Un fost judecator de pe raza Curtii de Apel Timisoara, exclus din magistratura pe motiv ca-si hartuia grefierele, ar putea reveni in sistem. Decizia finala, la Curtea Constitutionala

Acuzat ca a hartuit sexual mai multe grefiere, judecatorul Mircea Dinica a fost sanctionat de CSM, in 2011, cu sanctiunea cea mai aspra, si anume „excludere din magistratura”. Pe langa acuzatia de hartuire, fostul magistrat banatean a mai fost acuzat de savarsirea altor abateri disciplinare, cum ar fi efectuarea cu intarziere a lucrarilor, din motive imputabile, si atitudinea nedemna in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, avocati, experti, martori sau justitiabili.


Fostul judecator de la Judecatoria Gurahont, din perioada 2000-2008, a devenit celebru in localitatea aradeana dupa ce s-a casatorit cu o fata de 15 ani. Potrivit unui raport al Inspectiei Judiciare, judecatorul obisnuia sa le urmareasca pe grefiere, sa le pipaie si sa le bata apropouri sexuale. Dupa tentativele de hartuire, grefierele au luat decizia de a merge in biroul judecatorului doar in grup. Acestea au declarat ca s-au temut sa faca reclamatii pentru ca nu aveau nici un martor care sa confirme varianta lor.

Trei grefiere s-au plans ca s-au simtit hartuite de judecator, insa doar una l-a reclamat. Una dintre scene s-a petrecut sub ochii unui jandarm care asigura protectia magistratilor, chiar in sediul Judecatoriei Constanta. Mai mult de atat, se pare ca fostul judecator avea o atitudine care lasa de dorit.

Fostii sai colegi de la Judecatoria Gurahont isi amintesc de cel care-si aducea viitoarea sotie, in varsta de 15 ani, la locul de munca. „In 2007, a fost sanctionat pentru un incident pe care l-a avut cu mine, dupa ce l-am atentionat sa nu-si mai aduca viitoarea sotie, in varsta de numai 15 ani, la Judecatorie”, a spus Campeana Crisan, presedintele Judecatoriei Gurahont.

In sedinta din 8 iunie 2022, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului legilor posterior promulgarii, a admis, cu unanimitate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.100 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor sunt constitutionale numai in masura in care sanctiunea disciplinara a excluderii din magistratura nu are efect permanent.

CCR a fost sesizata de Tribunalul Arad, unde fostul judecator Mircea Dinica a dat in judecata Baroul Bucuresti, UNBR si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Procesul a fost suspendat pana la decizia Curtii Consitutionale, de care fostul judecator va beneficia, la fel ca si magistratul Cristi Danilet, daca sanctiunea va fi mentinuta de ICCJ. Acesta a reclamat faptul ca nu poate profesa ca avocat sau arbitru de litigii comerciale, pana nu se radiaza sanctiunea excluderii din magistratura.

„Dupa si datorita pierderea/rii carierei, a urmat suferinta pierderii familiei, sotia si copiii, pe care nu i-am vazut crescand, pentru care nu am putut contribui la cresterea si educarea lor, fiind stabiliti in tara straina, departe de mine, acestea sunt problemele seriose existentiale, nu bazaconiile scrise de presa.

Drama mea existentiala, a unui om aruncat pe strada, a devenit batjocura presei, prin exagerarea proportiilor si o logica criminogena nedreapta, pentru ca a fost inuman sa rulez 4.093 dosare si sa nu ramai restant, iar cele trei auxiliare de justitie erau de fapt cozile de topor, care apoi au fost promovate la Curtea de Apel, pentru ca mintisera la comanda sefilor lor administrativi…

Dupa 15 ani de cariera judiciara, sa devii aruncat in mocirla porcilor, pare o metamorfoza care transcede existentialului”, a comentat fostul judecator articolul de presa in care este anuntata excluderea din sistem si o posibila revenire. (V.E.)

Sursa foto: replica online

Leave a Reply