Noi FOCARE de Covid-19. Ministrul Sanatatii avertizeza ca se ia in calcul restrictionarea circulatiei in anumite localitati. Sunt vizate Valea Prahovei si litoralul Marii Negre

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a lansat un avertisment dur, duminica seara, in cadrul unei emisiuni de la Digi24, anuntand ca se ia in calcul restrictionarea circulatiei in anumite localitati, daca apar noi focare de coronavirus.


Demnitarul a precizat ca se analizeaza situatia de pe Valea Prahovei si litoral, pentru ca „acolo se respecta cel mai putin regulile”, dar ca nu este cazul de a fi impusa carantina in destinatiile de vacanta.

Nelu Tataru a precizat ca bilantul de astazi arata ca „avem o rata de 4% de infectare, avem o transmitere comunitara accentuata”. Ministrul Sanatatii a recomandat in acest sens respectarea regulilor: purtarea mastii, distantarea fizica si spalatul si dezinfectatul mainilor.

„Avem un sistem medical pregatit dar nu trebuie sa ne punem in aceasta baza. Cresc cazurile grave, avem o virulenta crescuta si sunt afectate grupele de risc. Am vazut si tineri afectati”, a subliniat el.

Tataru a precizat ca Romania are 4.000 de paturi la ATI, dintre care 3.000 sunt „complet dotate”.

„Nu este o problema ca numar sau ca dotare, dar este o problema ca noi ne gandeam ca tot ce era spital Covid sa-l putem reda ca spital non-Covid”, a spus ministrul.

In acest sens, el a spus ca trebuie avuta in vedere o raportare diferita in functie de situatia din fiecare judet.

„Trebuie sa facem o analogie si sa vedem ce inseamna tot turismul de pe Valea Prahovei apoi tot litoralul. Vine populatie din toata tara si se reintoarce, facand o transmitere comunitara in localitatile lor. Acolo se respecta cel mai putin regulile si atunci reevaluarea ca si controale la agentii economici, reevaluarea la judetele de unde au venit acesti conationali. In urmatoarele doua-trei zile vom vedea judetele care au cresteri”, a subliniat Nelu Tataru.

Intrebat daca va fi impusa carantina in anumite locuri de vacanta, ministrul a spus ca nu, dar ca „agentii economici trebuie sa respecte regulile care au fost stabilite. Daca nu sunt respectate, se vor lua masuri”.

„Nu este intentia noastra sa ne transformam in stat politienesc, relaxarea a fost insusita, si-a dat acordul tot ce a insemnat industrie din domeniul respectiv. Au fost de acord cu regulile, sa le respecte. E o relaxare pe care ne-am asumat-o toti. Ar fi trebuit sa nu ajungem aici. Mai vedem si aceasta bagatelizare a ce inseamna pandemie, reguli, care a dus la indemnul de nerespectare a regulilor”, a spus Tataru.

El a precizat ca maine se va lua decizia la nivelul grupului tehnic daca se va da aviz pentru redeschiderea restaurantelor.

„Avem in schimb acele focare care sunt caminele si focare in spitale, sunt focare gestionate . Vom impune, ne gandim si la restrictionarea circulatiei in anumite localitati. Evaluam si rezultatele vor da si masura”, a precizat Nelu Tataru.

Ministrul sanatatii a precizat si ca va fi gandit un proiect de lege in care sa fie prevazuta carantina si izolarea pentru cand nu va mai fi stare de alerta.

Cu privire la acuzatia ca se testeaza mai mult pentru a descoperi mai multe cazuri noi, ministrul a raspuns ca „numarul de teste tine de numarul de recoltari. (…) Nu poti impune o limita, sa avem in fiecare zi 12.000 de recoltari”.

Pana in 28 iunie, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 26.313 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 18.814 au fost declarate vindecate si externate, iar bilantul deceselor a ajuns la 1.612 morti. (Gabriela Gaspar)

Leave a Reply