Magistratii se grabesc sa iasa la pensie, dupa anuntul ministrului Justitiei privind cresterea varstei de pensionare la judecatori si procurori

Nu mai putin de 18 judecatori si 8 procurori au formulat cereri de pensionare, in perioada 31 decembrie 2020 – 6 ianuarie 2021, dupa anuntul ministrului Justitiei Stelian Ion, din ultima zi a anului trecut, privind cresterea varstei de pensionare a magistratilor.


Potrivit CSM, in aceeasi perioada a anului trecut, doar 5 judecatori si un procuror au formulat cereri de pensionare.

In acest moment, in jur de 450 de magistrati din cei 7.000 activi in instantele si parchetele din tara indeplinesc conditia de vechime de 25 de ani in profesie pentru a se pensiona, daca vor.

La Tribunalul Bucuresti, cea mai mare instanta din tara, care este oricum in deficit de judecatori, o pensionare in masa a judecatorilor ar duce la prelungirea proceselor cu anii, a explicat Laura Radu, presedintele Tribunalului Bucuresti, pentru Stirile Protv.

“S-ar desfiinta completurile de judecata in care intra acesti judecatori. Asta duce la o supraincarcare a celor care raman. Supraincarcarea nu poate fi gestinata decat prin termene mai lungi”, a declarat judecatoarea Laura Radu.

Pus in fata acestor cifre, ministrul Justitiei Stelian Ion s-a razgandit si a renuntat la ideea de a majora varsta de pensionare a magistratilor, astfel incat acestia sa nu mai poata iesi la pensie la 47-48 de ani.

Stelian Ion vrea acum doar sa abroge prevederea din legile Justitiei lui Dragnea potrivit carora magitratii ar putea sa iasa la pensie dupa numai 20 de ani de vechime in profesie.

In urma analizei pe care am facut-o cu privire la subiectul varstei de pensionare a magistratilor, am ajuns la concluzia ca nu este oportuna cresterea varstei de pensionare a acestora, insa voi propune abrogarea textului de lege adoptat in anul 2018 referitor la pensionarea anticipata, care ar urma sa intre in vigoare incepand cu data de 1 Ianuarie 2022.

Prioritatea pe termen mediu va fi aceea de a gasi solutii pentru incurajarea oamenilor sa ramana de bunavoie in sistem, sa contribuie cu experienta lor la imbunatatirea calitatii actului de justitie si sa se simta pe deplin apreciati pentru munca pe care o depun!”, se mentioneaza intr-un comunicat, emis in 7 ianuarie 2021, de ministrul Justitiei Stelian Ion.

Stelian Ion anuntase intr-o conferinta de presa din 31 decembrie 2020 ca va propune cresterea varstei de pensionare a magistratilor. ”Sunt ingrijorat de numarul mare de cereri de pensionare. Vom propune cresterea varstei de pensionare, astfel ca un magistrat sa nu mai poata iesi la pensie la 48 de ani”, a spus Stelian Ion la acel moment.

In urma legilor Justitiei de pe vremea lui Dragnea, pensia speciala a magistratilor a ajuns sa fie mai mare sau egala cu salariul.

Pensia magistratilor se calculeaza la 80 la suta din ultimul salariu brut, plus sporuri. Pe legea anterioara, pensia reprezenta 80 la suta din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate, fara sporuri.
In plus, la inceputul lui 2018, ca urmare a ”revolutiei” fiscale a PSD, salariul brut a crescut foarte mult.

Un procuror DIICOT, de exemplu, cu un salariu net de 15.000 de lei si un salariu brut de peste 20.000 de lei, poate ajunge la o pensie de 18.000 de lei (fara sa mai punem la socoteala si eventualele sporuri din ultima luna), adica o pensie mai mare ca salariul. (V.E.)

Leave a Reply