Ordin ABUZIV. O jurista din Deva sare in apararea Timisoarei. “Legal, seful DSU putea prelungi carantina doar in caz de accident biologic!”

In razboiul declaratiilor dintre primarul Timisoarei, Dominic Fritz, care saluta prelungirea sfidatoare a carantinei de catre seful DSU, Raed Arafat, si presedintele CJ Timis Alin Nica, extrem de revoltat dupa aceasta “palma peste obrazul” timisorenilor, a intervenit o cunoscuta jurista din Deva, care spune cu subiect si predicat ca secretarul de stat nu a comis doar un abuz, ci si o infractiune.


Mona Petrut (foto 2), avertizor de integritate care a dezvaluit zeci de abuzuri din institutiile statului, printre care si cele din IPJ Timis, sare in apararea Timisoarei si a localitatilor periurbane, carantinate “din pix” de Raed Arafat, si este vorba despre un “ordin abuziv al lui Arafat, emis la intelegere cu incompetentii si iresponsabilii Citu si Vlad Voiculescu”.

Mai mult, nu s-a respectat nici conditia publicitatii impusa de Legea 136/2020, in conditiile in care, luni, la orele pranzului, ordinul buclucas nu era publicat pe niciunul dintre site-urile oficiale ale MAI sau DSU, nici in Monitorul Oficial, ci doar pe pagina Prefecturii Timis…

Intr-un text curajos postat pe pagina sa de Facebook, Mona Petrut, fiica de fost procuror, atrage atentia ca, potrivit Legii 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, seful DSU poate dispune masura carantinei zonale doar in caz de accident bilogic.

“Prin emiterea unui Ordin incalcand disp. art.12 alin. (1) din Legea 136/2020 si invocarea abuziva a altei prevederi legale, (disp. art.12 alin.4 din Legea 136/2020), ce nu are legatura cu situatia de fapt reala,  inseamna ca seful DSU si-a manifestat abuzul de putere prin exercitarea abuziva a atributiilor functiei, ceea ce intruneste elementele constitutive ale infractiunii abuzul in serviciu, prevazuta si sanctionata conform disp. art.297 din Legea /2010 privind Codul Penal”, precizeaza Mona Petrut.

“Plus ca, in liste, e mentionata doar data inceperii carantinei si data incetarii, fara a exista rubrica de prelungire! E NELEGALA inclusiv actualizarea listei fara sa fie evidentiat cand exista prelungire, adica NU SE PRELUNGESTE, ci apare doar inceput si sfarsit. Adica, acolo in liste e fals intelectual, fiindca scrie ca a inceput in 8 si inceteaza in 24, deci e ca o modificare NEREALA in cuprinsul actului”, mai spune avertizorul din Deva.

Legea 136/2020, la art. 12, al. 1) si 4) stipuleaza urmatoarele:

Alin.(1) – „Carantina zonala se instituie prin ordin al sefului Departamentului pentru Situatii de Urgenta sau al persoanei desemnate de acesta, in baza hotararii comitetului judetean pentru situatii de urgenta, la propunerea directiei de sanatate publica teritoriale si cu avizul Institutului National de Sanatate Publica.”

Alin.(4) – „In cazul producerii unui ACCIDENT BIOLOGIC, masura carantinei zonale prevazuta la alin. (1) si (2) se poate institui temporar, pana la stabilirea impactului agentului inalt patogen raspandit si, dupa caz, pana la inlaturarea efectelor”.

In aceste conditii, ordinul nu poate produce efecte, mai spune Mona Petrut, iar eventualele amenzi pot fi contestate cu succes in instantele de judecata. (V.E.)

One thought on “Ordin ABUZIV. O jurista din Deva sare in apararea Timisoarei. “Legal, seful DSU putea prelungi carantina doar in caz de accident biologic!”

  1. Draga Mono, pare-se ca iar dadusi kix. Dl. Arafat nu a dispus nimic, ci doar a fost de acord cu propunerea D.S.P.Timis. Chestie de finete….. Vezi de ce iti spusei eu si data trecuta cand incercasi sa aperi un angajat al IPJ timis, ca noua timisenilor ne trebuie un avocat, nu un jurist. Ca in materie de drept nu-i ca cum ai vorbi de fotbal, politica sau femei, la care se pricepe toti….parerea mea…..

Leave a Reply