BREAKING NEWS! Presedintele CECCAR Timis, dr. Ovidiu Constantin Bunget, va fi prezent, luni seara, de la ora 19, la TV Europa Nova, la emisiunea Bursa Afacerilor, pentru a explica efectele perverse ale taxei pe lacomiei     Teza de doctorat a Codrutei Kovesi sustinuta, in 2011, la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii de Vest Timișoara, contestata, sub pretextul plagiatului, de o asociatie din Cluj care lupta pentru reforma universitara    Plangere penala impotriva lui Ion Tiriac si a altor vipuri dupa vanatoarea de la Balc, petentul Federatia de Protectia Animalelor si Mediului considerand aceasta activitate "un masacru"    Primarul Nicolae Robu a anuntat demararea in forta a unei campanii de modernizare a cartierului Kuncz, care va incepe cu daramarea gardurilor ilegale construite pe domeniul public    Mitropolia Banatului impreuna cu parohiile si ONG-urile ce sprijina activitatile Bisericii au investit, in 2018, peste 4,6 milioane de lei in actiuni filantropice si de intrajutorare sociala     Judecatorul Florin Motiu, de la Curtea de Apel Timisoara, si-a depus candidatura pentru un post la Inalta Curte de Casatie si Justitie

PULS VALUTAR! Cum au reactionat principalele monede de pe piata valutara din Romania la criza demiterii procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi (P)

Demiterea Laurei Codruta Kovesi din fruntea DNA, dar si reducerea aversiunii fata de risc care s-a manifestat la nivelul monedelor din regiune, au permis leului, intr-o prima faza, sa se aprecieze fata de euro si francul elvetian, iar indicilor ROBOR sa isi franeze cresterile.

Astfel, cursul euro a scazut insesizabil, luni, de la 4,6590 la 4,6587 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,655 si 4,661 lei.

Odata trecuta criza politica tesuta in jurul demiterii procurorului sef al DNA, evolutia leului a fost influentata de nivelul aversiunii fata de risc, care a majorat plasamentele in „monedele refugiu”, cum sunt dolarul american, yenul japonez sau francul elvetian.

Scaderea nesemnificativa in iunie a ratei inflaţiei la 5,40%, conform INS, comparativ cu 5,41% in mai, cel mai mare nivel din februarie 2013, nu a schimbat perceptia din piata. Reamintim ca ultima prognoza a BNR indica pentru sfarsitul anului un nivel al inflaţiei de 3,6%, urmand ca in decembrie 2019 ea sa coboare la 3%.

Dupa doua zile sub pragul de 4,66 lei, media euroa crescut ieri de la 4,6587 la 4,6607 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,658 si 4,664 lei. Transferurile de la ora 14 se realizau in jurul nivelului de 4,662 lei.

In opinia analistilor de la ING Bank BNR ar fi injectat in piata valutara in ultimele doua luni circa 2,5 mliliarde euro pentru a susţine leul care se afla pe un trend de depreciere in faţa euro, evolutie identica cu cea a altor monede din regiune.

Valoarea sumei aduce aminte de situatia din perioada iulie – septembrie 2012, atunci cand a fost suspendat fostul presedinte Basescu.

Dolarul american si-a continuat tendinta apreciativa, evolutie cauzata de aprecierea lui fata de euro si lira sterlina. Media lui a crescut de la 3,9738 la 3,9804 lei, iar cotatiile din piata locala fluctuau intre 3,964 si 3,985 lei.

Moneda elvetiana fluctua pe pietele internationale intre 1,164 si 1,166 franci/euro, cursul crescand de la 4,0021 la 4,0032 lei.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea ratelor la creditele de nevoi personale, a stagnat la 3,36% iar cel la sase luni, utilizat in cazul creditelor ipotecare, a revenit la 3,46%.

Indicii la noua si 12 luni au crescut la 3,50%, respectiv la 3,54%.

In ultimul raport trimestrial al analistilor de la UniCredit Bank se estimeaza ca, „este foarte probabil ca BNR sa majoreze dobanda de politica monetara de inca doua ori anul acesta, in august si in T4 2018″.

Monedele din regiune si-au temperat apreciere fata de euro. Cea poloneza fluctua intre 4,315 si 4,338 zloti iar cea maghiara intre 323,8 si 325 forinti.

Razboiul comercial dintre Washington si Beijing si atacul virulent al presedintelui Trump la adresa Germaniei, pe care a acuzat-o ca este condusa de gazul din Rusia, au adus o scadere a euro la 1,1695 – 1,1747 dolari.

Aprecierea monedei americane s-a rasfrant si asupra indicelui compozit al bitcoin calculat de Bloomberg care a scazut ieri la pranz la 6.361,21 dolari.

Nota! Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14. (Radu Georgescu)

Leave a Reply

%d bloggers like this: