BREAKING NEWS! Un procuror de la Parchetul Timisoara este urmarit penal de DNA, dupa ce a musamalizat un dosar cu interlopi mascati si o agresiune produsa asupra a doi soti    Cucsa, Gavrilita, Pau, Simonis si Suciu sunt parlamentarii de Timis care au votat modificarile la Codul Penal care transforma Romania intr-un rai al borfasilor     Cornel Samartinean, liderul PMP Timis exclude posibilitatea ca mandatul de consilier judetean pierdut de Roxana Iliescu sa fie preluat de vreun popular racordat la interesele altui partid    Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara au decis ca familia santajata si amenintata de interlopul Bogdan Tirca sa fie protejata de Politie    Mai multi angajati ai Filarmonicii Timisoara au avut castig de cauza, la Judecatoria Timisoara, in dosare care au avut ca obiect litigii de munca     Autoritatile din Columbia au confiscat 14 replici ale tricourilor selectionatei nationale de fotbal, participanta la Cupa Mondială 2018, care erau impregnate cu 5 kilograme de cocaina si urmau sa fie trimise in Olanda

PROPUNERE LEGISLATIVA! Salariile nu vor mai putea fi poprite de banci, cand se executa silit plata unei datorii! Retinerile din salariu nu vor mai putea depasi 50% din salariul net

Bani-pierduti

Salariile nu vor mai putea fi poprite de banci, conform unei propuneri legislative care va fi discutata in toamna in Parlament. Datoriile pentru care au fost emise titluri obligatorii urmeaza sa fie retinute la angajator.

Propunerea legislativa este de trei ani in Parlament si vine ca reactie la faptul ca, prin blocarea conturilor, sunt executate toate veniturile unei familii, desi legea interzice acest lucru.

Autorii legii subliniaza ca este nevoie de o reglementare clara a modului in care poate fi efectuata poprirea veniturilor persoanelor fizice, ca urmare a titlurilor executorii, puse in aplicare de birourile executorilor judecatoresti. In prezent, birourile judecatoresti trimit formalitatile de executare silita atat angajatorului, cat si bancilor la care angajatul isi are deschis contul bancar in care incaseaza veniturile obtinute din raportul contractual de munca. Astfel, se ajunge la situatia in care este poprit in totalitate salariul unui angajat.

Modalitatea de executare in care unui angajat ii este oprit intreg salariul prin executare silita contravine articolului 169 din Codul Muncii care prevede ca retinerile din salariu trebuie sa tina cont in primul rand de obligatiile de intretinere, apoi de contributiile si impozitele datorate catre stat si eventuale daune cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite si abia, in ce din urma, de acoperirea altor datorii.

In concluzie, Codul Muncii prevede ca retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net. (M.I.)

Leave a Reply

%d bloggers like this: