PERCHEZITII. Mascatii au descins la locuintele clanului Cordunenilor. Procurorii DIICOT investigheaza doua dosare de camatarie, cu santaje si sechestrari

Procurorii DIICOT si politistii au descins, in aceasta dimineata, la clanul Cordunenilor, din Iasi. Nu mai putin de 42 de perchezitii sunt efectuate de autoritatile judiciare, in doua dosare in care sunt implicati membri ai gruparii interlope. Sunt vizate doua grupari ale clanului Cordunenilor.


Acuzatiile din dosar sunt camata, spalare de bani, tentativa de inselaciune. Faptele ar fi fost comise din 2021 pana in prezent.

Anchetatorii au indicii ca 50 de oameni de afaceri din Moldova au luat bani cu imprumut, dobanzile fiind cuprinse intre 20 si 400%. Pentru a-i convinge pe cei imprumutati sa le dea banii si dobanzile, camatarii i-ar fi amenintat, iar pe unii i-ar fi sechestrat si lovit.

In cauza s-a retinut ca, de la inceputul anului 2021, pe raza municipiului Iasi, s-au constituit doua grupuri infractionale organizate in scopul acordarii de imprumuturi banesti cu camata, dobanzile solicitate fiind cuprinse intre 20 si 120% si, in anumite cazuri, si de 400%.

Membrii celor doua grupuri infractionale organizate acordau imprumuturile doar acelor persoane despre care aveau informatii ca sunt solvabile si detin bunuri mobile si/sau imobile de valoare, spun procurorii.

”Astfel, in perioada 2021 – 2022, membrii grupurilor infractionale organizate au acordat, ca indeletnicire, fara a fi autorizati in conditiile legii, imprumuturi cu dobanzi excesive, pana in prezent, fiind identificate peste 50 de persoane vatamate. Dupa acordarea imprumuturilor, erau exercitate presiuni asupra persoanelor vatamate in scopul recuperarii atat a sumelor de bani imprumutate, cat si a dobanzilor solicitate, ajungandu-se pana la amenintari cu acte de violenta sau lipsiri de libertate”, se precizeaza intr-un comunicat al DIICOT.

Pentru a conferi o aparenta de legalitate imprumuturilor, acestia determinau persoanele vatamate sa incheie, initial, contracte de imprumut in care era trecuta suma imprumutata si dobanda impusa si, ulterior, erau incheiate contracte de dare in plata prin care membrii grupurilor infractionale au intrat in posesia unor suprafete importante de teren, a caror valoare depaseste si cu de 10 ori valoarea imprumutului acordat, mai arata sursa citata. Anchetatorii au gasit sume importante de bani la locuintele perchezitionate. (I.P.)

Leave a Reply