MAGISTRATI TRASI LA RASPUNDERE! Erorile judiciare vor fi suportate financiar de magistratii care gresesc! In perioada de dupa Revolutie, Statul Roman a platit despagubiri de aproape 50 de milioane de euro pentru sentinte nedrepte!

raspundere_magistrati

Dupa ce Statul Roman a platit, in ultimii 16 ani, aproape 50 de milioane de euro pentru repararea erorilor judiciare ale magistratilor in procese civile si penale, un grup de parlamentari au initiat un proiect de lege pentru tragerea la raspundere patrimoniala a justitiarilor care gresesc, cu voie sau fara de voie!


Potrivit proiectului iniatiat de 47 de senatori, printre care si doi reprezentanti ai Timisului, respectiv Ben-Oni Ardelean, din partea PNL, si Ioan Iovescu, PP-DD, in cazul unor sentinte strambe care vor produce traume sau prejudicii materiale justitiabililor, Ministerul de Finante se va indrepta, de indata, cu actiune in despagubire impotriva magistratului care a savarsit eroarea materiala.

Aceasta modificare a Legii 303/2004 privind Statutul procurorilor si judecatorilor apare cu atat mai necesara, cu cat, in perioada de dupa Revolutie, Ministerul Finantelor Publice nu a inaintat nicio actiune in regres pentru a recupera prejudiciul produs statului. Cu alte cuvinte, abuzurile magistratilor, in cazul in care erorile nu au fost comise din nestiinta de carte, au fost suportate din buzunarele tuturor romanilor. Astfel, dupa cum suna proiectul lege depus de senatoarea Cristiana Anghel, care prevede modificarea Legii 303/2004, Statul, prin Ministerul de Finante, urmeaza sa se indrepte, de indata, cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit o eroare judiciara cauzatoare de prejudicii.

In acest sens, articolul 96 din Legea 303/2004 va fi modificat, urmand sa aiba, potrivit propunerii legislative, urmatorul continut:

“Alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins: Dreptul persoanei vatamate la repararea prejudiciilor materiale cauzate prin erorile judiciare savarsite in alte procese decat cele penale nu se va putea exercita decat in cazul in care partea a uzat de toate caile de atac prevazute de lege impotriva hotararii ce se pretinde a constitui o eroare judiciara. Alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins: Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se va indrepta, de indata, cu o actiunea in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii. Alineatul (8) se modifica si va avea urmatorul cuprins: Termenul de prescriptie a dreptului la actiune in toate cazurile prevazute de prezentul articol este de zece ani”.

adresaCSM

CSM trebuie sa avizeze proiectul de lege care prevede raspunderea patrimoniala a magistratilor. Conform procedurilor, pana la data de 9 aprilie Consiliul Legislativ avea obligatia sa emita avizul pentru propunerea legislativa privind raspundere patrimoniala a magistratilor, ca mai apoi Biroul permanent al Senatului sa trimita propunerea catre comisiile permanente de specialitate, in vedere elaborarii avizului si raportului.

In aceasta procedura, Senatul avea obligatia de a transmite proiectul de modificare a Legii 303/2004 si la Consiliul Superior al Magistraturii spre avizare. Ceea ce a si facut.Secretarul general al Senatului, Ion Vargau, a trimis, in data de 10 martie 2015, presedintelui CSM, judecatorul Marius Tudose, o adresa in care solicita avizarea propunerii legislative pentru modificarea art. 96 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, la care acesta avut termen sa raspunda pana la data de 9 aprilie 2015. (G.I.)

 

 

 

52 thoughts on “MAGISTRATI TRASI LA RASPUNDERE! Erorile judiciare vor fi suportate financiar de magistratii care gresesc! In perioada de dupa Revolutie, Statul Roman a platit despagubiri de aproape 50 de milioane de euro pentru sentinte nedrepte!

 1. Sa vezi atunci sentinte impotriva statului roman. Mai risca dracu sa dea o sentinta delicata, adica alea de 55%-45%. Pe de alta parte legislatia e contradictorie pe aceeasi speta, depinde de care parte a baricadei o privesti

 2. Macar de -l va pune in aplicare da nu cred ca se va face dreptate vreodata in Romania

 3. Raspunderea magistratului este in vigoare si-n Germania ,in mod firesc! Apoi din moment ce fiecare cetatean raspunde cu banii si libertatea lui pt abuzul in serviciu sau neglijenta, ,,Nemo censetur ignorare lege,,!

 4. Legea asta trebuie pusa in procedura de urgenta si pana la vacanta parlamentara de vara sa apara in M.O. Daca intradevar se vrea se va putea.

 5. In Timisoara sunt magistrati care au retrocedat case la falsi mostenitori de la primul termen! Oamenii au fost evacuati si lor nu li s-a intamplat nimic. Legea asta-i intr-adevar buna, nu poate fi considerata atac la Dumnezeii din justitie

 6. Ar fi minunat dacă nu ar găsi o cale ca banii să fie daţi tot de la buget, ci chiar din salariul magistratului neprofesionist.

 7. O sa ii doara in cot,
  Ca sa raspunda magistratul trebuie sa te indrepti impotriva lui, prin plangere. De ce cele mai multe ori corb la corb nu-si scoate ochii. Eu am documente care demonstreaza marsavia sistemului. O solutie judecatoreasca care pentru a scapa pe procurorul caruia i-am facut plangere penala spune ca tata care a murit nu a mai facut plangere dupa ce a murit. CSM a considerat ca opereaza libera convingere a magistratului. In tara asta NU opereaza legea ci convingerea magistratilor, care pot sa spuna ca mortii nu mai fac plangere.
  Am documente in care acelasi procuror caruia i-am facut plangre pentru abuz in serviciu, dupa ce in 2009 a pronuntat o Ordonanta ce a fost anulata de Instanta in 2011, devine prim-procuror. Dosarul s-a intors inapoi l-a Parchet, unde l-au ingropat mai adanc numai cu expresii de genul: ,,Din ansamblul materialului probator se constata ca…” si procurorul de caz din 2009, devenit prim-procuror imi respinge a doua oara plangerea si in calitate de prim-procuror. Nu mai avea voie sa se pronunte si in aceasta calitate. Am cerut mutarea dosarului dar si aceasta solicitare mi-a fost respinsa. Asa ca ne bucuram degeaba. Unii vor murii cu dreptatea in mana. Am si alte documente cu care magistratii independenti se sterg la fund

 8. In Republica Moldova, banii se trag din salariul magistratului! Metodele rusesti is, uneori, mai eficace si nu permit unor slujbasi ai statului sa-si bata joc de oamenii care apeleaza la justitie

 9. Imi pare rau sa va dezamagesc, dar o asemenea prevedere este aberanta. Un magistrat confruntat cu spectrul raspunderii sale materiale va judeca timorat, isi va nega propriile convingeri si in general va neglija principiul de drept favorizand chestiunea economica-cum sa fac sa nu platesc eu!!!!
  Nu va lasati inselati de asa zisele conditii de atragere a raspunderii-rea-credinta sau grava neglijenta. Aceste concepte sunt extrem de largi si de versatile. Ar fi necesar sa ne transpunem in locul judecatorului care are de solutionat dosare cu litigii de milioane de euro sau dosare penale foarte incalcite, cu probe indirecte sau circumstantiale, cu fapte grave si inculpati vedete (politiceni, oameni de afaceri,etc.) Nu e deloc usor acelui judecator sa imparta dreptatea, in conditiile in care asupra sa mai exista si aceasta sabie a lui Damocles-raspunderea proprie. Daca acesta prevedere va fi adoptata vom fi martorii unui nou exod din magistratura catre avocatura similar celui din anii 90. Ori un judecator de cariera se formeaza in ani buni si cu costuri pe masura, numarul lor este mic, neacoperind nevoile sistemului judiciar si fie vorba intre noi, nici salariilor lor, desi decente, nu sunt indestulatoare fata de ceea ce fac oamenii aia.
  Asadar…mai usor cu raspunderea magistratilor.

 10. dar de ce sa fie timorat domnule. noi victimele nu suntem timorate de aberatiilor scrise de ei prin hotarari. sa raspunda patrimonial, sa faca legi clare, nu cu 100.000 de noante. In cazul meu un judecator ca sa salveze un procuror abuzator, motiveaza ca tata nu a mai facut plangere dupa ce a murit. Pai ce judecator este asta. PICCJ dupa ce si-a declinat competenta pe o plangere a mea, la o saptamana aceiasi plangere este respinsa. Eu revin si spun ca nu poti sa iti declini competenta si apoi sa si respingi plangerea ei isi mentin punctul de vedere. Plangerea ajunge la Instanta, si procurorul de sedinta soicita scoaterea de pe rol pe motiv ca PICCJ nu s-a pronuntat. Fantastic. Instanta independenta in ciuda oricaror evidente imi scoate dosarul de pe rol si il trimit din nou la PICCJ. PICCJ in loc sa constate ca exista Rezolutie in dosarul respectiv, face copy/paste de pe ea ii da alt numar de inregistrare si mi-o trimite.

  Un alt caz: in 2009 procuror D.A imi respinge o plangere. In 2011 Instanta anuleaza ce a facut procuror D.A, si dosarul ajunge din nou la Parchet.
  Procuror D.A devine prim-procuror.
  In 2013 prim-procuror D.A imi respinge a doua oara plangerea de data aceasta in calitate de prim-procuror (deci intr-o cale de atac pentru mine) deci INCOMPATIBILITATE.
  Nici unul din magistratii acestia nu au patit nimic, iar tatal meu a murit din cauza lor, cumnatul meu s-a sinucis, si eu NU am voie sa ma apar. Pacat ca nu se pot posta documente

 11. excelent! era si cazul! in privinta celor care se tem sa raspunda pentru deciziile si faptele lor,sa plece in avocatura, fiindca se vor gasi, pana la urma, destui oameni seriosi si competenti care sa fie judecatori.

 12. D-le Pislaru….dumneata ai putina dreptate…dar daca si judecatorul acela care ” imparte dreptatea/nedreptatea” si-ar aduce aminte ca prin deciziile sale se schimba soarta unor oameni poate ar imparti numai dreptate…nu doar banii…

 13. Ce legatura are aceasta initiativa cu dreptatea ?
  Cu ce vei avea tu mai multa dreptate ca cineva va plati CATRE STAT, NU catre tine, o suma de bani PENTRU CA E PUS SA APLICE NISTE LEGI CE SUNT PROST FACUTE !
  Sau crezi ca senatorii care sunt 99% CORUPTI stiu sa faca legi bune chiar daca nu au nici macar o facultate ?

 14. Daca legea este buna se poate aplica bine,
  DACA LEGEA ESTE PROASTA NU SE POATE APLICA BINE
  Majoritatea legilor din Romania sunt facute de politicieni semi-analfabeti si cercetati penal
  Raspunderea magistratilor in Germania ? De unde ai mai scos si asta ?
  Abuzul in serviciu este o INFRACTIUNE si oricine comite o infractiune RASPUNDE PENAL SI CIVIL, de acum 150 de ani ASA A FOST TOT TIMPUL
  REALIZATI CE TAMPENII DEBITATI AICI ? E bine sa gandim inainte sa vorbim !

 15. ,,procedura de urgenta” este un termen ce NU exista in DREPTUL ROMANESC.
  Ar fi bine sa nu spunem prostii daca nu stim despre ce vorbim.

 16. Raspundere in Germania , de unde ati scos asa o prostie ?
  Abuzul in serviciu este o INFRACTIUNE si se raspunde penal si CIVIL pentru el de acum 150 de ani , INDIFERENT CINE COMITE FAPTA.
  Realizati ce prostii ati spus ?

 17. Nu cred ca exista macar un singur proces in TOATA ROMANIA care sa fie solutionat la un singur termen fara vorinta partii opuse. Ar fi minunat sa fie procese cu un singur termen la care partile sa nu fie de acord dar nu cred ca exista asa ceva nicaieri pe planeta.
  Vad ca totuti in imaginatia unora se nasc monstrii.
  ,,oamenii au fost evacuati si lor (OAMENILOR EVACUATI) nu li s-a intamplat nimic”
  GRAMATICA ESTE GREA PENTRU UNII !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 18. Antonimul profesionistului este amatorul.
  Nu exista magistrati neprofesionisti= amatori in Romania si nici altundeva pe Terra.

 19. Magistratul FACE LEGI ?????????????????????
  PARLAMENTARII FAC LEGI
  CAND VOR RASPUNDE PARLAMENTARII PT. LEGILE PROASTE PUTEM VORBI DESPRE ALTII .

 20. Magistratii nu se aleg cu TURMA , ci cate 100 , 200 maxim pe an.
  Ar fi bine sa cunoasteti REALITATEA inainte sa vorbiti din imaginatie.

 21. Asigurarea de malpraxis este platita mai nou de spitale cand incheie contractul cu doctorul, adica la magistrati asigurarea va fi platita DE STAT , ADICA FIX CE SE INTAMPLA ACUM

 22. Daca s-ar intampla asta ar inceta sa existe TOATE LEGILE PROASTE DIN ROMANIA facute de parlamentari semi-analfabeti si cercetati penali ?
  Pt. ca LEGILE PROASTE fac viata grea oamenilor

 23. Nu prea inteleg de unde scoateti asa prostii.
  Republica Moldova are condamnari la CEDO de sute de mii de euro, toti magistratii de acolo nu ar avea bani suficienti sa plateasca.

 24. Abuzul in serviciu este o INFRACTIUNE si se raspunde penal si CIVIL de peste 150 de ani si la fel va fi si in viitor.
  Rad cei din Germania de ce prostii ati putut scrie.

 25. Ca sa raspunde pt. ce ?
  Eu nu am auzit de morti care sa sa scrie, cu atat mai putin sa faca plangere.

 26. Nici eu,dar asa spune magistratul ala. Judecator Nculae Stan de la CAB cu toate ca i-am spus ca tata a murit, si consemneaza asta, spune la pagina 4 ca titularul plangerii (care era tata) nu a mai facut plangere. Precizez ca tata a murit in noiembrie2008,iar procurorul a dat ordonanta in februarie 2009. Deci tata nu mai putea face plangere. Dar cu toate ca eu am spus ca am facut plangere, si se consemneaza asta, mai mult chiar in instanta am anulat ordonanta procurorului, judector Niculae Stan considera ca nici macar nu am facut plangere. Adica in ciuda evidentelor independenta lui este mai tare, si nu raspunde.

 27. Raspunderea este doar pe hartie.in fapt este foarte complicat sa ajungi sa il faci pe un magistrat sa raspunda. Eu am documentbin care un judecatorspune ca tata nu a mai facut plangere dupa ce a murit, am facut plangere la CSM si mi s-a raspuns, ca eu sunt nemultumit de o solutie, si nemultumirea mea nu este intemeiata, deoarece simpla nemultumire, nu inseamna absolut nimc. Oricat am insistat eu ca magistratul nu poate sa scrie ce vrea, ei au spus ca opereaza libera convingere a magistratului.

 28. Expuneti pe scurt cazul daca puteti.
  Atentie la ce spuneti, ati spus ,,sa faca legi clare” !
  Parlamentarii sunt singuri care fac legi in Romania.
  O lege PROASTA poate fi aplicata doar PROST.
  O lege BUNA nu lasa loc de o aplicare proasta.

 29. Care este articolul de lege, care sa ii permita unui magistrat sa spuna ca un mo mort nu a mai facut plangere dupa ce a murit? Intreb asta din 2012 si nu primesc nici un raspuns.

 30. AR FI BINE SA SE APLICE ,
  Magistratii ne avand NICIO raspundere,SUPORTAM NOI, POPULATIA , TOATE ERORILE JUDICIARE !

 31. INAINTE DE ORICE FIECARE magistrat sau angajt din MINISTERUL JUSTITIEI TREBUIE URGENT VERIFICAT pentru cel PUTIN O PERIODA de CINCI ANI INURMA pentru a se cunoaste EXCAT CU CINE AVEM DE-A FACE ….prea multi GOLANI ,CURVE si DESTRABALATI…prea multi penali cu IFOSE de penalisti….MULTI TREBUIE SA SFARSESCA LA ZID ….ASA AR FI CORECT …propun sa ne multumim cu puscarie macar pentru 25 de ni pentru cel care are DEMONSTRATA o cat de mica legatura cu INTERLOPII,PENALII,MAFIOTII sau DESTRABALATII din politica care au jefuit si indoliat acesta tara ….AVEM ZIDURI SUFICIENTE este drept ,DAR PUTEM SA-I FOLOSIMM IN ACTIVITATI in interesul comunitatii …si evident CONFICAREA AVERII !

 32. Este timpul ca acesti magistrati sa raspunda pentru erorile lor ,pentru abuzurile lorAu fost inamovibili .Justitia in Romania se face dupa influenta,plic,fusta Cazul STANCU VACARUS care a fost mediatizatcu sezizari la CSM “Corb la corb nu scoate ochiul} este putin spus .Afost avansat ..emite decizii dupa aproximativ un an ,totul o eroare Apoi este HOT Adica “fura” probe in original in timpul sedintelor de judecata Isi bate joc de actul de justitie.Madularescu Emilia este o mare infractoare ,in mod similar dupa plangeri la ISC este avansataDevine presedinta JUD sector 1 De un an ,DIN 2015,trebuie sa renunte la aceasta functie dar, refuza sa respecte hotararea CSM Lipsa de respect fata de actul de justitie nu are limite Judecata o face dupa plic Este TIMPUL ca acesti infractori sa RASPUNDA cu nulitatea diplomei si cu ani de temnita Este timpul sa facem o petitie adresata PRESEDINTELUI ROMANIEI .Mai mult ,in cazul in care doriti ,va stau la dispozitie cu date si detalii exacte .EXISTA “ASOCIATION CONTRE LES ABUZ de la JUSTICE Romane ” care are dreptul sa cheme in instanta pe acesti infractori! Este TIMPUL ca JUSTITIA sa functioneze STOP CORUPTIEI!!O seara buna si O JUSTITIE CORECTA!

 33. Nimeni nu-i baga “sula-n coaste” unui judecator sa ramana in post daca munca il depaseste, daca i se pare ca nu poate face fata, sau nu-i suficient de bine platit.

 34. Cred ca …nu cred sigur lu le pasa. Și acum o povestioara. .. o fosta avocata..fixa unei judecătoare care a dat examen de citeva ori…și a picat cu brio….acum este dna mare judecătoare. ..care nu doar ca lasa de dorit …dar ca aceasta sunt multe… la craiova o judecătoare mănâncă banane în sala în timpul ședințelor. ..acum ce sta e comportament??? Domnilor evaluarea care ar trebuia făcută mai des de ce nu este..psihologic..măcar la 2 ani…sunt mulți cu diferite comportamente…vedeți. ..acum ce sta cești sunt cei pentru care plătim noi …erorile lor…

