Scandal la Spitalul Judetean din Timisoara, dupa ce noul manager a inceput o serie de controale inopinate prin sectii. „Tema a fost fumatul in spital. Constatarile sunt crunte!”

Noul manager al Spitalului Judetean Timisoara, prof. dr. Dorel Sandesc, a inceput lupta cu metehnele medicilor si personalului medical. Si, ca in orice razboi, a pornit prima ofensiva, cea impotriva fumatului in spital. Au trecut ani buni de cand pacientii mergeau la doctor cu Kent-ul. Acum pacientii se plang ca atunci cand intra in cabinetele medicilor ii gasesc pe acestia cu Kent-ul in mana, intr-un nor de fum. La fel si in cazul asistentelor, care au locul lor ”special”, pentru cafea si tigara, unde merg de mai multe ori pe zi.


Dupa sute de plangeri si reclamatii, a fost nevoie sa vina Sandesc, si sa aeriseasca spitalul.

O echipa ce control a efectuat in seara zilei de 6 martie, o vizita inopinata in mai multe sectii ale SCJUT. Iar ceea ce a gasit, a fost dezastruos. Persoane care fumeaza, scrumiere pline in camera de garda a medicilor si pe scarile de evacuare. Cei din echipa de control au putut sa se plimbe prin spital in voie, fara ca nimeni sa-i intrebe cine sunt sau ce cauta. Legat de cautare, a fost greu sa gaseasca personalul medical in sectii, pentru ca toti erau in oficiu… la fumat.

Aseara a fost facuta o vizita inopinata in cladirea centrala, ortopedie si Casa Austria. Tema a fost fumatul in spital. Pe langa faptul ca au fost gasite persoane care fumeaza si locuri in care este plin de scrumiere pline si pachete de tigari (oficii alimentare, camere garda medici si scari de evacuare) vrem sa va atragem atentia ca in majoritatea sectiilor in care am fost, NIMENI nu a intrebat ce cautam sau mai rau nimeni nu ne-a pus sa ne echipam ca sa nu mai spunem ca sunt foarte multe sectii din care puteam sa luam orice inclusiv sa “furam“ pacientii din saloane. Nu este posibil sa cautam personalul medical in sectie si… toti sa fie in oficiu. Sper ca incepand de azi sa constientizam ca nu este Ok aceasta atitudine si la urmatoarea vizita inopinata facuta de noi (care poate fi facuta inclusiv noaptea) sa nu va mai scriu aspecte negative, ci pozitive. Azi cu parere de rau nu pot sa va scriu nici un aspect pozitiv sau sa laud o sectie anume. Am incredere in voi ca o sa discutati cu angajatii sa schimbam aceasta atitudine”, este mesajul transmis sefilor de sectii in urma controlului.

”Constatarile sunt crunte, am vazut si eu fotografiile… e grav, cu atat mai mult cu cat am anuntat intentia celor in drept sa controleze. Si cred ca se vor aplica sanctiuni. Si nu pot sa le contrazic in fata realitatii. La fel de serioase sunt si problemele de atitudine si indeplinirea atributiunilor de serviciu! O sa rog sa se faca un raport in acest sens. Vreau sa ne respectam, sa ne simtim bine impreuna, dar pentru asta este o conditie necesara si obligatorie: intai sa ne facem treaba!”

Controlul nu a ramas fara urmari. A urmat un razboi pe grupul intern de WhatsApp al sefilor de sectii clinice din SCJUT. Razboi in care vinovatii au inceput sa-i acuze pe cei aflati la conducerea spitalului. In care frustrarile au iesit la iveala, iar lupta impotriva fumatului a fost desconsiderata.

Dupa mai multe atacuri directe la adresa managerului medical al SCJUT, tanara dr. Corina Dumbuleu, prof. dr. Jenel Patrascu, seful Sectiei Ortopedie 2, a revenit cu un mesaj echilibrat: ”Am vorbit si, in sfarsit, am inteles ca este cineva care chiar vrea sa faca tot ce e necesar, sa fim in rand cu lumea, asa cum sectia ATI este in tara si in strainatate. Multumesc mult, Dodo, pentru toate luptele si sacrificiile tale. Nu e usor, in conditiile de azi, sa realizezi atatea proiecte. Felicitari si apreciem! Restul trebuie sa fie normalitate! Ne dorim sa intram in Europa cu fruntea sus”.

Una peste alta insa, chiar daca in sistemul medical din Romania lipsesc multe, si SCJUT nu face nota discordanta, legea e lege (349 din 06.06.2002), iar fumatul in spitale este total interzis. Cum la fel de interzis este fumatul inclusiv in curtile spitalelor si pe o raza de 50 de metri in jurul acestora. Faptul ca in 2023 inca este nevoie de controale inopinate care sa descopere fumatorii din spitale este strigator la cer. (I.P.)

Sursa: ziuadevest.ro

Leave a Reply