Cascada Bigar s-a prabusit! In timp ce activistii de mediu acuza construirea unei pastravarii de catre Romsilva, autoritatile vorbesc despre cauze naturale (VIDEO)

Celebra cascada Bigar din Parcul National Cheile Nerei-Beusnita, judetul Caras-Severin, considerata una dintre cele mai frumoase cascade naturale din lume, s-a prabusit, astazi, in jurul orei 18. Distrugerea este ireversibila, nimic nu va mai fi la fel… Potrivit primelor informatii, travertinul, piatra din care era formata cascada, s-a desprins din cauza greutatii.


Avem, din pacate, si o veste neplacuta. Cascada Bigar, una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul National Cheile Nerei – Beusnita, s-a prabusit astazi din cauze naturale.

Travertinul si muschii care s-au acumulat in timp, au crescut in dimensiuni si greutate, iar astazi a cedat sub propria greutate. Colegii nostri sunt la fata locului, iar zilele urmatoare vom reveni cu mai multe amanunte si imagini”, anunta Regia Nationala a Padurilor – Romsilva.

„Travertinul, roca din care este formata acea cascada, este un calcar care se depune constant odata cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviata pentru o pastravarie, astfel ca roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a declarat Mircea Jumanca, ghid turistic si activist pentru protectia mediului, pentru Deutsche Welle.

Pastravaria apartine Romsilva. Pe de alta parte, este posibil ca si traficul intens din zona, aproape inexistent inainte ca Bigar sa fie atât de vizitata, sa fie un alt factor.

Cascada Bigar, din judetul Caras-Severin a fost desemnata cea mai frumoasa din lume. Aceasta este vizitata de peste 100.000 de turisti, dupa amenajarea eco-turistica a zonei. Astfel, daca in perioada 2016 – 2017 au vizitat cascada din vestul tarii 50.000 de turisti, in intervalul 2017 – 2018, numarul lor a depasit 100.000.

Cel mai mare flux de vizitatori a fost inregistrat in perioada 01 – 06 iunie 2017, imediat dupa ce au fost finalizate lucrarile de amenajare a zonei. (E.T.)

Leave a Reply