Becuri LED pe strazile Timisoarei, in cadrul unui proiect de modernizare a iluminatului public! “Ne asteptam la reduceri de consum cu aproximativ 60%”, anunta primarul Dominic Fritz

Lucrarile de modernizare a iluminatului public pe trei artere din nordul orasului – Calea Torontalului, Calea Aradului si Calea Sever Bocu – s-au finalizat, iar in zilele urmatoare Primaria Municipiului Timisoara va efectua procedura de receptie a acestora.


In total, au fost inlocuite 531 de corpuri de iluminat cu un sistem LED, care poate fi controlat de la distanta si care permite ajustari de intensitate a luminii pentru o economie de pana la 60%.

„Avem proiecte in diferite stadii si lucrari de inlocuire a unei treimi din iluminatul public stradal din Timisoara, pentru a reduce semnificativ din cheltuielile la curent. Am finalizat o investitie cu peste 500 de corpuri de iluminat, mai avem in plan inlocuirea a inca 5.000.

Investitiile respective sunt fie la faza de proiectare, fie in achizitie pentru proiectare plus executie. Pe Aradului, Torontalului si Sever Bocu am finalizat lucrarile si ne asteptam in perioada urmatoare la reduceri de consum cu aproximativ 60% si 153 de tone de dioxid de carbon mai putin sa fie degajate in atmosfera.

Concomitent, economiile pe care le realizam prin aceste investitii ne permit sa extindem iluminatul public in oras, pe strazi precum Marcel Iancu sau Marginii. Iluminatul public nu este un moft, ci un serviciu ce tine de siguranta publica, deci nu vom face compromisuri aici”, declara primarul Timisoarei, Dominic Fritz.

Valoarea contractului de proiectare si executie este 1.122.731,32 lei (TVA inclus).

Investitiile de modernizare a iluminatului public vizeaza 5562 de corpuri de iluminat pe 90 de strazi si artere, aproximativ 31% din numarul de lampi stradale. Consumul energetic va fi mai eficient cu 60-70%.

Este vorba de 3 investitii separate: (1) modernizarea iluminatului de pe Aradului, Torontalului si Sever Bocu, (2) modernizarea iluminatului de pe strazile adiacente parcurilor din zona centrala si (3) modernizarea iluminatului de pe principalele bulevarde din interiorul inelului 4. In plus fata de proiectele dedicate, investitiile majore de infrastructura, respectiv reabilitarea de pe Cetatii, Bogdanestilor si Stan Vidrighin, includ o componenta de iluminat public modern, cu LED.

Concomitent, in aceasta luna are loc montarea primilor stalpi de iluminat public pietonal din Parcul Botanic. Iluminatul va fi unul performant, cu LED si sistem de telegestiune. Proiectul este finantat prin Programul Operational Regional (POR) 2014-2020. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

 

Leave a Reply