Plan rosu de interventie la Spitalul de Copii din Timisoara! 42 de copii au fost evacuati, impreuna cu mamele lor

Planul rosu de interventie a fost activat duminica noaptea, la Timisoara, dupa ce un incendiu a izbucnit la Spitalul de copii ”Louis Turcanu”. In jurul orei 0,35, copiii internati la Sectia de Oncologie – Hematologie, aflata la etajul 1, si in cea de Pediatrie au fost treziti din somn de fumul inecacios care a inundat coridoarele si o parte din saloane. Mamele copiilor si personalul medical au dat alarma la numarul de urgenta.


La ora 00,40 am fost solicitati sa intervenim in Timisoara, str. Iosif Nemoianu, la degajare de fum produs la etajul nr. 1 si 2 din Spitalul „Louis Turcanu” din Municipiul Timisoara.

Au fost alertate urmtoarele forte si mijloace: 5 Autospeciale de stingere cu apa si spuma ASAS, 2 Autoscari S42, 2 ambulante SMURD B, 1 amulanta SMURD tip C, 2 autospeciale de transport personal si victime multiple din cadrul Detasamentelor 1 si 2 de pompieri Timisoara, 2 ofiteri, 20 subofiteri”, ne-a transmis Elena Megherea, purtatorul de cuvant al ISU Timis.

Sub coordonarea sefului ISU Banat, Lucian Mihoc, a sefului UPU SMURD, dr. Mihai Grecu, si a subprefectului de Timis, Sorin Ionescu, cu sprijinul medicilor de garda si al asistentelor, 42 de copii internati au fost evacuati de urgenta impreuna cu mamele lor.

O parte dintre micutii bolnavi au fost transferati la Sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean Timisoara, din vecinatatea Maternitatii Bega, o alta parte in celelalte sectii ale Spitalului Louis Turcanu, unde mai erau locuri, iar 2 copii au fost internati la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes, intrucat sunt si infectati cu COVID.

„Cei 42 de copii au fost transferati la alte unitati sanitare din Timisoara cu ajutorul a 3 autosanitare SMURD, 7 ambulante SAJ, 2 autospeciale de transport personal si victime multiple si un microbuz de transport persoane din cadrul ISU Timis, astfel:

– 17 copii au fost transferati pe Sectia de Chirurgie pediatrica a aceluiasi spital, dintre care un pacient intubat transferat de catre personalul spitalului;
– 16 copii au fost transferati la Maternitatea Bega, dintre care 5 au necesitat administrarea de oxigen pe timpul transportului;
– 7 copii transferati pe Sectia de prematuri a Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Louis Turcanu” Timisoara;
– 2 copii au fost transferati la Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babes” Timisoara, dintre care, un pacient cu COVID si un pacient cu insuficienta respiratorie”, dupa cum au transmis reprezentantii ISU Timis.

Pompierii au descoperit imediat si de unde venea fumul care a declansat Planul Rosu de Interventie. Cel mai probabil un scurtcircuit s-a produs la o statie de tratare a aerului, provocand topirea mai multor elemente din plastic, ceea ce a  generat un fum dens.

Nimeni nu a fost ranit, insa atat mamele, cat si copiii s-au speriat.

Statia de tratare a aerului are aproximativ 10 ani vechime si nu a creat probleme pana acum. O ancheta a pompierilor va stabili cauza exacta a producerii incendiului. (I.P.)

Leave a Reply