Agentul Valer Kovacs, plangere penala la DNA impotriva inspectorului sef al IPJ Timis! „A dispus intocmirea in fals a unui proces-verbal de contraventie prin care sa mi se ridice armele de foc”

Agentul Valer Kovacs, politist din Timisoara, care actualmente isi desfasoara activitatea la Brigada Autostrazi, il acuza pe seful IPJ Timis, chestorul Alin Aurelian Petecel, ca s-a razbunat pe el, dupa ce a aratat lipsurile din sistem, in calitate de lider sindical. Politistul i-a facut plangere penala la DNA, dupa ce a castigat toate procesele cu Inspectoratul de Politie al Judetului Timis. Seful acuzat e acelasi care mergea la vila de vacanta cu masina de serviciu, motiv pentru care este cercetat de Directia de Control Intern a IGPR.


In luna martie 2022, politistul Valer Kovacs a depus la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) o plangere penala pe numele fostului sau sef de la IPJ Timis, chestorul Alin Aurelian Petecel, pe care il acuza de abuz in serviciu si instigare la fals intelectual.

„Ambele infractiuni au fost comise cu intentia vadita de a ma da afara din politie pentru motive inventate, doar pentru ca in calitate de lider sindical am indraznit sa solicit luarea unor masuri adecvate pentru imbunatatirea calitatii vietii profesionale”, a scris ofiterul in plangerea penala, consultata de ziar.

Valer Kovacs s-a presei centrale, dupa ce Libertatea a scris ca Petecel se deplaseaza la casa de vacanta din localitatea Surduc, aflata la 168 de kilometri dus-intors de oras, cu masina de serviciu. Pe 14 iulie 2022, dosarul cu numarul 42/P/2022 a fost declinat la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara.

In plangerea inaintata catre DNA, Kovacs acuza si ca, in numele unui razboi personal, Petecel l-a tarat doi ani si jumatate prin tribunale, a facut „contestatii peste contestatii” la Curtea de Apel si chiar a solicitat schimbarea unui complet de judecata. Toate acestea cu cheltuieli de judecata platite din banii statului, spune el.

„Pana acum, a risipit aproape 15.000 de lei din bani publici fara motive justificate, doar dintr-o ambitie personala de a se razbuna pe mine. Si-a permis luxul de a se judeca pe banii statului, pentru ca eu am avut proces cu institutia la care el e sef. Daca ar fi trebuit sa scoata bani din buzunar, n-ar mai fi facut atatea contestatii, din moment ce a pierdut pe linie. Pana si IGPR mi-a dat dreptate”, a declarat agentul.

Valer Kovacs este politist de 20 de ani, dintre care 18 i-a petrecut in cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Timis. In 2018, a fost ales vicepresedinte in sindicatului politistilor din judet. Tot atunci a inceput si conflictul cu inspectorul-sef Petecel. „Au inceput sanctiunile pe banda rulanta impotriva mea, cat n-am avut in cei 18 ani de activitate”.

Politistul spune ca, intr-o sedinta de comanda, a semnalat necesitatea pregatirii sportive si tactice a ofiterilor si faptul ca nu exista conditii optime pentru a se antrena.

“Am subliniat ca avem un poligon dezafectat de peste 10 ani, o sala de sport cu mucegai pe pereti si aparate de forta ruginite. Raspunsul primit de la domnul inspector-sef a fost ca nu-i spune agentul ce e de facut in curtea interioara. Valer Kovacs: In aceeasi perioada, Valer Kovacs a fost invitat la mai multe televiziuni, unde a vorbit despre neajunsurile si problemele din sistem.

„Acest lucru a deranjat foarte tare comanda IPJ Timis. Am fost bagat in cercetare disciplinara pentru aparitiile mele la televiziune, fara aprobarea sefului inspectoratului. In calitate de lider sindical, nu aveam nevoie de nicio aprobare, fiind protejat de Legea dialogului social 62/2011. Eu am fost cercetat strict pe statutul politistului, fara a se avea in vedere calitatea de lider sindical. Legea avertizorului de integritate 571/2004 nici nu s-a pus in discutie”.

In septembrie 2019, Kovacs a trimis o adresa la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), condus la acea vreme de Mihai Fifor, in care expunea deficientele si neregulile constatate in cadrul inspectoratului. O luna mai tarziu, seful IPJ Timis a emis o dispozitie prin care solicita testarea psihologica a ofiterului.

„A fost neprogramata conform graficului, pe motiv ca as avea mai multe cercetari disciplinare – toate pe linie sindicala, niciuna pe linie profesionala. Oricum, am trecut testul”. In aprilie 2020, Kovacs a semnat o scrisoare publica, adresata premierului de atunci, Ludovic Orban, in care dezvaluia ca politistii sunt supusi presiunilor de a da mai multe amenzi in perioada starii de urgenta.

