BREAKING NEWS! Liderul PMP Timis, Cornel Samartinean, cere demisia sefului administratiei judetene, Calin Dobra, dupa ce functia de vicepresedinte al CJ Timis a fost oferita UNPR     Societatea de Transport Public va incasa 2,1 milioane de euro in urmatorii 5 ani pentru intretinerea serviciului de iluminat public din Timisoara     Romanii care calatoresc in Grecia cu masina pot fi sanctionati drastic pentru abateri minore, dupa ce Codul Rutier grecesc a devenit cel mai dur din Europa    Un medic de familie din Timis a incasat peste 10.000 de euro intr-o luna, doar din garzi, dupa ce s-a pontat ca lucreaza concomitent la 7 centre de permanenta     Comisarul sef Alin Petecel a castigat concursul organizat de IGPR pentru functia de inspector sef al Politiei Timis    Regie Autonoma „Administratia Canalului Bega” va fi condusa, in calitate de director, de Gheorghe Tatar, fostul director al Directiei Judetene de Drumuri Timis

RECHIZITORIU! Fostul sef al revolutionarilor din Romania, timisoreanul Adrian Sanda, trimis in judecata pentru abuz in serviciu! Acesta a semnat ilegal zeci de certificate de Luptator cu rol determinant

 

Revolutionarul timisorean Adrian Sanda a fost trimis in judecata, joi, de procurorii Parchetului General, in dosarul falselor certificate de revolutionar.

Adrian Sanda, la data faptelor avand functia de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945 – 1989 (SSPR), este acuzat de savarsirea a cinci infractiuni de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si a patru infractiuni de abuz in serviciu.

De aceleasi acuzatii sunt vizate Denisa-Corina Tanase, fost secretar general al SSPR, si Cristina-Valentina Cechi, fost sef serviciu Departament pentru Revolutionari din cadrul SSPR.

In acest dosar au mai fost trimisi in judecata pentru trafic de influenta Gheorghe Neagu, Ionel Iosef si Ciprian Albert Arnausi, iar pentru cumparare de influenta Cristian Adam, Stefan Paduraru, Nelu-Zoltan Vranceanu, George Avram, Ioan Blaga si Ionita Angheluta.

Conform rechizitoriului, Legea 341/2004 a recunostintei pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 si pentru revolta muncitoreasca anticomunista de la Brasov din noiembrie 1987 a fost modificata si completata in anul 2014, fiind introdusa o noua categorie de revolutionari – si anume “Luptator cu rol determinant”, insa doar pentru cei din localitatile in care s-au inregistrat morti si raniti. Au fost identificate in acest sens localitatile Timisoara, Caransebes, Sibiu, Cugir, Lugoj, Targu Mures, Cluj-Napoca si Bucuresti, urmand ca altele sa fie determinate din acte normative emise in acest sens sau prin documente oficiale eliberate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Procedura de obtinere a certificatelor pentru acordarea titlului de “Luptator cu rol determinant” consta in avizarea dosarului la nivelul SSPR, deciziile emise in acest sens putand fi contestate la Comisia parlamentara a Revolutionarilor din Decembrie 1989 (CPRD). Prin patru decrete semnate de presedintele Romaniei in anii 2015 si 2016, a fost conferit titlul de “Luptator pentru victoria Revolutiei din Decembrie 1989 – Luptator cu rol determinant” unui numar total de 3.505 persoane, arata PICCJ.

“Potrivit probelor administrate in cauza de procurori, o parte din aceste persoane au obtinut insa acest titlu prin incalcarea dispozitiilor legale. In mod concret, procedura de obtinere a acestui certificat, fiind bazata aproape exclusiv pe documente si declaratii provenind de la persoane direct interesate, a favorizat aparitia, atat la nivelul asociatiilor judetene de revolutionari, cat si la nivelul celor doua institutii cu atributii in acordarea acestor titluri, a unor persoane dispuse sa promoveze actiunile revolutionarilor din tara, solicitandu-le acestora in schimb diferite sume de bani pentru obtinerea in mod fraudulos a titlurilor de ‘Luptator cu rol determinant’ in cadrul Revolutiei si, implicit, obtinerea ilegala a drepturilor banesti aferente”, se mentioneaza in comunicatul PICCJ.

Procurorii precizeaza ca, spre deosebire de celelalte categorii de revolutionari, in acest caz este vorba de drepturi banesti majorate, in baza titlului respectiv detinatorii primind, incepand cu 1 ianuarie 2015, o indemnizatie lunara de gratitudine in valoare de 2.020 de lei.

Din ancheta a reiesit ca membrii Comisiei de avizare din cadrul SSPR au deturnat scopul pentru care legiuitorul a clarificat dispozitiile legale, si anume eliminarea abuzurilor, creand conditiile prin care persoane din localitatile incluse in mod abuziv in categoria celor cu rol determinant au obtinut de la bugetul de stat sume importate de bani, cu titlu de indemnizatie de gratitudine.

Potrivit procurorilor, o persoana care a parcurs tot circuitul legal si a intrat la plata a incasat pana in prezent aproximativ 50.000 de lei. (Vlad Enciu)

Sursa foto: adevarul.ro

Leave a Reply

%d bloggers like this: