Analiza VALUTARA. Leul a devenit un performer al regiunii. Titlurile de stat in lei, randament mai mare decat cele emise in zona euro sau SUA

Moneda nationala a avut o evolutie stabila, in cele doua zile ale minivacantei prilejuite de Ziua Nationala, asa cum o arata si mediile stabilite de Banca Centrala Europeana, care au fost calculate, miercuri, la 4,9245 lei, respectiv la 4,9303 lei, joi.


Cotatiile din pietele externe au fluctuat in cele doua zile intre 4,912 si 4,938 lei, iar tranzactiile locale de vineri s-au realizat in culoarul 4,924 – 4,932 lei, astfel ca BNR a stabilit un curs al euro de 4,9297 lei fata de 4,9184 lei, in ultima sedinta din noiembrie.

Alaturi de coroana ceha, leul este unul dintre performerii regiunii, cu o apreciere fata de euro de aproape 2 bani, comparativ cu finalul lui 2021. Insa aceasta afecteaza competitivitatea exporturilor romanesti de bunuri si servicii si stimuleaza importurile.

Evolutia leului poate fi pusa pe seama revenirii apetitului pentru risc, raspuns al investitorilor la afirmatia de miercuri a presedintelui Rezervei Federale americane, Jerome Powell, conform caruia „este logic sa moderam ritmul cresterii dobanzilor noastre, pe masura ce ne apropiem de nivelul de restrangere care va fi suficient pentru a reduce inflatia”.

Un cost mai mic al imprumuturilor in dolari, pietele mizand pe o majorare a dobanzii de politica monetara a Fed cu cel mult jumatate de punct procentual, la 4,25 – 4,50%/an, dupa patru cresteri succesive de 0,75%, duce la majorarea plasamentelor in active considerate mai riscante, precum titlurile de stat in lei, al caror randament este mai mare decat cele emise in zona euro sau Statele Unite.

Leul ramane insa sub presiune, chiar daca indicatorul de incredere in economia nationala a revenit la valorile din decembrie 2019, dupa ce a crescut in noiembrie, conform datelor publicate de Comisia Europeana, la 105,2 puncte.

Dintre factori interni care influenteaza evolutia cursului se evidentiaza uriasul deficit de cont curent, adancit de apetitul romanilor pentru produsele din import, dar si deciziile de politica economica ale BNR sau ale guvernului. Nivelul apetitului pentru risc din pietele internationale, „reglat” de deciziile Fed, si tensiunile geo-politice din regiune, sunt printre principalii factori de risc externi.

O analiza BT Research prognozeaza „perspectiva continuarii tendintei de apreciere graduala pentru cursul mediu anual euro/leu, spre niveluri de 4,94 in 2022, 5,02 in 2023, respectiv 5,06 in 2024″.

Leul este protejat si de nivelul confortabil al rezervei valutare a BNR, care s-a situat la finalul lui noiembrie la 45,594 miliarde euro, dar si de imprumuturile in valuta ale Ministerului de Finante.

Pentru a refinanta datorii scadente in valoare de 1,647 miliarde euro, Finantele au plasat saptamana trecuta, o emisiune de certificate de trezorerie in euro pe un an in valoare de 394,2 milioane euro, la randamente cuprinse intre 2,87 si 3,00%, la care s-a adaugat o emisiune obligatiuni in euro cu scadenta noiembrie 2025, la un randament mediu de 4,13% si unul maxim de 4,30%. (Radu Georgescu)

Leave a Reply