Seful Biroului Vamal de Frontiera Iasi si inca doi vamesi, retinuti de DNA pentru luare de mita. Spaga de 300 dolari pentru fiecare camion cu marfuri contrafacute din Turcia

Seful Biroului Vamal de Frontiera Iasi, Danut Bolohan, a fost retinut de procurorii DNA pentru cinci infractiuni de luare de mita. Alti doi vamesi, dar si patronul unei firme au fost trimisi dupa gratii pentru complicitate la dare si luare de mita. Functionarii sunt acuzati ca au permis intrarea in tara a unor haine si incaltaminte din Turcia, fara plata taxelor vamale si fara ca marfurile sa fie controlate. Anchetatorii au calculat ca in acest fel a fost provocat un prejudiciu de 58 de milioane de lei prin neplata taxelor vamale.


In arest au ajuns, pe langa seful Biroului Vamal de Frontiera Iasi, si functionarii vamali Simona Andreica (complicitate la luare de mita) si Cristian Timofte (dare de mita). Un alt vames, Cristinel Leonard Tinovanu, a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, sub acuzatia de dare de mita.

Procurorii DNA Iasi sustin ca pe parcursul acestui an functionari din cadrul Biroului Vamal de Frontiera Iasi (vama interna) au primit diverse sume de bani pentru a favoriza firme care importau articole de vestimentatie, imbracaminte si incaltaminte tip sport si parfumuri contrafacute din Turcia. Produsele au fost transportate cu autocamioanele inmatriculate pe numele societatilor comerciale respective, precum si cu autovehicule tip cap tractor si semiremorca inmatriculate in Turcia, Polonia sau Slovacia.

”Prin modul de actiune, functionarii vamali ar fi creat conditiile in care administratorii societatilor comerciale sa eludeze plata taxelor vamale, in sensul in care valorile declarate in vama sa fie mai mici decat cele reale, iar controlul marfurilor importate sa fie formal sau inexistent (controlul se facea doar pe documente, fara verificarea efectiva a marfurilor)”, sustin procurorii DNA.

In unele situatii, la controlul vamal erau prezentate documente comerciale/vamale de import, respectiv facturi externe (invoice-uri) falsificate pentru a ascunde faptul ca produsele erau contrafacute. In plus, pretul declarat era mai mic pentru a se diminua valoarea taxelor vamale ce trebuie platite de catre importator. Ulterior, marfurile importate ar fi fost vandute in centre comerciale sau magazine de profil din tara

Procurorii sustin ca ”taxa” ce ar fi fost ceruta de vamesi pentru fiecare autocamion intrat in vama ar fi fost de aproximativ 300 de dolari. ”Se estimeaza un prejudiciu de 58 de milioane de lei la bugetul de stat provenit din neplata corespunzatoare a  taxelor vamale”, au calculat anchetatorii.

Informatiile stranse de DNA arata ca seful Biroului Vamal Iasi, cu ajutorul Simonei Andreica, ar fi pretins si primit de la mai multi oameni de afaceri, printre care si cel retinut de procurori, suma de 24.500 de dolari.

”De asemenea, inculpatul Bolohan Danut, in aceeasi calitate, ar fi pretins si primit de la doi subalterni, inculpatii Timofte Cristian si Tirnovanu Cristinel-Leonard, foloase patrimoniale constand in sume de bani si alte produse, pentru a fi programati de serviciu in intervalele orare in care in vama ajungeau mijloacele de transport ce apartineau societatilor comerciale cercetate in prezenta cauza”, a transmis DNA.

In acest caz sunt investigate si fata de alte persoane. Azi, seful de vama si cei doi functionari vor fi prezentati Tribunalului Iasi cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. (V.E.)

Sursa foto: realitateatv.net

Leave a Reply