Editia 54 a Turului Romaniei este pregatita de start: din 31 august, peste 100 de ciclisti din 10 tari vor pedala pe cateva dintre cele mai frumoase drumuri din Romania. VEZI programul (P)

La final de august se da startul uneia dintre cele mai importante competitii sportive de ciclism din tara noastra: Turul Romaniei. Anul acesta se aliniaza la start 16 echipe din zece tari: Italia, SUA, Germania, Polonia, Kazakhstan, Republica Ceha, Serbia, Kuwait, Slovacia si Romania, printre care se numara o echipa procontinentala, 12 continentale si 3 nationale.


Evenimentul incepe pe data de 30 august la Timisoara, cu Prezentarea Echipelor, si se termina in data de 5 septembrie la Bucuresti. Traseul din acest an numara peste 800 de km si trece prin orase precum Lugoj, Hunedoara, Deva, Orastie, Sebes, Sibiu, Agnita, Fagaras, Rasnov, Brasov, Ploiesti. 

Organizatorul competitiei, Federatia Romana de Ciclism, cu sprijinul Ministerului Tineretului si Sportului si al Auchan Retail Romania, sunt bucurosi sa ofere iubitorilor ciclismului un eveniment la standardele Uniunii Cicliste Internationale si asteapta pe traseul Turului, in punctele de start si de finis, cat mai multi suporteri care sa-i incurajeze pe ciclisti, cu respectarea masurilor de securitate sanitare specifice acestei perioade. De asemenea, ciclistii amatori sunt asteptati si la cursele adiacente dedicate acestora: 3 curse de copii organizate la Timisoara, Deva si Bucuresti si renumita competitie King of the Mountain care va avea loc la Paltinis.

„Turul Romaniei este o competitie emblematica pentru ciclismul romanesc. Nu este numai o rampa de lansare catre lumea buna a ciclismului mondial, dar si un obiectiv pe care ar trebui sa-l aiba fiecare ciclist roman. In fiecare dintre anii in care nu s-a organizat Turul Romaniei, lumea ciclista a fost mai saraca. Vom face toate eforturile pentru ca Turul Romaniei sa conteze din ce in ce mai mult. Atat in Romania, cat si – de ce nu? – in toata Europa”, spune Alex Ciocan, Presedintele Federatiei Romane de Ciclism.

„Suntem deja in cel de-al treilea an in care sustinem Federatia de Ciclism alaturi de partenerii nostri si ne-am propus sa crestem Turul Romaniei la un nivel cat mai apropiat de cel al competitiilor consacrate din Europa. In ciuda pandemiei, progresele sunt vizibile, iar constructia evenimentului este una solida. Suntem onorati sa sustinem Turul Romaniei pe termen lung si ne dorim ca prin acesta sa oferim un motiv in plus de mandrie tuturor romanilor, intrucat avem parte de un eveniment international organizat de tara noastra si care pune in evidenta cele mai frumoase zone din Romania. De asemenea, vrem sa transmitem un mesaj si mai puternic de incurajare a unui stil de viata sanatos, atat prin miscare, cat si prin alimentatie, asa cum o facem deja prin comertul Auchan. Va invitam sa ne bucuram si sa sarbatorim emotia si atmosfera unei competitii care devine tot mai spectaculoasa de la an la an”, a declarat Tiberiu Danetiu, Director Marketing Auchan Retail Romania.

ETAPE, TRASEU SI PROGRAM

Editia din acest an include o etapa de contratimp individual, patru etape de fond si o etapa tip circuit acestea desfasurandu-se dupa urmatorul program:

Prolog Timisoara. Marti, 31 august

Contratimp individual, 4 km

Start: 18:00 – Parcare Universitatea de Vest

Finish: 20:00 – Parcare Universitatea de Vest

Ceremonia de premiere: 20,20 – Parcare Universitatea de Vest

TRASEU: Parcare Universitatea de Vest- B-dul. Vasile Parvan – intoarcere pasajul Michelangelo – B-dul. Vasile Parvan – podul Mihai Viteazul  – Strada 20 Decembrie 1989 – Piata Iancu Huniade – B-dul I.C. Bratianu – intoarcere la sensul giratoriu –B-dul. I.C. Bratianu – Piata Iancu Huniade – Strada 20 Decembrie 1989 – Bd. C.D. Loga –B-dul Regele Ferdinand I – podul Mihai Viteazul – B-dul. Vasile Parvan – Parcare Universitate Vest

Etapa 1. Miercuri, 01 Septembrie 2021

Fond, Timisoara – Deva, 201km

Start Festiv: 12:00 – Stadionul Dan Paltinisanu, Timisoara

Finish: 17:00 – Bulevardul 22 Decembrie, Deva

Ceremonia de premiere: 17.20 Bulevardul 22 Decembrie, Deva

TRASEU: Traseu Timisoara – Albina – Racovita – Lugoj – Jena – Iaz – Valea Bistrei – Bucova – Sarmisegetuza – Hateg – Hunedoara – Cristur – Deva

Etapa 2. Joi, 02 Septembrie 2021

Fond, Deva – Paltinis, 155km

Start Festiv: 12:00 – Bld. 22 Decembrie, Deva

Finish: 16:30 – Arena Platos, Paltinis

Ceremonia de premiere: 16:50 – Arena Platos, Paltinis

TRASEU: Traseu Deva – Orastie – Sebes – Capalna – Dobra – Jina – Apoldu de Jos – Saliste – Orlat – Gura Raului – Paltinis

Etapa 3. Vineri, 03 Septembrie 2021

Fond, Sibiu – Poiana Brasov, 187 km

Start Festiv: 11:00 – Piata Mare, Sibiu

Finish: 16:00 – Poiana Brasov

Ceremonia de premiere: 16:20 – Poiana Brasov

TRASEU: Sibiu – Agnita – Dealu Frumos – Fagaras – Codlea – Cristian – Rasnov – Poiana Brasov

Etapa 4. Sambata, 04 Septembrie 2021

Fond, Brasov- Bucuresti, 159 km

Start Festiv: 12:00 – Auchan Supermarket, Str. Zaharia Stancu nr.1, Coresi Shopping Resort Brasov

Finish: 15:30: Alveola Kiseleff, Bucuresti

Ceremonia de premiere: 16:00 – Alveola Kiseleff, Bucuresti

TRASEU: Brasov – Busteni – Sinaia – Comarnic – Ploiesti – Otopeni – Bucuresti

Etapa 5. Duminica, 05 Septembrie 2021

Fond (Circuit), Bucuresti, 116 km

Start: 15:00 – Bucuresti

Finish: 18:00 – Bucuresti

Ceremonia finala de premiere: 18:30 – Bucuresti

TRASEU: Alveola Kiseleff – Piata Victoriei – Arcul de Triumf – Piata Presei Libere – Sos Kiseleff – Arcul de triumf – Alveola Kiseleff

ECHIPE PARTICIPANTE

In Turul Ciclist al Romaniei fiecare echipa este formata din sapte ciclisti. Pana in prezent si-au confirmat participarea urmatoarele echipe:

ANDRONI GIOCATTOLI SIDERMEC – UCI ProTeam – ANS – ITALIA

WILDLIFE GENERATION PRO CYCLING – UCI Continental Team – USA

MALOJA PUSHBIKERS – UCI Continental Team – GERMANIA

GIOTTI VICTORIA SAVINI DUE – UCI Continental Team – ROMANIA

VOSTER ATS TEAM – UCI Continental Team – POLONIA

HRE MAZOWSZE SERCE POLSKI – UCI Continental Team – POLONIA

BIKE AID – UCI Continental Team – GERMANIA

VINO-ASTANA MOTORS – UCI Continental Team – KAZAKHSTAN

WORK SERVICE – MARCHIOL – DYNATEK – UCI Continental Team – ITALIA

TUFO – PARDUS PROSTEJOV – UCI Continental Team – REPUBLICA CEHA

D’AMICO – UM TOOLS – UCI Continental Team – ITALIA

CYCLING ACADEMY TRENCIN – UCI Continental Team – SLOVACIA

KUWAIT PROCYCLING TEAM – UCI Continental Team – KUWAIT

POLISH NATIONAL TEAM – Nationala – POLONIA

SERBIA NATIONAL TEAM – Nationala – SERBIA

ROMANIA NATIONAL TEAM – Nationala – ROMANIA

TRICOURI DISTINCTIVE

Pe parcursul competitiei, se vor acorda urmatoarele tricouri distinctive:

Tricoul Galben – Cel mai bun ciclist din competitie

Tricoul Alb – Cel mai bun ciclist sub 23 de ani

Tricoul Rosu – Cel mai bun ciclist pe puncte

Tricoul Verde – Cel mai bun catarator

Tricoul Albastru – Cel mai bun rutier roman

Tricoul Gri – Cei mai buni in clasamentul pe echipe

Turul Romaniei 2021 va fi transmis in direct pe canalul Sport Extra, precum si online, pe site-ul www.turulromaniei.ro si pe paginile de Facebook Turul Romaniei si Auchan. De asemenea, retrospectiva fiecarei etape va fi transmisa zilnic, in perioada competitiei, pe TVR 1 si Digi Sport. 

Turul Romaniei a fost lansat in 1934 de publicatia „Sportul Zilnic”, in colaborare cu Federatia Romana de Ciclism. Romania a devenit, astfel, a sasea tara din lume care organiza un Tur Ciclist National pentru amatori, dupa Belgia (1906), Olanda (1909), Bulgaria (1924), Ungaria (1925) si Polonia (1928). Insa dupa trei editii evenimentul a fost pus pe pauza, iar asta s-a repetat de mai multe ori in istoria competitiei, care astfel, a ajuns de-abia la editia cu numarul 54.

Cei mai prolifici castigatori ai tricoului galben de lider in clasamentul general in Turul Ciclist al Romaniei sunt doi ciclisti romani, Constantin Dumitrescu (a castigat competitia trei editii consecutiv, in 1954, 1955, 1956) si Mircea Romascanu (1974, 1983, 1985). Eduard-Michael Grosu, care a castigat anul trecut competitia, va fi si anul acesta prezent la start pentru a-si apara tricoul. (I.P.)

 

Leave a Reply