ULTIMA ORA! Pretul facturilor pentru abonatii Colterm ramane neschimbat. Primaria Timisoara va mari subventia anuala cu 32 de milioane de lei

Consilierii locali timisoreni au decis, joi, ca pretul pentru abonatii Colterm sa ramana neschimbat, desi costul de facturare a fost marit cu 18%, pentru a acoperi inflatia din 2022.


„Stiu ca a fost o dezbatere si in spatiul public despre cat pot suporta abonatii Colterm si cat putem sustine de la bugetul local. Am discutat cu foarte multi abonati Colterm in ultimele saptamani ca suntem intr-o situatie cu totul exceptionala, cu o inflatie scapata de sub control, cu oameni care aleg fie sa plateasca factura la curent, fie sa cumpere mancare, si ar fi nedrept sa crestem pretul cu 18% pentru populatie.

Eu cred ca pentru o perioada macar, trebuie sa subventionam aceasta crestere si sa ne asumam acest impact bugetar, tocmai pentru ca suntem intr-o situatie dificila”, a declarat primarul Timisoarei, Dominic Fritz, inainte de vot.

Amendamentul ca intreaga crestere sa fie suportata din bugetul local a fost adoptat cu 19 voturi „pentru”, iar intreg proiectul de HCL a fost aprobat cu 22 de voturi „pentru”.

Astfel, noul pret de productie a termoficarii a fost ajustat cu nivelul inflatiei de la 715,35 de lei, la 847,61 lei/MWh (fara TVA). Din acesta, aproximativ 500 de lei/Mwh va fi acoperit de Primaria Municipiului Timisoara, din bugetul local, iar pretul platit de clientii Colterm va ramane neschimbat: aproximativ 347 de lei/Mwh.

Va reamintim ca in acest an, prin subventii si plata pentru pierderi tehnologice, Primaria Municipiului Timisoara a sustinut Colterm cu peste 150 de milioane de lei, o suma record in istoria companiei. Cu acesti bani, Colterm a reusit sa plateasca atat facturile curente, cat si sa se pregateasca pentru iarna, avand la inceputul sezonului rece rezerve de materii prime pentru a functiona timp de o luna in cazul extrem de improbabil in care transporturile de carbune sau furnizarea de gaz ar fi afectate.

Totodata, Primaria Timisoara mai plateste in prezent si o garantie data furnizorului de gaz de catre administratia precedenta, pentru facturi de gaz din 2014, in valoare totala de peste 70 de milioane lei. (Primaria Timisoara – Serviciul Comunicare)

Leave a Reply