 35. Foarte bine toata lumea raspunde de greseli iar ei nu , se cred mai presus decat dumneazeu dar o sa le vina si lor randul sa plateasce pentru toate nenorocirile facute

 36. Nu sunt de acord cu dumneavoastra!De ce sa suferim noi ,poporul pentru ca o judecatoare de la Curtea de Apel Ploiesti,in mai multe dosare asemanatoare ,da castig de cauza la unele si la unele nu,cand avea Hotarari Judecatoresti scrise pe care doar trebuia sa le citeasca atat.Dar stimata judecatoare nu a binevoit sa studieze dosarul si a dat dupa dispozitia pe care o avea atunci.Sa plateasca ptr.greselile lor,.Si noi daca gresim platim!Toti avem (se zice )aceleasi drepturi ca doar traim in Romania .Diferenta o face salarizarea.Ei cu sute de milioane si noi cu 7-8 milioane vechi la pensie.Rusine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 37. Sunt avocati foarte buni care ar merita sa ia locul celor corupti.Ei au trecut prin asemenea situatii si ar fi niste judecatori corecti.Dar la acei judecatori merge,,banul dezumanizeaza omul”.

 38. Nu va mai strofocati ca nu rezolvati nimic.Niciodata nu va fi sau vom trai cand magistratii vor fi trasi la raspundere pentru orice nergegula cat de mica ar fi ea si intrebarea mea este de ce?si raspunsul este urmatorul deoarece cafelele le beau impreuna ….de ce? deoarece rudele judecatorilor sunt in mare parte procurori si tot asa…dau solutii de te doare mintea…de asta tie si scarba de Romania!asa ca doar la CEDO .

 39. Mai este o solutie , GHILOTINA IN PIATA PUBLICA ASTA CAND VOM INTELEGE SA NE UNIM FOARTE MULTI SI SA INCEPEM SA EXECUTAM ASTFEL DE SPECIMENE . EI SUNT CEI CARE PROMOVEAZA INFRACTIONALITATEA IN STATUL DE DREPT , EI SUNT ACEIA CARE UZURPA STATUL DE DREPT . DEACEEA TREBUIE SA INSTITUIM GHILOTINA IN PIATA PUBLICA SI SA INCEPEM SA EXECUTAM PE TOTI ACEIA CARE NE-AU TERORIZAT ANI LA RAND PSIHIC , SI FIZIC SI CARE UZURPA AUTORITATEA STATULUI DE DREPT.

 40. Csm acoperă toate abuzurile judecătorilor, niște mafioți, toți, niște hoți. Ăsta sint infractorii României.

 41. dat in judecata , penal si unul dintre capetele de acuzare este nedeclararea unei proprietati , care culmea este declarata asa cum apare pe site-ul ANAF. Acest domn ( ? ) procuror care a instrumentat cazul cum poate plati prostia si dobitocenia de care a dat dovada ? Chiar acuzi fara sa te documentezi in primul rand pe site-ul ANAF ?

 42. DA SI EU DORESC O PLANGERE REFERITOR LA UN PARTAJ NU SA TINUT CONT DE CEI 40 DE MII DE EURO CE EU EAM INVESTIT INTRUN IBOBIL CONSTRUIT, IN GEARMA TA VII NR 165\2.

 43. Domnule Gasca Dan ,Daca dumneata ai suferit o condamnare dintr-o eroare judecatoreasca si ai suportat pe nedrept rigorile legi te adresezi la CEDO ,care stabileste o despagubire pentru dumneata de X lei ,aceasta despagubire o plateste statul ,iar duma modificarea legii 303 ministerul finantelor se indreapta pentru recuperare care procuror vsau judecator . Pana in prezent platea statul ,iar cei vinovati pentru eroare nu plateau nimic .Deci nu dumneta il dai in judecata pe cel vinovat ci ministerul de finante ,asta in cazul ca ai castigat la CEDO sau la o instanta romaneaqsca .

Leave a Reply