Festivalul National de Folclor ”Traditii la Romani”, eveniment artistic de anvergura organizat de Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis (P)

Nume de rasunet ale folclorului din Banat  si de dincolo de Prut. Cantece –auzite si stiute de mii sau milioane de oameni. Orchestre ale caror nume sunt sinonime cu performanta muzicala. Folclor autentic, dansuri spectaculoase, datini migalos restaurate. Un eveniment de anvergura, intr-un spatiu sigur. Bucuria regasita de a fi impreuna.


Toate, la Festivalul National de Folclor ”Traditii la Romani ” editia a VIII-a (18 si 20 octombrie 2021), eveniment al Centrului de Cultura si Arta al Judetului Timis.

Festivalul va incepe luni, 18 octombrie 2021, la ora 18,30, in Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timisoara, cu un spectacol sustinut de renumiti solisti din zona Banatului, precum Mihaela Petrovici, Dumitru Teleaga si Stana Stepanescu, alaturi de cei mai straluciti interpreti din noua generatie: Lazarica Imbrescu, Andreea Chisalita si Dorinel Gavrilut Pirvoni.

Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijata de Sebastian Rosca, va interpreta suite de orchestra in care este prezentat spiritul multietnic al Banatului, precum si un moment In memoriam Luca Novac.

Corpul de balet al Ansamblului Profesionist Banatul aduce pe scena Salii Capitol din Timisoara jocuri consacrate din zona Banatului (”Salbele”, ”Zvoanele”, ”Jocul Duminical”), dar si jocuri ardelenesti din Valea Sieului (Bistrita – Nasaud) in coregrafia maestrilor Brandusa si Nicolae Stanescu si Marius Ursu. ”De-a lungul”, ”De mana”, ”Invartita”, ”De-amagit”, ”Asezata”, ”Barbuncul”, ”Deasa” sunt cateva jocuri ardelenesti care vor fi prezentate in premiera.

Miercuri, 20 octombrie de  la ora 18,30, la Timisoara Convention Center, Festivalul”Traditii la Romani” propune audientei un adevarat regal folcloric: Andreea Voica, Liliana Laichici si Adrian Stanca.

In recital va fi Orchestra Fratilor Advahov din Chisinau, alaturi de vedetele sale:  Zinaida Julea, Artista Emerita a poporului, distinsa cu Medalia  Republicii Moldova, Adriana Ochisanu si Igor Cuciuc. Cantece ca ”Hangul”, ”Hora mare” sau ”Jocul moldovenilor” vor aduce la Timisoara traditiile romanesti in interpretarea inconfundabila a faimosilor basarabeni Vasile si Vitalie Advahov. Prezinta: Felicia Stoian

”Oamenii care iubesc folclorul stiu ca-n cantecele populare gasesti adesea raspunsuri potrivite pentru cele mai grele intrebari, in cele mai dificile momente ale vietii; ca in bunele traditii sunt depozitate resurse pentru incercarile vremurilor. Festivalul National Traditii la Romani este un proiect artistic de anvergura, creat in spatii sigure pentru public si artisti, menit sa ne readuca bucuria de a fi impreuna, sentimentul comunitar in interiorul culturii traditionale”, declara Liliana Laichici, managerul Centrului de Cultura si Arta al Judetului Timis.

Pentru a proteja sanatatea spectatorilor si pe cea a artistilor, accesul la spectacole se va face exclusiv pe baza invitatiilor gratuite. Invitatiile vor fi disponibile la sediul Centrului de Cultura si Arta al Judetului Timis, str. E. Ungureanu, nr. 1 din Timisoara, in zilele de 13, 14, 15 octombrie, intre orele 10 – 13 si 16 – 18.

Conform OUG nr. 68 / 2021 accesul in sala le este permis doar persoanelor vaccinate cu schema completa de vaccinare sau celor care au fost infectate cu SARS-COV-2 (si se afla intre ziua a 15-a si a 90 a zi de la confirmarea infectarii), iar purtarea mastii de protectie este obligatorie.

Evenimentul va fi transmis online pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/ansamblul.banatul.

Finantator: Consiliul Judetean Timis

(I.P.)

One thought on “Festivalul National de Folclor ”Traditii la Romani”, eveniment artistic de anvergura organizat de Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis (P)

  1. Ce protejare ca cantatorii astia au prestat peste tot si oriunde toata vara si toamna cu un milion de oameni pe langa ei la toate parangheliile de toate tipurile cica sa fie bine sa nu fie rau adica pe cascaval bun de tot pe varianta ca ei nu s au nascut saraci , si sa presteze popularosii la saracia de munte ca si asa de 20 de ani promoveaza braul pe stanga iar pusta nu mei exista .

Leave a Reply