BREAKING NEWS! Fostul secretar al Primariei Timisoara, Ioan Cojocari, a dezvaluit la Curtea de Apel ca viza de legalitate aplicata pe contractul asocierii dintre Poli Timisoara si Marian Iancu a fost doar o "opinie personala"    Printre premiantii Societatii Timisoara din acest an se numara Augustin Lazar, Mihai Sora si Tudorel Toader, ministrul Justitiei fiind distins cu premiul ”Secera si Ciocanul”.     Avocatul Florin Kovacs a anuntat ca va face plangere penala impotriva procurorului Bobby Stroescu, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, care tergiverseaza in mod suspect ancheta din dosarul accidentului de munca de la fabrica Intercolor    Ioan Cojocari, cel mai puternic functionar public din Timisoara ultimilor 25 de ani, a anuntat ca infractorul Marian Iancu a pierdut 9 milioane de euro din asocierea cu echipa de fotbal Poli    Un batran in varsta de 70 de ani a murit, astazi, la Spitalul Judetean din Timisoara, dupa ce a fost diagnostica cu gripa de tip A     Accident rutier soldat cu 1 mort si 12 raniti, pe DN 7, intre Deva si Arad, pe raza localitatii Lipova, dupa ce un microbuz cu 16 persoane la bord s-a ciocnit violent de un tir

PULS VALUTAR! Ratele la credite cresc cu rapiditate, dupa decizia BNR de a nu mai imprumuta bancile cu probleme de lichiditate

Mentinerea inflatiei cu mult peste tinta propusa, dar si deficitul de lichiditate din piata monetara, la care a contribuit si BNR, care nu a mai imprumutat bancile cu probleme prin operatiuni de tip repo, a impins indicii ROBOR la noi maxime ale acestui an.

Politica actuala a BNR are drept tinta stabilizarea cursului monedei nationale, care in ultimele saptamani a testat constant depasirea pragului de 4,67 lei, implicit atingerea de catre a unor noi maxime istorice.

Astazi este ultima zi in care companiile pot achita taxele si impozitele la bugetul de stat, ceea ce pune unele banci in situatia de a se imprumuta pentru a putea sa isi acopere necesarul de lichiditate.

In acest context, indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a crescut de la 3,32 la 3,35%, maxim al ultimelor aproape trei luni.

Indicele la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a atins maximul acestui an si a crescut de la 3,52 la 3,56%, medie care se mai inregistra in data de 5 martie 2014.

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, si cel la 12 luni au atins noi valori record pentru acest an, si au urcat la 3,58%, respectiv la 3,65%.

Cresterea ofertei comerciale de valuta a permis leului sa se aprecieze fata de euro, cursul coborand de la 4,6670 la 4,6590, intr-o sedinta in care cotatiile au scazut de la 4,669 lei, la deschidre, la 4,656 lei, cele de la ora 14 fluctuand in jurul valorii de 4,659 lei.

Media dolarului american a crescut de la 4,0662 la 4,0802 lei, iar cotatiile din piata fluctuau intre 4,064 si 4,086 lei.

Moneda elvetiana se tranzactiona pe pietele internationale intre 1,136 si 1,142 franci/euro, iar media ei a urcat de la 4,0897 la 4,0919 lei.

Monedele din regiune erau stabile fata de euro. Cea poloneza se tranzactiona intre 4,294 si 4,305 zloti iar cea maghiara in culoarul 322,5 – 3,232 forinti.

Moneda unica scadea de la 1,1476 pana la 1,1380 dolari, minim al ultimelor doua luni.

Deprecierea era provocata de publicare unor date economice dezamagitoare venite din Germania si Franta, dar si de decizia CE dea respinge proiectul de buget al Italiei pentru 2019.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg a scazut de la 6.390,78 dolari, marti seara, la 6.390,78 dolari, ieri la pranz. (R.G.)

Nota! Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14.

Leave a Reply

%d bloggers like this: