii, cat si DIICOT au declarat apel impotriva sentintei instantei de fond, care urmeaza sa fie judecat de Curtea de Apel Timisoara. (D.C.)

PRECIZARE! Aceasta ancheta poate fi citita si in saptamanalul Banatul azi, care poate fi gasit la toate chioscurile de difuzare a presei din Timisoara!

 

 

 

Leave a Reply