La loc COMANDA! Restaurantele, teatrele si cinematografele se redeschid, dar vor functiona la cel mult 50% din capacitate

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) s-a razgandit in privinta restrictiilor pandemice si a decis ca restaurantele, teatrele si salile de cinema se vor putea redeschide si functiona in interior in doua variante: cu capacitate de 50% in zonele unde sunt pana la 1,5 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori, iar cu capacitate de 30% si cu program limitat pana la ora 23 in zonele unde sunt de la 1,5 pana la 3 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori. Localurile din zone cu peste 3 cazuri la mia de locuitori raman inchise.


Secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, a declarat ca restaurantele vor putea functiona acolo unde Comitetele Judetene vor emite decizii privind incidenta de cazuri de COVID-19 sub 3 la mia de locuitori. Masura este valabila si pentru cazinouri, a spus Arafat.

Decizia CNSU vine dupa discutia, de vineri, a premierului Ludovic Orban cu reprezentantii HoReCa.

“O modalitate de sustinere a sectorului HoReECa stabilita de Guvern consta in continuarea platii somajului tehnic pentru angajati pe perioada in care activitatea este suspendata, aplicarea programului de lucru flexibil si a platii unui procent reprezentand 41,5% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat pentru fiecare loc de munca mentinut la reluarea activitatii.

De asemenea, vor fi analizate masuri fiscale pentru sprijinirea antreprenorilor din sectorul HORECA, astfel incat sa fie diminuat impactul efectelor crizei sanitare”, se mentioneaza intr-un mesaj transmis de Guvern.

Pe de alta parte, barurile, cluburile si discotecile vor ramane inchise, potrivit hotararii CNSU. In schimb, terasele raman deschise in aceleasi conditii ca si pana acum – mesele trebuie sa fie la cel putin doi metri distanta, iar la o masa pot sta cel mult 6 persoane.

Acolo unde incidenta este mai mare de 3 la mie, restaurantele din hoteluri si pensiuni raman deschise doar pentru persoanele cazate acolo. (G.G.)

Leave a Reply