“HR Summit Timisoara – The SuperHeRoes Conference a fost despre comunitate, inspiratie si despre noutatile din domeniu: GDPR, digitalizare si efectele acesteia asupra muncii, luarea de decizii, gamification sau diagnoza organizationala.
In acelasi timp, pe parcursul zilei am abordat everlasting problems in HR precum recrutarea si employee engagement dar si subiecte mai delicate – Egalitatea de sanse – de la #metoo la realitatea noii lumi digitale”, declara organizatorii.
Este important sa avem o viziune realista asupra organizatiei, sa ascultam semnele vitale ale acesteia – ca in cazul unui organism viu – cu prioritati si nevoi si sa intervenim local atunci cand organizatia si implicit indivizii din cadrul ei au de suferit.
“Ce facem daca organizatia sufera de sciatica acuta sau laringita pentru ca nu mai poate inghiti situatii negative care se repeta? Optiunile sunt multiple si nu, nu ne referim la faptul ca indiferent de ce probleme are organizatia, facem un training!”, sustine Delia Virga, conf. univ. dr., Departamentul de Psihologie, Universitatea de Vest Timisoara.
Diagnoza organizationala presupune in primul rand descrierea, intelegerea si explicarea comportamentelor din organizatie, analizeaza diferenta dintre “ceea ce este” si “ceea ce ar trebui sa fie”, si, in fine, ajuta beneficiarul sa gaseasca modalitati de rezolvare a problemelor sau sa creasca eficienta organizationala. Pentru a identifica ariile de dezvoltare pe care organizatia ar trebui sa se axeze, sau pentru a adapta cultura organizationala la cerintele pietei, este nevoie de feedback bidirectional: de la angajator la posibil angajat, de la piata muncii la management.
Angajatii au nevoie de incredere si recunoastere, iar 65% dintre aplicantii la un job cauta informatii despre companie inainte de a aplica, ceea ce se traduce prin: petrece in medie 3 ore in cautarea unor informatii relevante despre companie; este interesat de mediul de lucru, salariu si interviu; este din ce in ce mai interesat de extrabeneficii. Cand ti se spune ca nu se poate, mergi impotriva curentului.
Implicarea angajatilor in actiuni care fac bine atat echipei cat si comunitatii, poate aduce rezultate vizibile in companie, la nivel de employee engagement. Cu ce e mai utila renovarea unei gradinite fata de un teambuiding clasic? Cum poate un concurs de talente pentru copiii angajatilor sa-i faca partasi la o cultura organizationala incluziva?, am aflat de la Ristena Veghes, Human Resources Manager, Litens Automotive Eastern Europe, in cadrul HR Summit Timisoara. Practic, cum putem aplica un astfel de model in organizatia noastra?
Level I: Lanseaza provocarea&educa: Eu ma implic (angajator, HR) – directionare 20% din profitul companiei catre cauze in care credeti si duc la dezvoltarea comunitatii locale, sponsorizare clase cu profil de interes pentru companie, organizare workshop-uri, vizite la companie pentru elevi, pentru a-i pregati pentru viata profesionala.
Level II: Faciliteaza si personalizeaza: Tu te implici – proiecte de “donatie” organizata, activitate de strangere de fonduri, bonusare ore de voluntariat, burse acordate copiilor angajatilor, in cadrul unui concurs de proiecte.
Level III: Building bridges: Noi ne implicam – Teambuilding CSR, concurs de proiecte CSR (bursa corporate&participare angajati voluntari), concurs si calendar CSR anual.
Conferinta de resurse umane HR Summit Timisoara a fost sustinuta de: NN, Musat si Asociatii, Undelucram.ro, Equatorial, IAP Attorneys. Urmatoarea editie HR Summit are loc la Iasi, in toamna acestui an. (I.P.)