Sfantul Nicolae, ocrotitorul copiilor si aparatorul celor acuzati pe nedrept! Traditii si superstitii care marcheaza ziua de 6 decembrie

Sfantul Nicolae este celebrat de crestin-ortodocsi in ziua de 6 decembrie, acest sfant fiind considerat, in traditia populara, ocrotitorul copiilor, in special al celor saraci. De asemenea, sfantul sarbatorit in fiecare an, in 6 decembrie, ii apara si pe marinari, brutari, fetele nemaritate si pe cei acuzati pe nedrept.


Dincolo de bucuria copiilor, care, de dimineata, isi gasesc ghetutele pline cu daruri sau nuieluse, ziua de 6 decembrie, cand este praznuit Sfantul Ierarh Nicolae – cel care sta in stanga Tatalui, fiind al doilea sfant facut de Dumnezeu – este marcata de o multime de traditii, obiceiuri si superstitii.

La sate, feciorii se organizeaza in cete si isi aleaga gazda unde vor merge pentru repetitiile colindelor de Craciun si de Anul Nou. In ziua sarbatorii, se pun crengute de pomi fructiferi langa icoane. Se spune ca daca infloresc pana la Anul nou, anul ce urmeaza va fi roditor si plin de satisfactii.

Din stramosi se mai spune ca, in noptile de dinaintea unei sarbatori, cand cerurile se deschid si pentru muritorii de rand, Sfantul Nicolae poate fi vazut stand langa Dumnezeu.

Se spune ca iarna incepe dupa sarbatoarea de Sfantul Niculai, cand, acesta isi scutura braba cea alba. Cu alte cuvinte, trebuie neaparat sa ninga. Daca, totusi, se intampla sa nu ninga de Sfantul Nicolae, se crede ca Sfantul Nicolae ar fi intinerit. In seara de 5 decembrie nu se ofera cadou obiecte ascutite, de culoare neagra, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, pentru ca acestea ar aduce ghinion posesorului.

In ziua Sfantului Nicolae, nu este bine sa te certi cu nimeni. Se spune ca persoanele care au chef de scandal in aceasta zi sfanta, vor avea un Craciun nefericit in familie. De Sfantul Nicolae, nu ai voie sa speli haine. Nici de mana si nici folosind masina de spalat. Munca in zi de sarbatoare este considerata o ofensa la adresa sfintilor si a lui Dumnezeu.

Cine a fost Sfantul Ierarh Nicolae

Sfantul Nicolae era bland, smerit cu duhul si tatal sarmanilor. Ei ii alina pe saraci, ii mangaia pe cei aflati in suferinta si ii ocrotea pe copii. Nicolae era aehierul lui Iisus Hristos si provenea din parinti credinciosi si bogati. Tatal Ierarhului era Teofan si mama se numea Nona. Dupa ce l-a adus pe lume pe Nicolae, mama lui a ramas stearpa si a fost martora unei minuni. Dupa nasterea sa, Sfantul Nicolae a stat trei ore in picioare, fara niciun ajutor.

Nascut in anul 270, Sfantul Nicolae a trait mai intai perioada de persecutii a Bisericii, in vremea imparatilor Diocletian (284-305) si Maximiliam (286-305).

El a ramas orfan de mic si a fost crescut si educat de unchiul lui, care purta tot numele Nicolae si era episcop in cetatea Patara.

Curand, Nicolae a fost hirotonit episcop al cetatii Mira din Lichia, unde a propovaduit cu indrazneala dreapta credinta, fapt pentru care a fost persecutat si intemnitat.

Conform Patriarhia.ro, Ierarhul Nicolae e unul din marii sfinti ai Bisericii crestine care s-a bucurat de rolul protector al Sfantului Imparat Constantin cel Mare, pe cand lumea era divizata intre paganism si crestinism. (E.T.)

Leave a Reply