INCREDIBIL! Afaceristul lugojean Fedor Masnita, complice la o teapa de 65.000 de euro in cazul Statiei de epurare a apei din Hitias! “M-a amenintat ca aduce 100 de tigani si ne ia glanda!”, spune patronul pagubas

iliescu-fedor

Scandalul salariilor neplatite de catre afaceristul Fedor Masnita, din Lugoj, catre lucratorii in constructii care au muncit la renovarea unui hotel din Italia ia amploare pe zi ce trece, in ciuda eforturilor disperate ale acestuia si ale avocatei sale, Roxana Iliescu, de a transfera “tepele” de zeci de mii de euro in plan politic.


Astfel, la redactia Impact Press continua sa ajunga zeci de reclamatii impotriva patronului de la Rofeli Construct, oamenii nemultumiti din toate colturile tarii amenintand cu o actiune de protest in fata Consiliului Judetean Timis, dupa ce au vazut ca afaceristul este tinut in brate de o parte din administratia judeteana.

“Vom face o lista cu toti pagubitii din Bistrita, pe care o s-o trimitem la instanta de judecata, dupa ce se porneste procesul de obligare la plata. Am plecat cu o echipa de 15 muncitori in Italia, unde am lucrat la renovarea hotelului Baia di Conte, din orasul Alghero. Domnul Fedor Masnita ne-a platit drumul dus, insa ne-am intors in tara pe banii nostri. Nu ne-a platit ultimele salarii, sub pretextul ca italianul nu a decontat toata lucrarea si ca a trebuit sa plateasca taxe mari pentru noi la stat. Mie trebuie sa-mi mai dea 1.400 de euro, insa toata datoria ajunge la peste 15.000 de euro. Nu stiu ce state de plata a prezentat el, pentru ca noi nu am semnta nimic altceva, in afara de contractele de munca. Sper ca nu a fost atat de neinspirat sa ne falsifice semnaturile”, ne-a declarat Florin Albu, seful echipei de muncitori din Bistrita.

Aparitia unor state de plata, pe care Fedor Masnita le flutura in stanga si in dreapta, l-a nedumerit si pe Stefan Daniel, aflat pe un santier din Germania. “Noi nu am semnat niciun stat de plata! In afara de contractele noastre de munca, inchise discretionar de Masnita, nu stiu sa fi semnat alte hartii. Cand ajung in tara, va pun la dispozitie toate documentele colaborarii cu Rofeli Construct, din Lugoj”, ne-a transmis Stefan Daniel.

In conditiile in care afaceristul din Lugoj a negat, intr-un comunicat de presa, ca ar fi avut vreo legatura cu “teapa” de aproape 65.000 de euro la Statia de Epurare a apei de la Hitias, am facut o serie de verificari pentru a-l descoperi pe seful acelei lucrari, care, in prezent, a deschis un proces civil de recuperare a banilor la Judecatoria Moldova Noua. Povestea sa este incredibila si vine sa confirme faptul ca Fedor Masnita ar putea face parte dintr-o retea de firme profilata pe tepe violente in domeniul constructiilor.

haimana

“Am semnat contractul lucrarii inainte de Pasti, in 2014, dupa ce am stat la masa, fata in fata, cu Bujor Otescu si Fedor Masnita, ambii din Lugoj. Era vorba despre o lucrare pe bani europeni contractata de Constructim Timisoara, care lucra cu firma Bujorelis SRL Lugoj in calitate de subantreprenor. In timpul discutiilor, Fedor Masnita a propus sa facem contractul pe Bujorelis si nu pe Rofeli, firma sa, ceea ce s-a si intamplat. Nu stiu ce combinatii aveau, Otescu ii dadea lucrari lui Fedor si imparteau banii… Valoare contractului, 3,6 miliarde de lei vechi, plus TVA.

Lucrarea trebuie terminata in doua luni si, ca sa ma incadrez in termen, am relocat 22 de angajati de la un alt punct de lucru, din Austria, si ne-am apucat de treaba. Cand ne-am dus acolo, la Hitias, domnul Fedor ne-a cerut, in plus fata de contract, sa schimbam o placa de beton, pe care urma sa se toarne sapa, ca ne da 200 de milioane de lei vechi in plus. Am comandat beton, am rezolvat problema, nu ne-a platit.

Am avansat cu lucrarea si, cand am vazut ca nu ne plateste, ca o sa iau o teapa, mi-am retras muncitorii. Deja cheltuisem din banii mei peste 37.000 de euro, pe materiale, pe cazare pentru muncitori, pe salarii. Din partea lui Otescu si Masnita, doar promisiuni.

Am sistat lucrarile si am solicitat o expertiza, pentru a sti valoarea lucrarii. Din cei 2,2 miliarde de lei vechi, plus TVA, pe care trebuia sa-i primim pentru 85% din lucrare, ni s-a achitat doar o factura de 100 de milioane de lei vechi.

In curand se implinesc trei ani si, de cate ori am solicitat banii, am fost amenintat si injurat de Bujor Otescu. A spus ca pot sa ma sterg la fund cu contractul si facturile, sa-i sug aia si aia. Stia ca nu-l mai pot executa pentru ca si-a schimbat sediul firmei si banuiesc ca nu are pe numele sau niciun fel de proprietati.

Ba mai mult, dupa ce am spus ca o sa pun oamenii sa darame tot ce am facut din banii mei la Statia de Epurare din Hitias, Fedor m-a amenintat ca aduce 100 de tigani si ne ia glanda! Dupa ce m-am interesat mai bine, am vazut ca acest Otescu este partener de afaceri cu Sorin Frunzaverde, din Caras-Severin, ca a prins foarte multe contracte cu statul. A urmat teapa trasa de Fedor Masnita celor 40 de muncitori dusi in Italia. Chiar i-am spus – tu ai datorii de peste 100.000 de euro la oameni si ti-ai luat BMW cu 55.000 de euro?”, ne-a declarat George Haimana, din Moldova Noua, omul de afaceri tras in piept de cuplul Masnita – Otescu.

In urma cu o luna, a angajat un avocat si a deschis un proces de recuperare a banilor la Judecatoria Moldova Noua. Tot un proces de daune urmeaza sa deschida si lucratorii in constuctii carora Fedor Masnita le datoreaza bani.

hotel-italia-3

Deocamdata, pe lista s-au inscris peste 50 de persoane, care revendica intre 1.400 si 4.500 de euro.

“Abia astept acest proces. Societatea Rofeli Construct chiar doreste sa rezolve odata aceasta problema si sa isi recupereze prejudicii de imagine, expertizele grafologice vor face parte si ele din dosar, dupa doi ani de zile “acesti muncitori” si-au dat seama ca nu si-au incasat salariile. Va multumesc! Chiar va fi interesant!”, ne-a transmis Fedor Masnita.

Reamintim ca, in 2015, un alt afacerist din Lugoj a fost acuzat de exploatarea muncitorilor romani dusi la munca in Italia. Nicolae Otescu se ocupa cu livrarea fortei de munca si a fost acuzat ca facea parte dintr-o retea infractionala prin care muncitorii erau dusi in Italia – amenintati si exploatati in lucrari de constructie efectuate in provincia L’Aquila, distrusa de cutremurul din aprilie 2009 -, dupa care erau platiti cu salarii de mizerie. Valoarea contractelor frauduloase s-a ridicat la 22,5 milioane de euro. Nicolae Otescu a fost dat in urmarire de divizia anti-mafia a carabinierilor, iar in timpul unui control al Garzii de Finante avea asupra sa nu mai putin de 36.000 de euro.

De asemenea, Bujor Otescu a fost partener de afaceri cu Sorana Frunzaverde, fiica lui Sorin Frunzaverde. In 17.12.2008, SC 333 Bujorelis SRL Lugoj, firma implicata in teapa de la Hitias, a semnat cu CJ Caras-Severin un contract in valoare de 1.872.594 lei, pentru modernizarea Caminului pentru persoane varstnice Sacu. Contractul i-a fost atribuit ex-partenerului de afaceri al Soranei Frunzaverde prin negociere directa, nu prin organizarea unei licitatii.

La vremea respectiva, presedinte al CJ Caras-Severin era nimeni altul decat Sorin Frunzaverde. Alti actionari ai firmei Bujorelis au fost Boghiu Silviu Lucian, controversatul ex-director general al Electrica SA si baiat destept din domeniul energiei, dar si Brad Daniela Elena, sotia lui Eugen Brad, director general al Societatii Nationale de Radiocomunicatii.

Nu este exclus ca aceste complicitati inalte de care se bucura afaceristul Fedor Masnita sa-l fi condus si in preajma fostului presedinte Traian Basescu, liderul de factor al PMP, totodata ajutandu-l sa-si contureze si imaginea de afacerist si politician integru pe care incearca sa le promoveze, cu un suspect exces de zel, avocata Roxana Iliescu. (G.I.)

2 thoughts on “INCREDIBIL! Afaceristul lugojean Fedor Masnita, complice la o teapa de 65.000 de euro in cazul Statiei de epurare a apei din Hitias! “M-a amenintat ca aduce 100 de tigani si ne ia glanda!”, spune patronul pagubas

Leave a Reply