Avocatul Poporului, despre obligativitatea certificatului verde: „Niciun angajat nu poate fi conditionat de catre angajator sa se vaccineze!”

Legea certificatului verde, care a picat luna trecuta in Senat si care urmeaza sa fie votata pana maine in comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor este discriminatorie si incalca drepturi fundamentale, atrag atentia patronatele, sindicatele si Avocatul Poporului.


Avizele si punctele de vedere juridice, exprimate in documente oficiale ale Consiliului Legislativ, ale Avocatului Poporului sau ale Consiliului Economic si Social arata ca si numai pentru o singura categorie profesionala, cum era initial propunerea, aceasta masura discrimineaza, incalca dreptul la munca, la viata privata si la integritate corporala.

Astfel, prin instituirea obligativitatii certificatului verde, anumite persoane sunt puse in imposibilitatea de a realiza veniturile necesare pentru subzistenta.

PNL, UDMR si USR doresc ca prin acest proiect sa se instituie sanctiuni aplicabile angajatilor care nu se vaccineaza sau nu se testeaza periodic pe banii lor, pana la desfacerea contractului de munca, dupa 30 de zile. PSD, insa, aproba doar suspendarea acestui contract de munca, pana cand salariatul este „convins” sa se vaccineze sau sa-si plateasca testele, pentru a avea dreptul sa munceasca.

Partea patronala (reunita in CES alaturi de sindicate) a avizat favorabil, cerand, insa, pentru angajati testarea periodica obligatorie si gratuita, „avand in vedere faptul ca vaccinarea nu impiedica transmiterea virusului in comunitate”.

De cealalta parte, sindicatele au dat aviz negativ proiectului, care „instituie o discriminare intre cei vaccinati cu un vaccin gratuit, platit de stat, si cei care trebuie sa-si plateasca testarea pentru a-si putea desfasura activitatea profesionala”.

In documentul citat de jurnalul.ro se arata ca „potrivit Strategiei de Vaccinare impotriva Covid-19, aprobata prin HG 1031/2020, in Romania, vaccinarea este voluntara (neobligatorie) si gratuita”, iar „Legea 53/2003 privind Codul Muncii garanteaza ca accesul la locul de munca al persoanei incadrate nu poate fi conditionat de vaccinarea impotriva Sars-Cov-2”.

Sindicatele amintesc chiar de un punct de vedere al Avocatului Poporului, potrivit caruia „niciun angajat nu poate fi conditionat de catre angajator sa se vaccineze. (…) Vaccinarea este un act medical bazat pe consimtamantul persoanei, iar impunerea vaccinarii de catre angajator se situeaza in afara cadrului legal”.

Tot Avocatul Poporului spune ca „solutiile legislative care conditioneaza exercitarea dreptului la munca, sub sanctiunea suspendarii contractului individual de munca, respectiv a incetarii de drept a acestuia, reprezinta masuri restrictive privind exercitiul dreptului la munca, al egalitatii in drepturi si al asigurari normelor de protectie sociala, fiind masuri lipsite de proportionalitate, inadecvate scopului urmarit, abuzive si inaplicabile.” (G.G.)

Leave a Reply