O luna mai tarziu, a fost destituit din functie.

„Fara a avea vreun dosar penal impotriva mea, doar pentru simplul fapt ca am sesizat neregulile din sistem. Aceasta dispozitie a fost emisa in perioada starii de urgenta, in timp ce ma aflam la domiciliu, in concediu medical, fiind suspect de COVID. Un alt abuz in serviciu”.

Opt zile mai tarziu, a fost reincadrat in Politia Romana, dupa ce IGPR a concluzionat ca nu a incalcat nicio prevedere legala si nu se face vinovat de savarsirea abaterilor disciplinare de care era acuzat. „Am facut insa raport de mutare in cadrul Brigazii Autostrazi, pentru a nu mai avea de-a face cu comanda inspectoratului”.

IPJ a cerut inclusiv schimbarea completului In iulie 2020, Kovacs a cerut in instanta anularea tuturor sanctiunilor disciplinare dispuse de seful IPJ Timis, printre care amanarea promovarii in functii superioare pe o perioada de 3 ani si trecerea intr-o functie inferioara pana la cel mult nivelul de baza al gradului profesional detinut.

„Inspectorul-sef a determinat subalternii sa ma cerceteze disciplinar, pentru motive care nu aveau corespondent in realitate, a emis in cascada pentru una si aceeasi abatere disciplinara mai multe sanctiuni, astfel cum se retine si de catre instantele judecatoresti, a dispus intocmirea in fals a unui proces-verbal de contraventie prin care, ca masura complementara, sa mi se ridice armele de foc personale si anularea permisului de portarma, sanctiune, de asemenea, anulata de catre Judecatoria Timisoara”, a povestit politistul.

Procesele cu IPJ Timis s-au intins pe doi ani si jumatate, iar Kovacs le-a castigat pe toate.  La ultima instanta, la Curtea de Apel Timis, conducerea IPJ Timis a solicitat schimbarea completului de judecata, pe motiv ca i-ar fi dat in trecut o sentinta favorabila lui Kovacs.

„Nu le-a venit sa creada celor trei judecatori ca au fost refuzati de catre o persoana juridica, in speta IPJ Timis, ce ar fi trebuit sa fie impartiala. Inspectoratul a achitat 300 de lei din bugetul de stat pentru schimbarea completului la solicitarea inspectorului-sef, care se joaca de-a procesele pe banii statului”. In decembrie, la Curtea de Apel Timis, Kovacs a castigat definitiv procesul cu IPJ Timis, care a fost obligata la cheltuieli de judecata de 4.000 de lei.

Seful IPJ Timis nu a raspuns solicitarii Libertatea de a comenta situatia. IGPR stia ca seful IPJ foloseste masina de serviciu pentru a merge la casa de vacanta Libertatea a mai scris despre Alin Petecel in august 2022, cand a publicat imagini in care seful IPJ folosea masina de serviciu pentru a ajunge la casa de vacanta. Atunci, IGPR anunta ca demareaza o ancheta interna, desi ulterior s-a dovedit ca institutia cunostea situatia inca din 2021, cand un angajat al IPJ Timis a facut o plangere. In decembrie, la solicitarea Libertatea, IGPR a comunicat ca ancheta este inca in curs de desfasurare. (I.P.)

Sursa: libertatea.ro

3 thoughts on “Agentul Valer Kovacs, plangere penala la DNA impotriva inspectorului sef al IPJ Timis! „A dispus intocmirea in fals a unui proces-verbal de contraventie prin care sa mi se ridice armele de foc”

  1. Petecel & com. – DEMISIA!
    Dar nu au onoare ptr asemenea gest, toți sunt o adunătură de…scarbit, foarte scarbit

  2. Domnule Valer asa se întâmplă când șefii din politia Timis stau la masa cu toți infractorii…arata-mi cu cine te înfrățesti, ca sa îți spun cine ești! Ei sunt niște infractori în uniforma și normal ca fac alergie când vad un polițist.
    De curiozitate, oare cati hoți au prins acești sefi de politie care în trecut au fost “Petice” la contrabandiștii de țigări sau ospătari.
    Dl. Valer nu ceda în fata acestor hoti!!!

    https://www.pressalert.ro/2019/05/exclusiv-trei-sefi-din-ministerul-de-interne-canta-cor-cu-interlopii-la-ziua-fostei-iubite-ucigasului-cu-ferrari-judecata-pentru-cumparare-de-influenta-video/

Leave a Reply