BREAKING NEWS! Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara au votat pentru continuarea protestului impotriva OUG 7, urmand ca in 18 martie, ora 16, sa iasa, din nou, pe treptele Palatului Dicasterial     In aceasta seara, de la ora 19, la emisiunea Bursa afacerilor, de la TV Europa Nova (telenova.ro), vor fi prezenti organizatorii si partenerii Telemaratorului Sperantei, eveniment caritabil care va avea loc in 12 si 13 aprilie, la Casa Tineretului din Timisoara    Grupuri de voluntari de la mai multe institutii si societati comerciale din Timisoara au plantat, sambata, pe dealul de la Cralovat, in Timis, 17.000 de puieti forestieri     Propunere legislativa inedita a senatorului Alexandru Baisanu: soferii contravenienti pot alege cand sa predea carnetul, oricand in urmatoarele 12 luni de la savarsirea contraventiei    Laura Codruta Kovesi a refuzat sa comenteze speculatiile privind motivele care l-ar fi determinat pe fostul sef al DNA Timisoara sa se sinucida     Sindicalistii solicita Nestle Timisoara compensatii pentru inchiderea fabricii, respectiv 50 de salarii compensatorii, iar pentru angajatii cu varsta de peste 55 de ani - o pensie viagera reprezentant 80% din salariul brut

PULS VALUTAR! Cum au reactionat principalele monede de pe piata valutara din Romania la criza demiterii procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi (P)

Demiterea Laurei Codruta Kovesi din fruntea DNA, dar si reducerea aversiunii fata de risc care s-a manifestat la nivelul monedelor din regiune, au permis leului, intr-o prima faza, sa se aprecieze fata de euro si francul elvetian, iar indicilor ROBOR sa isi franeze cresterile.

Astfel, cursul euro a scazut insesizabil, luni, de la 4,6590 la 4,6587 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,655 si 4,661 lei.

Odata trecuta criza politica tesuta in jurul demiterii procurorului sef al DNA, evolutia leului a fost influentata de nivelul aversiunii fata de risc, care a majorat plasamentele in „monedele refugiu”, cum sunt dolarul american, yenul japonez sau francul elvetian.

Scaderea nesemnificativa in iunie a ratei inflaţiei la 5,40%, conform INS, comparativ cu 5,41% in mai, cel mai mare nivel din februarie 2013, nu a schimbat perceptia din piata. Reamintim ca ultima prognoza a BNR indica pentru sfarsitul anului un nivel al inflaţiei de 3,6%, urmand ca in decembrie 2019 ea sa coboare la 3%.

Dupa doua zile sub pragul de 4,66 lei, media euroa crescut ieri de la 4,6587 la 4,6607 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,658 si 4,664 lei. Transferurile de la ora 14 se realizau in jurul nivelului de 4,662 lei.

In opinia analistilor de la ING Bank BNR ar fi injectat in piata valutara in ultimele doua luni circa 2,5 mliliarde euro pentru a susţine leul care se afla pe un trend de depreciere in faţa euro, evolutie identica cu cea a altor monede din regiune.

Valoarea sumei aduce aminte de situatia din perioada iulie – septembrie 2012, atunci cand a fost suspendat fostul presedinte Basescu.

Dolarul american si-a continuat tendinta apreciativa, evolutie cauzata de aprecierea lui fata de euro si lira sterlina. Media lui a crescut de la 3,9738 la 3,9804 lei, iar cotatiile din piata locala fluctuau intre 3,964 si 3,985 lei.

Moneda elvetiana fluctua pe pietele internationale intre 1,164 si 1,166 franci/euro, cursul crescand de la 4,0021 la 4,0032 lei.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea ratelor la creditele de nevoi personale, a stagnat la 3,36% iar cel la sase luni, utilizat in cazul creditelor ipotecare, a revenit la 3,46%.

Indicii la noua si 12 luni au crescut la 3,50%, respectiv la 3,54%.

In ultimul raport trimestrial al analistilor de la UniCredit Bank se estimeaza ca, „este foarte probabil ca BNR sa majoreze dobanda de politica monetara de inca doua ori anul acesta, in august si in T4 2018″.

Monedele din regiune si-au temperat apreciere fata de euro. Cea poloneza fluctua intre 4,315 si 4,338 zloti iar cea maghiara intre 323,8 si 325 forinti.

Razboiul comercial dintre Washington si Beijing si atacul virulent al presedintelui Trump la adresa Germaniei, pe care a acuzat-o ca este condusa de gazul din Rusia, au adus o scadere a euro la 1,1695 – 1,1747 dolari.

Aprecierea monedei americane s-a rasfrant si asupra indicelui compozit al bitcoin calculat de Bloomberg care a scazut ieri la pranz la 6.361,21 dolari.

Nota! Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14. (Radu Georgescu)

Leave a Reply

%d bloggers like this: