BREAKING NEWS! 200 de pasageri care circulau cu trenul InterRegio 1691, pe ruta Bucuresti – Timisoara, au fost evacuati, duminica seara, dupa ce locomotiva a luat foc in gara Recas     Tribunalul Timis a decis sa respinga propunerea DIICOT de arestare preventiva a contrabandistilor sarbi, care au fost prinsi transportand tigari cu cisterna    Un agent de politie din Timis a fost lovit cu piciorul in cap de un tanar in varsta de 26 de ani, dupa ce a fost incatusat cu intentia de a fi condus la sediul politiei    Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat ca nu l-ar fi trimis in misiune pe politistul din Timis, pentru a-l retine pe Marcel Lepa, fara a avea vesta antiglont     O mapa cu hartile sistemului de canalizare din Timisoara, care dateaza din 1895, a fost donata orasului banatean de catre primarul din Munchen, Manuel Pretzl    Lucian Ursuletu, actualul purtator de cuvant al Pro Romania Timis, si-a celebrat casatoria cu Delia Pirsan, fiica fostului rector al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, Paul Pirsan! Casa de Piatra!

PULS VALUTAR! Ratele la credite cresc cu rapiditate, dupa decizia BNR de a nu mai imprumuta bancile cu probleme de lichiditate

Mentinerea inflatiei cu mult peste tinta propusa, dar si deficitul de lichiditate din piata monetara, la care a contribuit si BNR, care nu a mai imprumutat bancile cu probleme prin operatiuni de tip repo, a impins indicii ROBOR la noi maxime ale acestui an.

Politica actuala a BNR are drept tinta stabilizarea cursului monedei nationale, care in ultimele saptamani a testat constant depasirea pragului de 4,67 lei, implicit atingerea de catre a unor noi maxime istorice.

Astazi este ultima zi in care companiile pot achita taxele si impozitele la bugetul de stat, ceea ce pune unele banci in situatia de a se imprumuta pentru a putea sa isi acopere necesarul de lichiditate.

In acest context, indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a crescut de la 3,32 la 3,35%, maxim al ultimelor aproape trei luni.

Indicele la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a atins maximul acestui an si a crescut de la 3,52 la 3,56%, medie care se mai inregistra in data de 5 martie 2014.

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, si cel la 12 luni au atins noi valori record pentru acest an, si au urcat la 3,58%, respectiv la 3,65%.

Cresterea ofertei comerciale de valuta a permis leului sa se aprecieze fata de euro, cursul coborand de la 4,6670 la 4,6590, intr-o sedinta in care cotatiile au scazut de la 4,669 lei, la deschidre, la 4,656 lei, cele de la ora 14 fluctuand in jurul valorii de 4,659 lei.

Media dolarului american a crescut de la 4,0662 la 4,0802 lei, iar cotatiile din piata fluctuau intre 4,064 si 4,086 lei.

Moneda elvetiana se tranzactiona pe pietele internationale intre 1,136 si 1,142 franci/euro, iar media ei a urcat de la 4,0897 la 4,0919 lei.

Monedele din regiune erau stabile fata de euro. Cea poloneza se tranzactiona intre 4,294 si 4,305 zloti iar cea maghiara in culoarul 322,5 – 3,232 forinti.

Moneda unica scadea de la 1,1476 pana la 1,1380 dolari, minim al ultimelor doua luni.

Deprecierea era provocata de publicare unor date economice dezamagitoare venite din Germania si Franta, dar si de decizia CE dea respinge proiectul de buget al Italiei pentru 2019.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg a scazut de la 6.390,78 dolari, marti seara, la 6.390,78 dolari, ieri la pranz. (R.G.)

Nota! Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14.

Leave a Reply

%d bloggers like this: